Motorówka cumownicza "Magdusia"

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
ODPOWIEDZ
pawelFSO

Post autor: pawelFSO »

Witam. W niedalekiej przyszłości chciałbym wykonać model motorówki cumowniczej "Magdusia". Niestety dysponuje tylko zdjęciami i danymi z ogłoszenia umieszczonego na portalu Shipbroker. Czy Szanowni forumowicze mają pomysł gdzie można zdobyć plany takiej jednostki? Zależy mi przede wszystkim na planach kadłuba, gdyż bez tego budowa "Magdusi" zostanie tylko i wyłącznie w sferze marzeń. Na pewnym forum o tematyce żeglarskiej znalazłem informację o śp. Witoldzie Tobisie. W spisie jachtów, które zaprojektował występuje nazwa "Magdusia" aczkolwiek nie mam pewności czy to nie jest przypadkiem zbieżność nazw. Z góry dziękuje za każdą informację oraz podpowiedź w tym temacie.
Pozdrawiam.
Paweł

Dane jednostki:
Długość (m): 8.72
Szerokość (m): 2.77
Zanurzenie (m): 0.90
Wysokość (m): 1.62
Główny silnik: WSW Andrychów , SW 400 M2 - 70kW
Konstrukcja: stal
Rok budowy: 1976 (Szczecin, ODRA Shipyard)
Klasa: PRS *bKM 3 rob L

P4142789.jpg
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 23:18 przez pawelFSO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
grzegorz75

Re: Jacht motorowy "Magdusia"

Post autor: grzegorz75 »

W zeszłym tygodniu też zrobiłem kilka fotek Magdusi. Pełną "stoczniową" dukumentację mają w Akademii Morskiej . Zacząłbym od bosmana ( drzwi na przeciwko , których Magdusia stoi 8-) )
http://www.iik.suzuki.pl/
pawelFSO

Dziękuje za cenną informację. Odwiedzę Bosmana najszybciej jak się da. Magdusię podziwiałem już jakiś czas temu podczas spaceru ale dopiero wczoraj zrobiłem zdjęcia. Jestem bardzo ciekaw czy ta jednostka zostanie wyremontowana czy zezłomowana. Jej obecny stan jest....straszny :cry: W Gdańsku jest bliźniacza motorówka (Lidka) użytkowana przez WUŹ Gdańsk ;)

Pozdrawiam.

lidka.jpg
lidka.jpg (63.16 KiB) Przejrzano 7536 razy
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Ależ Magdusię kupiła Akademia , by ją wyremontować i jak się przyjrzysz to prace już trwają . Na Magdusi kursanci i studenci będą ćwiczyć manewry w porcie . Jutro jadę rano do nich na NESTA eks GARDĘ stojącego obok ( widoczny kawałek rufy na Twoim zdjęciu) . Popytam jakie są możliwości otrzymania dokumentacji i wiem bez pytania , że nie będzie problemu :lol: . Tylko czy jest sens ? Chcesz budować , czy tylko chcesz się przymierzać . Masz jakieś doświadczenie w budowie od podstaw ?
http://www.iik.suzuki.pl/
pawelFSO

Re: Motorówka cumownicza "Magdusia"

Generalnie to co rzuciło mi się w oczy to brak pewnych elementów, korozja, korozja i korozja. Bardzo się cieszę, że ta jednostka zostanie wyremontowana. Będzie to mój pierwszy model budowany od podstaw. Obecnie kończę składać zestaw firmy Graupner (Salina). Wiem, że nie jest to nic ambitnego i tak pięknego jak modele prezentowane przez forumowiczów. Traktuje ten model przede wszystkim jako naukę. Jestem świadom tego, że składając Saline popełniłem pewne błędy. Staram się wyciągać z nich wnioski tak, aby nie popełniać ich w przyszłości. Nie jest też tak, że wczoraj będąc przewietrzyć aparat nagle postanowiłem: "Zbuduje to!". Fora o tematyce szkutniczej przeglądam od dosyć długiego czasu i śledzę na nich przede wszystkim relacje z budowy modeli. Może być Pan spokojny. Model Magdusi powstanie. Jestem uparty i upierdliwy (nie wiem czy to akurat zaleta.....). Wiem, że ta budowa nie będzie dla mnie łatwa ale przecież kiedyś musi być ten pierwszy. Każdy go kiedyś przeżył. Jeśli chodzi o plany to będę bardzo zobowiązany.

Pozdrawiam.

Paweł.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 23:20 przez pawelFSO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
K. Z.

Motorówka "Magdusia"

Post autor: K. Z. »

Myślę, że wszystkim należy się kilka słów sprostowania. Magdusia nigdy nie była jachtem motorowym.
pawelFSO jak napisałeś jednostka ma klasę *bKM 3 rob L, "rob" oznacza robocza, gdyby była zarejestrowana jako jednostka amatorska byłby skrót "tur" czyli turystyczna.
Błędnie podałeś też długość jednostki. W Karcie Bezpieczeństwa, Świadectwie Klasy Łodzi i Zaświadczeniu O Rejestracji Statku jest podana długość 9,24 metra.
img017.jpg

Ciekawe, że na rysunku linii teoretycznych podana jest długość 9,17 metra. Widocznie projekt projektem, ale jak budowali to wyszło im trochę więcej :-)
Magdusia_1.jpg

"Jej obecny stan jest....straszny","Generalnie to co rzuciło mi się w oczy to brak pewnych elementów, korozja, korozja i korozja." Nie zgodzę się z takimi stwierdzeniami. Może jednostka, nie wygląda w tej chwili najlepiej ale pomiary grubości poszycia wykazały, że blachy są zdrowe. Remont trwa. Twoje opinie o stanie jednostki są bezpodstawne.
Magdusia_2.jpg

IMG_0096.JPG

Pozdrawiam

Krzysztof
pawelFSO

"Myślę, że wszystkim należy się kilka słów sprostowania. Magdusia nigdy nie była jachtem motorowym.
pawelFSO jak napisałeś jednostka ma klasę *bKM 3 rob L, "rob" oznacza robocza, gdyby była zarejestrowana jako jednostka amatorska byłby skrót "tur" czyli turystyczna."

Oczywiście jest to mój ewidentny błąd za, który przepraszam.

"Błędnie podałeś też długość jednostki. W Karcie Bezpieczeństwa, Świadectwie Klasy Łodzi i Zaświadczeniu O Rejestracji Statku jest podana długość 9,24 metra."

Dane, które podałem pochodzą z ogłoszenia znalezionego na portalu Shipbroker. Nie wiem skąd osoby dodające to ogłoszenie wzięły dane na temat tej jednostki.

("Jej obecny stan jest....straszny","Generalnie to co rzuciło mi się w oczy to brak pewnych elementów, korozja, korozja i korozja.")
" Nie zgodzę się z takimi stwierdzeniami. Może jednostka, nie wygląda w tej chwili najlepiej ale pomiary grubości poszycia wykazały, że blachy są zdrowe. "

Jest to moja subiektywna opinia i nikogo nie zmuszam do tego aby się z nią zgadzał. Moja opinia odnosi się jedynie do wyglądu tej jednostki. Jest rdza? Jest. :roll: Brakuje pewnych elementów? Brakuje. :roll: Nie wnikam w grubość poszycia bo budując model redukcyjny ta informacja jest dla mnie mało istotna.

"Remont trwa."

I chwała ludziom, którzy postanowili wyremontować Magdusię.

"Twoje opinie o stanie jednostki są bezpodstawne. "

Dziękuje za uświadomienie mnie w tej kwestii. Dziękuje również za skany/zdjęcia.

Pozdrawiam.

Paweł
ODPOWIEDZ