Witam wszystkich po sporej nieobecności.
Przede mną cel wykonania kołyski w kształcie krótkiej, krępej szalupy. Czy ktoś z kolegów spotkał się z liniami teoretycznymi dla kadłuba zbliżonego kształtem do zdjęć w poście?
Próbowałem samodzielnie rysować linie teoretyczne kadłuba, jednak spodziewam się zwichrowań itp.
Chciałbym wykonać coś podobnego, zależy mi na stewach i opływowym kształcie?
Kwestie przerysowania w AutoCad krzywych teoretycznych kadłuba, doskalowania itp nie stanowią dla mnie problemu.
Pozdrawiam serdecznie
Jan
Kołyska - szalupa
- JHJT
Kołyska - szalupa
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2017, 19:24 przez JHJT, łącznie zmieniany 1 raz.
- JHJT
Re: Kołyska - szalupa - prośba o pomoc
Dodam jeszcze że proporcje długość do szerokości max to około 2:1
- oksal
Wygląd na "bączka" Daj mi na PW, Twój adres skrzynki to Ci podeślę linie szalupy Endevoura, konkretnie yawl'a
- TomekA
Superciekawa koncepcja!
Polecam najpierw wyrysowanie sobie na papierze w skali 1:1 dlugiej osi kadluba, tj. od dziobu do rufy i nastepnie na niej - swego rodzaju kregoslupie, wyrysowac biegnace prostopadle don wszystkie wregi, od tej najszerszej w "srodokreciu" do stopniowo sie zwezajacych ku "dziobie" i "rufie" onej kolyski. Nie zapomnij tez uwzglednic gabaryty, tj. tak dlugosc jak i szerokosc "ladunku" owej kolyski, ktora nie bedzie niczym innym, jak modelem drewnianym jednostki plywajacej w uproszczonej nieco konwencji plank-on-frame (planka-na-wredze).
Na koncu wyrysuj sobie wszystkie wodnice, dzieki ktorym zapobiegniesz tym brzydkim "zagieciom" kadluba czy 'krowim zebrom', ktorych sie boisz i wyznaczysz sobie poszczegolne skosy dla kazdej z wreg.
Swego czasu napisalem pewien artykul o czytaniu i rozumieniu planow jednostek drewnianych i ich linii teoretycznych, przydatnych do budowy szczegolowego modelu. Chcialem toto zamiescic na Kodze dla poczatkujacych modelarzy, ale z braku ogolnego zainteresowania i odzewu tutaj, ta idea umarla smiercia naturalna...
Jesli chcesz, to moglbym Ci ow artykul podeslac na adres prywatny - to jest plik typu PDF i wielkosci 1,15 MB. Daj znac.
Polecam najpierw wyrysowanie sobie na papierze w skali 1:1 dlugiej osi kadluba, tj. od dziobu do rufy i nastepnie na niej - swego rodzaju kregoslupie, wyrysowac biegnace prostopadle don wszystkie wregi, od tej najszerszej w "srodokreciu" do stopniowo sie zwezajacych ku "dziobie" i "rufie" onej kolyski. Nie zapomnij tez uwzglednic gabaryty, tj. tak dlugosc jak i szerokosc "ladunku" owej kolyski, ktora nie bedzie niczym innym, jak modelem drewnianym jednostki plywajacej w uproszczonej nieco konwencji plank-on-frame (planka-na-wredze).
Na koncu wyrysuj sobie wszystkie wodnice, dzieki ktorym zapobiegniesz tym brzydkim "zagieciom" kadluba czy 'krowim zebrom', ktorych sie boisz i wyznaczysz sobie poszczegolne skosy dla kazdej z wreg.
Swego czasu napisalem pewien artykul o czytaniu i rozumieniu planow jednostek drewnianych i ich linii teoretycznych, przydatnych do budowy szczegolowego modelu. Chcialem toto zamiescic na Kodze dla poczatkujacych modelarzy, ale z braku ogolnego zainteresowania i odzewu tutaj, ta idea umarla smiercia naturalna...
Jesli chcesz, to moglbym Ci ow artykul podeslac na adres prywatny - to jest plik typu PDF i wielkosci 1,15 MB. Daj znac.
- TomekA
TomekA pisze:Superciekawa koncepcja!
Artykulik wyslalem na podany przez Ciebie adres prywatny.
- Mumin
Rzuć okiem na specjalizowanego CADa do tych rzeczy: DELFTship. Do użytku edukacyjnego/hobbystycznego jest za darmo. Są też różne samouczki w sieci.
- JHJT
Re: Kołyska - szalupa
Oksal - dzięki za pomoc z planami.
Tomek - dzięki za pomocny artykuł.
Tymczasem zacząłem pracę nad "steam-box-bend" bo trochę gięcia w większej skali mnie czeka, a poszycie 10mm
Oksal, czy możesz powiedzieć jak jaka była faktyczna długość tej szalupy Endevoura (yawl) i co ile były wręgi (nie ma tego w liniach teoretycznych).
Pozdrawiam.
JT
Tomek - dzięki za pomocny artykuł.
Tymczasem zacząłem pracę nad "steam-box-bend" bo trochę gięcia w większej skali mnie czeka, a poszycie 10mm
Oksal, czy możesz powiedzieć jak jaka była faktyczna długość tej szalupy Endevoura (yawl) i co ile były wręgi (nie ma tego w liniach teoretycznych).
Pozdrawiam.
JT
-
- Kontakt:
Re: Kołyska - szalupa
przepięknie to wygląda - naprawdę marzy mi się taki projekt ale daleko jeszcze do takich umiejętności