Projektowanie, skany, programy, wycinanie

W tym miejscu potykamy się o projektowanie modeli żaglowców - i te na kartce i te tworzone komputerowo
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AlojzyC

Projektowanie, skany, programy, wycinanie

Post autor: AlojzyC »

Witajcie,
Mam pytanie o projektowanie. W jakim programie mogę sobie zeskanować wręgi, z modelu kartonowego, żeby potem móc ploterem wyciąć w sklejce? Wiecie o co chodzi?
Awatar użytkownika
sferoida

Re: Projektowanie, skany, programy, wycinanie

Post autor: sferoida »

Pewnie w każdym programie typu CAD, który może poczytać raster skanu. Może też w Corelu lub innym z grafiką wektorową.
pozdrawiam Radek
Awatar użytkownika
AlojzyC

Post autor: AlojzyC »

Hmm… no dzięki, a takie bardziej darmowe. Corela nie opłaca mi się kupować, a nie znam nikogo, kto ma corela😔
Awatar użytkownika
sferoida

Post autor: sferoida »

Np. FreeCad, Inkscape
pozdrawiam Radek
JAC64
Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: JAC64 »

Witam. Mogę polecić program nanoCAD 5.0. Program jest darmowy ale żeby działał na stałe trzeba się zarejestrować (przyślą kody). Używam go do projektowania części do modeli już od kilku lat i uważam, że jest najlepszy z darmowych CAD-o podobnych których kilka próbowałem. Ma pełną funkcjonalność AutoCAD-a LT, ta sama filozofia pracy nawet te same komendy co autoCAD, no może trochę kłopotów jest z czcionkami i wymiarami (w sensie komunikacji z CAD), ale ostatecznie można się bez tego obejść. W Twoim przypadku trzeba zrobić skany wręg jako pliki rastrowe (jpg albo gif) bo darmowy nanoCAD 5 nie obsługuje pdfów. Potem wstawić do pliku jako obrazy, wyskalować i zrobić potrzebne obrysy z „mostkami”. Z mojego doświadczenia pliki do cięcia laserem wysyłam w formacie dxf (można w nanoCADzie zapisać plik jako dxf) i bez żadnych czcionek, tylko linie.
ODPOWIEDZ