Witajcie,
Mam pytanie o projektowanie. W jakim programie mogę sobie zeskanować wręgi, z modelu kartonowego, żeby potem móc ploterem wyciąć w sklejce? Wiecie o co chodzi?
Projektowanie, skany, programy, wycinanie
- AlojzyC
- sferoida
Re: Projektowanie, skany, programy, wycinanie
Pewnie w każdym programie typu CAD, który może poczytać raster skanu. Może też w Corelu lub innym z grafiką wektorową.
pozdrawiam Radek
- AlojzyC
Hmm… no dzięki, a takie bardziej darmowe. Corela nie opłaca mi się kupować, a nie znam nikogo, kto ma corela
- sferoida
-
- Lokalizacja: {"name":"Polska Pozna\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam. Mogę polecić program nanoCAD 5.0. Program jest darmowy ale żeby działał na stałe trzeba się zarejestrować (przyślą kody). Używam go do projektowania części do modeli już od kilku lat i uważam, że jest najlepszy z darmowych CAD-o podobnych których kilka próbowałem. Ma pełną funkcjonalność AutoCAD-a LT, ta sama filozofia pracy nawet te same komendy co autoCAD, no może trochę kłopotów jest z czcionkami i wymiarami (w sensie komunikacji z CAD), ale ostatecznie można się bez tego obejść. W Twoim przypadku trzeba zrobić skany wręg jako pliki rastrowe (jpg albo gif) bo darmowy nanoCAD 5 nie obsługuje pdfów. Potem wstawić do pliku jako obrazy, wyskalować i zrobić potrzebne obrysy z „mostkami”. Z mojego doświadczenia pliki do cięcia laserem wysyłam w formacie dxf (można w nanoCADzie zapisać plik jako dxf) i bez żadnych czcionek, tylko linie.