Mirek szczerze mówiąc to nawet nie zwróciłem uwagi na przebieg słoi na sklejce, czy szybkościowiec no niewiem, ręka mnie boli do tej pory wycinałem wszystko ręcznie. Mam nadzieję że przebieg słoi nie wpłynie na dalszą część prac. Lipkę mam i to ładnie wysuszona. Tak że jestem gotów do dalszych prac.
Rysiek Patexx jest przezroczysty, tak jak mirek napisał doś twardy i szybko zabija papier jak się szlifuje. No ale coś za coś.
K&M Zbyszek budowa
- Zbyszek
Re:K&M Zbyszek budowa
No cóż zrobiłem co nie co ale narazie tylko z grubsza, zew natury wygnał mnie do lasu na grzybki. Nazbierałem całe wiaderko :laugh: Zapasy na zimę lekko odnowione.
No i brakło czasu na grzebanie przy karolku i marusi.
Romek urzył wiertarki z tarczą, ja mniej ciekawego narzędzia bo szlifierki kontowej, zresztą widać to na zdjęciach bo miejscami przypalilem drewno. Zebrałem z grubsza później wyrównam do reszty, i powklejam jeszcze deseczki. Na dziobie złamałem końcówki wręgi więc wymyśliłem takie wzmocnienie, przynajmniej już nie połamię.
Urzyłem deseczek z topoli szkoda było lipy
Tak to wygląda.

Romek urzył wiertarki z tarczą, ja mniej ciekawego narzędzia bo szlifierki kontowej, zresztą widać to na zdjęciach bo miejscami przypalilem drewno. Zebrałem z grubsza później wyrównam do reszty, i powklejam jeszcze deseczki. Na dziobie złamałem końcówki wręgi więc wymyśliłem takie wzmocnienie, przynajmniej już nie połamię.
Urzyłem deseczek z topoli szkoda było lipy
Tak to wygląda.

Pozdrawiam!!!
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Zbyszek napisał:
Zostawilem czesc urlopu na grzyby, ale .....
w mojej okolicy WSZYSTKIE WYSCHLY :( :( :(
Zazdroszcze Ci tego zewu natury....
Co do K&M to ja tez polamalem "slupki przy dziobie" . Nalezy je czyms wzmocnic. Ja wkleilem dodatkowe kawaleczki wypelnienia przy wredze na rowni z pokladem.
No to co : czekamy na nastepny etap.
:)
Jestem ciekawy czym "przybijemy" poszycie do wreg. Pewnie "gwozdzikami " z bambusa :blink:
No ale nie wyprzedzajmy faktow.... :) Zobaczymy co dalej, teraz trzeba odkurzyc garaz.....
... , zew natury wygnał mnie do lasu na grzybki. Nazbierałem całe wiaderko :laugh:
Zapasy na zimę lekko odnowione.
Zostawilem czesc urlopu na grzyby, ale .....
w mojej okolicy WSZYSTKIE WYSCHLY :( :( :(
Zazdroszcze Ci tego zewu natury....
Co do K&M to ja tez polamalem "slupki przy dziobie" . Nalezy je czyms wzmocnic. Ja wkleilem dodatkowe kawaleczki wypelnienia przy wredze na rowni z pokladem.
No to co : czekamy na nastepny etap.
:)
Jestem ciekawy czym "przybijemy" poszycie do wreg. Pewnie "gwozdzikami " z bambusa :blink:
No ale nie wyprzedzajmy faktow.... :) Zobaczymy co dalej, teraz trzeba odkurzyc garaz.....
- mirek
Tak , tak posprzątać swoje pracownie i to porządnie bo sprawdzę przy okazji ;) ;) :laugh:
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Zbyszek
Ruszyłem dalej.
Robię wersję z pokrywaniem fornirem, więc kilka uwag dla tych co chcą się bawić tak jak ja.
1. Listewki musimy zeszlifować na wymiar 1,5 mm, żeby calkowita grubość po naklejeniu forniru wyniosła w przybliżeniu 2mm.
2. Wycięcia pod odpływy wody też muszą mieć więcej, ja wykonałem na 4mm. Po przyklejeniu pokładu i forniru na niego zmniejszą się o grubość forniru i będzie oscylować w granicach 3 mm tak jak na planach.
Ja użyłem listewek o szerokości 6 mm, trochę ciężko się je układa , ale my w przeciwienistwie do kolegów możemy to zeszlifować do równego.
Na 3 zdjęciu widać wstawkę ułatwająca wyprofilowanie dziobu, zrobiłem na podstawie planów i przybiłem gwoździkami. Nie oklejałem wszystki wręg taśmą, smaruję listewki pomiędzy wręgemi, też się trzyma.
A to kilka fotek.

Robię wersję z pokrywaniem fornirem, więc kilka uwag dla tych co chcą się bawić tak jak ja.
1. Listewki musimy zeszlifować na wymiar 1,5 mm, żeby calkowita grubość po naklejeniu forniru wyniosła w przybliżeniu 2mm.
2. Wycięcia pod odpływy wody też muszą mieć więcej, ja wykonałem na 4mm. Po przyklejeniu pokładu i forniru na niego zmniejszą się o grubość forniru i będzie oscylować w granicach 3 mm tak jak na planach.
Ja użyłem listewek o szerokości 6 mm, trochę ciężko się je układa , ale my w przeciwienistwie do kolegów możemy to zeszlifować do równego.
Na 3 zdjęciu widać wstawkę ułatwająca wyprofilowanie dziobu, zrobiłem na podstawie planów i przybiłem gwoździkami. Nie oklejałem wszystki wręg taśmą, smaruję listewki pomiędzy wręgemi, też się trzyma.
A to kilka fotek.
Pozdrawiam!!!
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Zbyszek napisał:
No lekki szlif to chyba i przy poszyciu jednowarstwowym bedzie... :blink: :blink:
Natomiast z wstawka na dziobie to dobry "patent" :rolleyes:
Oklaski :laugh:
I jeszcze jedno: jakim klejem kleisz listeweczki ?
Ruszyłem dalej.
Na 3 zdjęciu widać wstawkę ułatwająca wyprofilowanie dziobu, zrobiłem na podstawie planów i przybiłem gwoździkami.
No lekki szlif to chyba i przy poszyciu jednowarstwowym bedzie... :blink: :blink:
Natomiast z wstawka na dziobie to dobry "patent" :rolleyes:
Oklaski :laugh:
I jeszcze jedno: jakim klejem kleisz listeweczki ?
- Zbyszek
Do klejenia używam PATEXX EXPRES. Świetnie się nadaje. Żona pozwoliła wziąść Karolka i Marysie do domu tak że podgonie trochę.
Pozdrawiam!!!
- jerry_bee
Zbyszek napisał:
Zbyszku, myslę, że tu może być mały błąd. wycięcie na odpływ powinno zaczynać się zaraz nad poziomem pokładu, czyli pokrycie pokładu w żaden sposób nie powinno zmniejszać światła otworu. jeśli oklejasz fornirem to wielkość otworu powiększ tylko o grubość forniru potrzebną do wyłożenia wnętrza tych szpar. chyba że Cię źle zrozumiałem ;)
Zbyszku, myslę, że tu może być mały błąd. wycięcie na odpływ powinno zaczynać się zaraz nad poziomem pokładu, czyli pokrycie pokładu w żaden sposób nie powinno zmniejszać światła otworu. jeśli oklejasz fornirem to wielkość otworu powiększ tylko o grubość forniru potrzebną do wyłożenia wnętrza tych szpar. chyba że Cię źle zrozumiałem ;)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
pozdrawiam, jerry_bee
- Zbyszek
Jerry wydaje mi się że poszycie pokładu fornirem powinno wejść w te otwory. I w tedy będzie ok.
Pozdrawiam!!!
- Zbyszek
Bawię się z pierwszą warstwą poszycia. W międzyczasie pociołem sobie fornir orzechowy na listewki i czekam na rufę bo jakoś mi czegoś brakuje.

Pozdrawiam!!!