Karl und Marie

indywidualne relacje z budowy uczestników projektu Karl und Marie
Awatar użytkownika
Paliwiak1

O:Karl und Marie

Post autor: Paliwiak1 »

Tak jak obiecałem zdjęcia mojej szlifierki bębnowej bardzo cicho pracuje i dość dobrze się spisuje, co prawda na razie mam papier, 150 ale trzeba będzie go zmienić. Silnik jest trochę za wolny, ale z czasem mogę go wymienić jak i włącznik a na razie mi starczy.

Ta inna szlifierka była specjalnie zbudowana do budowy innego okrętu, którego jeszcze nie skończyłem :( Ale można na niej wyciągnąć prawie każdy kont i bardzo mi się przydaje :)

Piła taśmowa czeka na więcej wolnego czasu może ją skończę w te wakacje :silly:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
Paliwiak1

A teraz parę zdjęć z mojej dotychczasowej pracy.

Żałuje, że nie zrobiłem poszycia jedno warstwowego, bo dość dobrze to wyszło.

A może pozostawić poszycie jedno warstwowe?? Tylko bym poprawił rufę i do listwy odbojnikowej okleiłbym fornirem jak i od wewnątrz. Co myślicie o tym??

A i mam pytanie jak zrobić żeby móc wstawić uwagi pod każdym zdjęciem a nie tylko na początku??
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z poważaniem Paliwiak
Kloss

Post autor: Kloss »

chyba najłatwiej to po prostu wyedytuj już wstawiony post, wtedy masz już wstawione ścieżki do zdjęć i możesz wszystko ładnie poukładać, wstawić tekst między zdjęciami, zmienić ich kolejność

pozdro
mm
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Paliwiak1 napisał:
A i mam pytanie jak zrobić żeby móc wstawić uwagi pod każdym zdjęciem a nie tylko na początku??

Jest z tym trochę zabawy, ale się da:

Piszesz posta jak dotychczas: tekst, dodajesz zdjęcia, ... i wysyłasz.
Jak sie pojawi na stronie, to klikasz na opcje: edytuj post i wtedy dzielisz (kursor/enter) tekst tak, aby zrobic sobie miejsce na fotki.
Dalej zaznaczasz cały adres fotki, robisz ctrl C (kopiowanie), kursor w miejsce, gdzie ma byc ta fotka - ctrl V (wklejanie).
Potem robisz delete tego samego adresu fotki na dole (tego który wcześniej skopiowałeś, aby nie było dwóch tych samych fotek w jednym poście) .
I tak postępujesz z każdą fotką.
Jak już masz wszystko poukładane jak chciałeś, wysyłasz ponownie posta (dalej) i już powinien się pokazać z podpisami w odpowiednim miejscu
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Wielkie dzieki za pomoc jak będe miał troche więcej czasu to postaram sie to przećwiczyć :)
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
jaxa

Post autor: jaxa »

albo prawym palcem (klawiszem myszki) i masz menu, w którym ...wytnij-wklej :)
OD CZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ - NAJLEPIEJ OD POCZĄTKU !!!
w szkutni: ObrazekObrazek ...i przy kei: ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Witam wszystkich

Poszycie mam już wyszlifowane i poszpachtlowane. W między czasie dotoczyłem resztę masztów i boomów. Obecnie zabieram się za cięcie forniru bukowego na paski 3x205, bo taki jest odstęp wręg doklejanych do burt od strony pokładu z przekroju i widoku ogólnego kadłuba. :lol:
Czytałem już nie pamiętam gdzie, ale na kursie chyba przy poszyciu dwu warstwowym, że w skali 1:1 deski miały długość 6 m a przy skali powinny mieć 0.2m, ale to nie pasuje do wręg a przecierz kołki są na wręgach.
:woohoo:

Jeśli się myle to prosze o poprawke :)
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Teraz jest kwestia o których wręgach mówisz, czy o rostawie wręg zastowosanych w modelu, czy o rostawie orginalnych. A jeśli chodzi o długość desek to i owszem w granicach 6 m czyli 20 cm w skali ale nikt nie mówił że wszystkie mają mieć taką samą dlugość, tylko powinny oscylować w tych granicach. A tak na marginiesie to deski poszycia były łączone nie tylko na wręgach, pomiedzy też.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Paliwiak1

Chodzi mi o rozstawie oryginalnych wręg.

A teraz mnie zaskoczyłeś, że deski poszycia były łączone nie tylko na wręgach, pomiędzy też :ohmy: . A mógłbyś mi to przybliżyć, bo jest to dość ciekawe.
Z poważaniem Paliwiak
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

Paliwiak1 napisał:
A teraz parę zdjęć z mojej dotychczasowej pracy.

Żałuje, że nie zrobiłem poszycia jedno warstwowego, bo dość dobrze to wyszło.

A może pozostawić poszycie jedno warstwowe?? Tylko bym poprawił rufę i do listwy odbojnikowej okleiłbym fornirem jak i od wewnątrz. Co myślicie o tym??

Obawiam sie, ze z powodu blednie wykonanego pierwszego poszycia, bedziesz musial na nie polozyc poszycie drugie (prawidlowo wykonane) aby nim przykryc te bledy.
ODPOWIEDZ