Cześć
W tych miejscach na nokach co zaznaczyłeś są na stale mocowane zblocza pojedyncze , ewentualnie są rozwiązania z bloczkiem schowanym w noku rei. Przez taki blok biegł fał do rogu szotowego topsla. U pokładu fal przechodził w talię bloków podwójnych przy dużych powierzchniach płótna. Nie uważam, że topsel był na sztywno mocowany. Tego modelu nie budowałem
kolejny K&M - ralfee
- oksal
- ralfee3
Re: kolejny K&M - ralfee
Dzięki Adamie za wyjaśnienie. A żagiel poniżej gafla (żagiel gaflowy), jego róg pikowy, też na zbloczu?
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- oksal
Żag. gaf. raczej mocowany był na wszystkich czterech rogach "krawatami". Do tej pory robi się to na sztywno na pokładzie jednostki. Po takim mocowaniu uzbrojony gafel się stawia
Teraz jestem w modelarni, ale zaraz skoczę po ciekawą ksiażkę, może uda mi się coś tam znaleźć na Twój problem
Teraz jestem w modelarni, ale zaraz skoczę po ciekawą ksiażkę, może uda mi się coś tam znaleźć na Twój problem
- oksal
To są fotki układu olinowania żagla gaflowego oraz topsli. Wszystkie dotyczą jednostek angielskich. No ale można z nich wywnioskować całą idę pracy lin danego żagla. Normalnie w większości planów tego nie ma lub jest to traktowane po macoszemu. Dotyczy to Modelarza, Planów Modelarskich, Modelarstwa Okrętowego. Ralfee, jak tylko będziesz mieć okazję kupić literaturę angielską to kupuj w ciemno:) Patrz amazon.co.uk Zawsze znajdziesz tam coś ciekawego
- ralfee3
Adamie, ogromne dzięki za te zdjęcia!
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Po prawie dwóch miesiącach skończyłem szalupę
Nie sądziłem, że zejdzie tak długo
Trzeba znów wrócić do linek i żagli, ani się obejrzę na Święta model będzie gotowy 
pozdrawiam,
Rafał

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- oksal
Rafał, na szalupach wiosłowych ster był ściągnięty jeśli szalupa była na pokładzie lub podwieszona na żurawikach. Choć nie wiem jak to się chce robić współczesnym żeglarzom. No i pasuje na sterze delikatnie skalpelem nanieś linie podziału płetwy steru i będzie bardziej super:)
- ralfee3
Dzięki Adamie. Płetwa sterowa i rumpel są zdejmowane. Rumpel i tak miał być zdejmowany bo inaczej nie byłoby miejsca na bloczek mocujący do żurawika, ale płetwa miała zostać. Wobec tego co piszesz, płetwa będzie leżała w szalupie, jak ktoś będzie chciał popływać to sobie ją założy 
Nacięcia zrobię, jakoś o tym nie pomyślałem, w realu decha musiała by mieć 40 cm szerokości, to faktycznie zbyt dużo.
pozdrawiam,
Rafał

Nacięcia zrobię, jakoś o tym nie pomyślałem, w realu decha musiała by mieć 40 cm szerokości, to faktycznie zbyt dużo.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Linek przybywa, pojawił się też łańcuch na kołowrocie.
pozdrawiam,
Rafał
Linek przybywa, pojawił się też łańcuch na kołowrocie.
pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- oksal
Kurcze Rafał, na kolejny zjazd musisz K&M zaprowadzić. Będzie kolejnym cackiem. Coraz bardziej podobają mi się niemalowane okręty. Twoje wykonanie jest rewelacyjne.