Karl und Marie -cdn -emerjan
- Emerjan
Re: Karl und Marie -cdn -emerjan
Zrobiłem beczki i szalupkę. To już ostatnie elementy do montażu na pokładzie. Czerpię z KOGI ile się da. Beczki zrobiłem metodami Piotrów, konstrukcję Piotra (Dali) a obręcze Piotra z Ukrainy. Nad szalupą zastanawiałem się czy nie zrobić poszycia diagonalnego ale w końcu wszystkiego trzeba spróbować i zrobiłem na zakładkę. Efekt zobaczcie na fotkach. Pozdrawiam Janek
- Załączniki
-
- P1014714.JPG (103.71 KiB) Przejrzano 6920 razy
-
- P1014717.JPG (72.57 KiB) Przejrzano 6920 razy
-
- Wręgi kleiłem z dwóch warstw forniru 0,5 namoczonego w wodzie klejem rakol na kopytku z bardzo przydatnymi kołnierzami. Uformowane wręgi można potem spokojnie skleić ze stępką i fałszywymi wzdłużnikami
- P1014698.JPG (141.13 KiB) Przejrzano 6920 razy
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Super robota. Bardzo mi się podoba. Szalupa pierwsza klasa, czysto i elegancko.
Pozdrawiam Witek.
Pozdrawiam Witek.
- Emerjan
Dzięki Witku. Ja do końca nie jestem zadowolony bo w planach miałem wykonać całą szalupkę z gruszy. Niestety nie mam forniru z tego drewna i na poszycie użyłem gruszy szwajcarskiej i jest pewna różnica w barwie drewna. Próbowałem na mojej ścierarce na której robię listewki z dokładnością 0,05 mm uzyskać fornir 0,5 ale na skutek temperatury tak cienkie listewki się paczą. Innej metody zrobienia forniru w warunkach modelarni nie znam. Cały model miał być z gruszy, brzozy i buku no ale z konieczności doszła ta gruszka szwajcarska. Pozdrawiam Janek
- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam!
Ja kupiłem forniry i między innymi z gruszy tutaj: http://www.serwisdrzewny.pl
Pod nazwą "Grusza szwajcarska" sprzedawany jest "Jarząb Brekinia" o podobnej strukturze i kolorze do gruszy owocowej. Najlepsza jest grusza polna, ale już sporadycznie spotykana.
Pozdrawiam
"Hadżi"
Emerjan pisze: Niestety nie mam forniru z tego drewna i na poszycie użyłem gruszy szwajcarskiej i jest pewna różnica w barwie drewna.
Ja kupiłem forniry i między innymi z gruszy tutaj: http://www.serwisdrzewny.pl
Pod nazwą "Grusza szwajcarska" sprzedawany jest "Jarząb Brekinia" o podobnej strukturze i kolorze do gruszy owocowej. Najlepsza jest grusza polna, ale już sporadycznie spotykana.
Pozdrawiam
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- Emerjan
Dzięki Hadżi. Mówię - sprawdzam. Rzeczywiście złożyłem zamówienie i jest szansa że w przyszłym tygodniu będę miał forniry w domu. Na KOGĘ można liczyć. Pozdrawiam Janek
- Emerjan
Komplet elementów wyposażenia pokładu zamontowałem na klej, na kołki, oczka na wkręty a następnie odkurzyłem, odpyliłem i całość pokryłem olejem. Rezultat dych robót na załączonych zdjęciach. Teraz przyszedł czas na drzewce. Do toczenia przedłużyłem kombajn radziecki i teoretycznie mogę toczyć maszty do 55 cm długości. Piszę teoretycznie bo przy tej długości nie jest już możliwe użycie noża czy dłuta a raczej ścieranie pilnikiem czy papierem ściernym. Obrabiany maszt wchodzi w wibracje i może wypaść z uchwytów. Opisywał to zresztą Piotr(Dali). Do 30 cm długości nie ma tych problemów. Kończy się pewien etap budowy oznaczający koniec pyłu w modelarni. Pozdrawiam Janek
- Załączniki
-
- Przedłużona tokarka
- P1014744.JPG (148.51 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- "głowica tokarska" do masztów to nakrętka M8 z dospawanymi blaszkami z otworami na śrubki M3
- P1014762.JPG (145.95 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- a to efekt toczenia
- P1014764.JPG (146.81 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- wszystko jest w ośi
- P1014761.JPG (143.53 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- widok ogólny
- P1014751.JPG (136.85 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- P1014754.JPG (139.98 KiB) Przejrzano 6143 razy
-
- P1014767.JPG (145.64 KiB) Przejrzano 6143 razy
- TomekA
Whoa!!! Model-BOMBA!!! Gratulacje!!!
- Emerjan
Dzięki Tomku. A przy okazji może pomożesz rozwiać pewne wątpliwości dotyczące obsługi żagla mocowanego na noku bukszprytu. Żagle trzeba zmieniać w zależności od potrzeb, od wiatru i tu rodzi się pytanie. Jaka "małpa" na komercyjnej w końcu jednostce wchodziła tam na nok by wypiąć(zapiąć) raksy na sztagu? Chodzi o założenie odpowiedniego okucia na noku bukszprytu. Janek
- wurcelstock
Cześć!
Pewnie ganiali najmłodszego
Sam się zastanawiałem, ale z analizy zdjęć w necie wychodzi,
że ktoś jednak biegał po bukszprycie:
https://www.123rf.com/visual/search/16780188
Tomek
P.S.
Super model
t
Pewnie ganiali najmłodszego

Sam się zastanawiałem, ale z analizy zdjęć w necie wychodzi,
że ktoś jednak biegał po bukszprycie:
https://www.123rf.com/visual/search/16780188
Tomek
P.S.
Super model
t
- Emerjan
Po bukszprycie to na pewno biegali ale po stendze bukszprytu to już wątpliwe. Ja podejrzewam że drugie okucie licząc od noku było luźne i można je było za pomocą linki przesuwać do przodu lub do tyłu a następnie wybierać sztag już z pokładu. Takie rozwiązania w XIX w można spotkać na francuskich jednostkach (La Cancalaise). Janek