Chcę mieć cyrkiel proporcjonalny, ale SKALA ich obecnie już nie produkuje.
Na aukcjach pokazują się bardzo rzadko i „idą” tam powyżej 50zł.
Próbuję zainspirować Skalę do produkcji małoseryjnej.
Proponuję wszystkim zainteresowanym Koleżankom i Kolegom złożenie na adres
zamowienia@sp-skala.pl imiennej informacji o zainteresowaniu zakupem takiego cyrkla
za rozsądną cenę.
Alternatywnym źródłem mogło by być nabycie tego cyrkla w sklepach za granicą.
Proszę więc o pomoc w znalezieniu adresu takiego sklepu np.wysyłkowego.
Cyrkiel proporcjonalny
- Kon_Bar
O:Cyrkiel proporcjonalny
Nie chciałbym być złym prorokiem, ale:
- produkcja małoseryjna = wysoka cena;
- wysoka cena = więcej niż 50 PLN ("wielkoseryjne" cyrkle tej firmy produkowane obecnie potrafią "dobijać" do tej ceny);
- w zachodnich sklepach widziałem chyba minimum 60 euro (max. 250);
- produkcja małoseryjna = wysoka cena;
- wysoka cena = więcej niż 50 PLN ("wielkoseryjne" cyrkle tej firmy produkowane obecnie potrafią "dobijać" do tej ceny);
- w zachodnich sklepach widziałem chyba minimum 60 euro (max. 250);
-
Bez przesadyzmów 50pln to nie ruina jak mawiają doświadczeni koledzy modelarstwo to nie jest tanie hobby. Przepis na tani cyrkiel taki jak ten poniżej; obserwujemy licytacje w wiadomym serwisie w okolicach świąt lub upalne dni lata notujemy kiedy kończy się licytacja data i godzina i znikamy, nie obserwujemy i nie zaglądamy na stronę przedmiotu bo się chłopaki zaczynają niezdrowo czasami podniecać przy dużej ilości wyświetleń, na 15min przed końcem zjawiamy się obserwujemy i licytujemy jeżeli warto, posługując się tym przepisem w poprzednie święta bożego narodzenia kupiłem ten cyrkiel z przesyłką za bodaj 15pln lub mniej. Proponuję uzbroić się w cierpliwość i obserwować licytacje w kolekcjach w dziale różne i zachować zimną krew jak zawodowy morderca bo jak zauważyłem czasami sprzedający przy pomocy kolegów podbijają licytacje czego sam kiedyś doświadczyłem , pozdrawiam piotr

Piotr Cieślewicz
-
O:Cyrkiel proporcjonalny c.d.
Wszystko to co napisali powyżej Szanowni Koledzy to - w skali ks.prof.Tisznera- etap prawdy, czyli "święta prawda". Jednak jak mawiał pewien T.Mleczarz: "Choć z drugiej strony..." żaden z grupy Doświadczonych Kolegów nie pozbędzie się swojego cyrkla na żadnej aukcji. Stara produkcja Skali już się wyczerpała. Na naszych portalach modelarskich często pojawiają się posty; "cześć, jestem tu nowy" lub "..wróciłem po latach...". Moja propozycja dotyczyła właśnie tych do mnie podobnych.Przyznacie chyba rację -Szanowni Koledzy- że na aukcjach tych cyrkli to nie bywa za wiele..., a konkurencja chętnych jest raczej coraz większa, bo modelarzy przybywa a nie odwrotnie / I dobrze!/.
Ci Doświadczeni- których na forach się słucha , przekonali takich jak ja o celowości posiadania tego przyrządu. Z tych też powodów pozwolę sobie pozostać przy mojej propozycji kierowanej do wszystkich chętnych nabycia tego cyrkla. Nie musimy przecież ze sobą konkurować, gdy raz na pół roku pokaże się jeden na aukcji. Jednocześnie bardzo dziękuję za cenną poradę co do taktyki licytowania na aukcjach. Przyda sie i to tego, i do wielu innych tematów. A w kwestii obecnej ceny .. To też sposób negocjacji ze Skalą.
Pozdrawiam - Zbigniew - Noranda
Ci Doświadczeni- których na forach się słucha , przekonali takich jak ja o celowości posiadania tego przyrządu. Z tych też powodów pozwolę sobie pozostać przy mojej propozycji kierowanej do wszystkich chętnych nabycia tego cyrkla. Nie musimy przecież ze sobą konkurować, gdy raz na pół roku pokaże się jeden na aukcji. Jednocześnie bardzo dziękuję za cenną poradę co do taktyki licytowania na aukcjach. Przyda sie i to tego, i do wielu innych tematów. A w kwestii obecnej ceny .. To też sposób negocjacji ze Skalą.
Pozdrawiam - Zbigniew - Noranda
Noranda
- Marecki
O:Cyrkiel proporcjonalny c.d.
Zbyszek
Zrób własny cyrkiel :
http://www.ship.modelarstwo.org.pl/divider.htm
Nie jest tak ładny jak fabryczny , ale działa poprawnie i tylko to się liczy :)

Zrób własny cyrkiel :
http://www.ship.modelarstwo.org.pl/divider.htm
Nie jest tak ładny jak fabryczny , ale działa poprawnie i tylko to się liczy :)

- ROBERT
Witaj. Cena w Europie jest dużo wyższa niż 50zł. Zobacz tu: http://www.weiblen.de/spezialwerkzeuge/stimm-und-intonationswerkzeuge/reduktionszirkel/. Na początek wystarczy zwykły kroczek, kalkulator i miarka. To raczej każdy posiada.Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- rczarnec
A ja tak sobie radzę bez cyrkla:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,16364/catid,7/limit,6/limitstart,72/
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,16364/catid,7/limit,6/limitstart,72/
Pozdrowienia
Robert Czarnecki
Robert Czarnecki
-
Witaj. Cena w Europie jest dużo wyższa niż 50zł. Zobacz tu: http://www.weiblen.de/spezialwerkzeuge/stimm-und-intonationswerkzeuge/reduktionszirkel/. Na początek wystarczy zwykły kroczek, kalkulator i miarka. To raczej każdy posiada.Pozdrawiam Robert.
----------
Witaj Robercie i bardzo dziękuję za wskazanie ewent.dostawcy .
Tak, to początek mojej rozrywki z modelarstwem a więc i faza gromadzenia narzędzi specjalistycznych.
Nie mogę już ruszać nogami, ale ręce jeszcze sprawne. Trudności wykonawcze i nauka techniki pracy w drewnie cieszy mnie więcej, niż sam gotowy model. Lubię pracować dobrymi narzędziami na które mnie będzie stać,a które zalecają lepsi ode mnie.
Upodobanie zwłaszcza do jakości narzędzi pomiarowych to już zawodowa skaza do końca życia.
A że rentę mam nie całkiem żebraczą, to mogę sobie na zaspokojenie tego feblika od czasu do czasu pozwolić też i w modelarstwie.
Wypada jednak trochę poczekać na odpowiedź ze Skali. Jeśli będzie negatywna, to ruszam jak w dym za adresem od Ciebie . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
----------
Witaj Robercie i bardzo dziękuję za wskazanie ewent.dostawcy .
Tak, to początek mojej rozrywki z modelarstwem a więc i faza gromadzenia narzędzi specjalistycznych.
Nie mogę już ruszać nogami, ale ręce jeszcze sprawne. Trudności wykonawcze i nauka techniki pracy w drewnie cieszy mnie więcej, niż sam gotowy model. Lubię pracować dobrymi narzędziami na które mnie będzie stać,a które zalecają lepsi ode mnie.
Upodobanie zwłaszcza do jakości narzędzi pomiarowych to już zawodowa skaza do końca życia.
A że rentę mam nie całkiem żebraczą, to mogę sobie na zaspokojenie tego feblika od czasu do czasu pozwolić też i w modelarstwie.
Wypada jednak trochę poczekać na odpowiedź ze Skali. Jeśli będzie negatywna, to ruszam jak w dym za adresem od Ciebie . Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Noranda
- ROBERT
Witaj. Ten Skali za 50-60 zł jest bardzo dobry i wystarcza do naszego hobby. Porównywałem go z cyrklem za około 100 euro i powiem nie ma różnicy poza ceną. Warto poszukać na Allegro. Za różnicę wart kupić sobie jakieś narzędzia np: dobrą multiszlifierkę. Tu zdjęcia polskiego cyrkla. Pozdrawiam Robert

robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- JurekBin
- Kontakt:
Dokładnie.
Na Allegro za 61 zł.
Bardzo fajne rzecz.

Na Allegro za 61 zł.
Bardzo fajne rzecz.