druk do PDF

Ustalenia, wymiana poglądów itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jerry_bee

druk do PDF

Post autor: jerry_bee »

w kilku zdaniach chciałbym opisać, jak przygotować dokument w formacie PDF.
zacznijmy od dostępnych narzędzi. proponuję zainstalowanie emulatora drukarki, jest coś takiego jak CutePDF Writer, można znaleźć to TUTAJ.
ściągamy dwa pliki: CuteWriter.exe i converter.exe (na obrazku maźnięte na czerwono)

Obrazek

po zainstalowaniu system chce się zresetować, pozwólmy mu na to.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
Zbyszek

Odp:druk do PDF

Post autor: Zbyszek »

Ja ściągnąłem program PDFCreator, działa podobnie jak drukarka, super sprawa zasuwa jak mały samochodzik, nieważne czy dokument jest w pionie czy poziomie konwertuje bez problemów.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Jest to dobre rozwiązanie ( konwersja do pdfu), jeśli dokument, który stworzyliśmy jest docelowy. Ostatnio z Jerrym dokonaliśmy opisu kroku nr 5 - stoczni. I niestety przesłanie wiadomości w Pdf uniemożliwia odbiorcy ingerencję w jej układ. Zapis ten jest dobry tylko dla pliku ostatecznego ( potęznie zmniejsza jego wielkośc np nasz z 7,3MB do 2,7MB). Do pracy pomiędzy zainteresowanymi stronami posługiwac się należy plikami oryginalnymi, ewentualnie skompresowanymi.
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Krzysztof, to nie jest tak do końca - z PDFa da się wyciągnąć tekst i obrazki, teraz z ostatniej wersji poradnika o stoczni też można. w poprzedniej wersji chyba w ustawieniu drukowania nie było opcji osadzenia czcionek i stąd brały się nasze problemy.
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Przeprasza, że namieszałem Jerry.
Krzysztof
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
ODPOWIEDZ