Pomocy
- Mithrandir159
Pomocy
Witam mam taki problem pobrałem sobie plany modelu ze znanej rosyjskiej strony i kolega wydrukował je tak ze podzieliło mu je na kilku kartkach A4 bardzo prosze o pomoc jak to zrobić.
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
O:Pomocy
Mithrandir159 napisał:
Co zrobić ? I jak tu pomóc ?
Może przezroczysta taśma i nożyczki mogą pomóc ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Witam mam taki problem pobrałem sobie plany modelu ze znanej rosyjskiej strony i kolega wydrukował je tak ze podzieliło mu je na kilku kartkach A4 bardzo prosze o pomoc jak to zrobić.
Co zrobić ? I jak tu pomóc ?
Może przezroczysta taśma i nożyczki mogą pomóc ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- Mithrandir159
jak to posklejać to wiem ale ja sam chce to wydrukować i nie wiem jak a ten kolega juz nie pamieta jak to robiła bo to było juz chwile temu
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
Młody Przyjacielu
Na tak ogólne pytanie NIKT nie jest w stanie odpowiedzieć. Podtrzebne są przynajmiej informacje
o formacie pliku.
Podobne pytanie : Jak mam zrobić indeks górny w moim programie ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Na tak ogólne pytanie NIKT nie jest w stanie odpowiedzieć. Podtrzebne są przynajmiej informacje
o formacie pliku.
Podobne pytanie : Jak mam zrobić indeks górny w moim programie ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Mithrandir159 napisał:
Takie plany to można sobie pooglądać na ekranie.
Nie trzeba ich drukować, bo i tak nie mając innych
nic z nich się nie zrobi. Mogą być pomocne przy budowie
z "normalnych" planów. Można co prawda przerobić je na "wektory"
np. w Corelu (wydruki też), ale to kupa roboty.
Na marginesie, to co to za model ?
A na drugim marginesie porada.
Dominik zrób wreszcie ten model na literę "D".
Po 3 latach obecności na Forum już chyba mógłbyś "cosik" sklecić.
I daj sobie spokój z "ruskimi" planami. Zbyt bujna wyobraźnia powoduje
ogromne "przekłamania".
Potraktuj to jako dobrą radę i nie miej za złe tego wpisu.
Witam mam taki problem pobrałem sobie plany modelu ze znanej rosyjskiej strony
Takie plany to można sobie pooglądać na ekranie.
Nie trzeba ich drukować, bo i tak nie mając innych
nic z nich się nie zrobi. Mogą być pomocne przy budowie
z "normalnych" planów. Można co prawda przerobić je na "wektory"
np. w Corelu (wydruki też), ale to kupa roboty.
Na marginesie, to co to za model ?
A na drugim marginesie porada.
Dominik zrób wreszcie ten model na literę "D".
Po 3 latach obecności na Forum już chyba mógłbyś "cosik" sklecić.
I daj sobie spokój z "ruskimi" planami. Zbyt bujna wyobraźnia powoduje
ogromne "przekłamania".
Potraktuj to jako dobrą radę i nie miej za złe tego wpisu.
- Budrys
Mithrandir159 napisał:
Bardzo mi przykro że nie potrafię odpowiedzieć jak to zrobić ale mogę podpowiedzieć inny sposób z którego korzystam nie mając drukarki o formacie większym niż A4.
Biorę plany lub wgrywam pliki planów na płytę i zanoszę do porządnego prywatnego punktu ksero albo do jednego ze znanej (w Warszawie) sieci wyspecjalizowanej w wielkoformatowych wydrukach (np. prac studentów architektury) i określam format jaki sobie życzę. Można również przyjść z planami i wykonać skanowanie z zapisem na płycie (lub bez) oraz wydruk na miejscu dobierając rodzaj nośnika: papier, kalka, folia itp. Jest to o tyle wygodne, że można dobrać wielkość arkusza papieru lub folii do rozmiaru planów.
Każdy sposób dobry, który prowadzi do oczekiwanego celu:cheer: .
Bardzo mi przykro że nie potrafię odpowiedzieć jak to zrobić ale mogę podpowiedzieć inny sposób z którego korzystam nie mając drukarki o formacie większym niż A4.
Biorę plany lub wgrywam pliki planów na płytę i zanoszę do porządnego prywatnego punktu ksero albo do jednego ze znanej (w Warszawie) sieci wyspecjalizowanej w wielkoformatowych wydrukach (np. prac studentów architektury) i określam format jaki sobie życzę. Można również przyjść z planami i wykonać skanowanie z zapisem na płycie (lub bez) oraz wydruk na miejscu dobierając rodzaj nośnika: papier, kalka, folia itp. Jest to o tyle wygodne, że można dobrać wielkość arkusza papieru lub folii do rozmiaru planów.
Każdy sposób dobry, który prowadzi do oczekiwanego celu:cheer: .
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
"Where there is a will there is a way"
- korasonek
Witam!!
Jeśli chodzi o druk to masz kilka opcji do wyboru:
1. Ręczne dzielenie pliku w jakimś kombajnie typu Photoshop czy Corel.
2. Często w sterownikach drukarki jest opcja do drukowania plakatów.
Poszukaj w zaawansowanych opcjach drukarki czy nie masz opcji Multi-Page(wiele-stron)
3. Użyć wspomnianego przez Tomasza_D programu Posteriza
Co do jakości i możliwości budowy z nich to przychylam się do moich przedmówców. Plany te mogą służyć jedynie jako uzupełnienie wiedzy. Wystarczy wrzucić te plany do jakiegokolwiek programu do obróbki grafiki i można samemu zobaczyć. Na ogół skanowane na zwykłych skanerach A4 i posklejane do kupy z mała starannością. Dobrze się przyjrzeć, to można zobaczyć miejsca w których były dzielone.
Zrobisz jak zechcesz ale ostrzegam bo sam się przejechałem na planach z rosyjskiego serwera.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o druk to masz kilka opcji do wyboru:
1. Ręczne dzielenie pliku w jakimś kombajnie typu Photoshop czy Corel.
2. Często w sterownikach drukarki jest opcja do drukowania plakatów.
Poszukaj w zaawansowanych opcjach drukarki czy nie masz opcji Multi-Page(wiele-stron)
3. Użyć wspomnianego przez Tomasza_D programu Posteriza
Co do jakości i możliwości budowy z nich to przychylam się do moich przedmówców. Plany te mogą służyć jedynie jako uzupełnienie wiedzy. Wystarczy wrzucić te plany do jakiegokolwiek programu do obróbki grafiki i można samemu zobaczyć. Na ogół skanowane na zwykłych skanerach A4 i posklejane do kupy z mała starannością. Dobrze się przyjrzeć, to można zobaczyć miejsca w których były dzielone.
Zrobisz jak zechcesz ale ostrzegam bo sam się przejechałem na planach z rosyjskiego serwera.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
- goldie
Tutaj wydrukują ci z jednego arkusza http://www.reprotechnika.pl/ ... trzeba tylko zapłacić za usługę i wysyłkę, bo za darmo nie zrobią... możesz poszukać też innej firmy, gdzieś bliżej Ciebie. Składanie tego z kartek A4 nie ma najmniejszego sensu, zwłaszcza, że pewnie było już montowane w jakimś programie graficznym z trudnym do przewidzenia efektem "krzywych linii prostych".