I-4.Narzędzia, urządzenia niezb. dla zbud. mod..

Tu pacujemy nad poradnikiem
Awatar użytkownika
jerry_bee

Odp:I-4.Narzędzia, urządzenia niezb. dla zbud. mod

Post autor: jerry_bee »

Marecki napisał:
Nie biorę czynnego udziału w pracach nad poradnikiem

a może dałbyś się namówić? lub chociaż pozwolił na kompilację swoich materiałów?

Marecki napisał:
Też popełniłem kilka opisów różnych narzędzi i też zastanawiam się czy to ma sens - czasem zero odzewu :(
Cisza wokół tematu narzędzi sprawia wrażenie że nikt tego nie czyta lub się tym nie interesuje ,
ale to chyba tylko błedne wrażenie bo jak wiemy każdy z nas buduje jakieś "przydaśki" !

eeee!! ;) sprawdź statystyki swojej strony,

Marecki napisał:
tylko przydałaby się też notatka że to czy tamto narzędzie
na dłuższą metę się nie sprawdza bo :
szybko się zużywa , ma bicie , grzeje się , głośno pracuje ,
strzępi drewno , jest za drogie w stosunku do jakości / jego możliwości itd , itd...
albo jest dobre bo : i tu kilka zalet :)

Wiadomo że nie sposób opisać wszystkich narzędzi różnych firm ,
ale może chociaż te najbardziej popularne w "naszym fachu" :)

Marecki, potraktujmy pracę Dziadka jako pierwszy strzał w tym kierunku. nic przecież nie stoi na przeszkodzie, żeby powstawały następne rozdziały, już bardziej szczegółowe. bardzo chętnie z Twoim udziałem. projekt poradnika nie ma wyznaczonych ram czasowych, więc wszystko przed nami. Twoje uwagi są bardzo cenne, bo pokazują punkt widzenia modelarza bardziej doświadczonego. poradnik ma również 'obsłużyć' tych całkiem początkujących i to co napisał Dziadek jest skierowane raczej do nich.

temat jest tak szeroki (i głęboki) że praktycznie zawsze można coś dodać, zmienić, przeredagować. jak widziałeś pliki są wrzucone do folderu "BETA".
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Z uwagę przeczytałem ten rozdział z wielką uwagą i istotnie rozdział ten należy potraktować jako wstęp do dalszych prac. Rozdział ten powinien zostać rozwinięty i sam Stary Bosman czyli Dziadek nie da rady więc musimy mu jakoś pomóc
Zapewne wielu kolegów posiada jakieś maszynki i taka prośba aby napisali parę uwag co do ich przydatności warunków eksploatacji itd.
I tu mam wielką prośbę do Mareckiego i Rycha : Opiszcie w przystępny sposób swoje zabawki !
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Marecki

Post autor: Marecki »

jerry_bee napisał:
a może dałbyś się namówić? lub chociaż pozwolił na kompilację swoich materiałów?

Ja już i tak mam za dużo internetowych obowiązków ,
a co za tym idzie mniej czasu na model
dlatego wolę z doskoku ( okazjonalnie ) coś skomentować :)
Co do materiałów to większość z tego co napiszę na Forum sam wykorzystuję na mojej stronie ,
a chyba nie ma sensu wielokrotnego powielania tych samych tekstów i zdjęć .

jerry_bee napisał:
eeee!! ;) sprawdź statystyki swojej strony,

Oczywiście statystyka pomału rośnie , ale nie chodzi o stronę tylko o dyskusję na Forum .

jerry_bee napisał:
poradnik ma również 'obsłużyć' tych całkiem początkujących i to co napisał Dziadek jest skierowane raczej do nich.

Doświadczony modelarz wie co kupić ,
a właśnie początkującym trzeba dokładnie napisać w co inwestować żeby nie umoczyć :)

jerry_bee napisał:
temat jest tak szeroki (i głęboki) że praktycznie zawsze można coś dodać, zmienić, przeredagować. jak widziałeś pliki są wrzucone do folderu "BETA".

Prawdę mówiąc nie zauważyłem że to folder Beta :(
Trochę za skomplikowane jest przejście przez wszystkie strony (chyba 3 podstrony)
i śpiesząc do celu przegapiłem tą informację :)

mirek napisał:
Opiszcie w przystępny sposób swoje zabawki !

Większość moich zabawek od dawna jest opisana .
W kolejce na publikację czekają jeszcze szlifierki Proxxona , Dremela , taśmówka
i jeszcze kilka innych zabawek - pomału to powstaje i lada chwilka będzie :)
Pozdrawiam
Marek Kalk
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
golasz

Post autor: golasz »

To ja pochwalę sie swoimi zabawkami:) .Co do tej mini-szlifierki(wiertarki)to radził bym dokupić sobie jakies zestawy końcówek bo w zestawie dodatki są marne (wg. mnie).
Obrazek
Obrazek
[url=mailto:golasz4@wp.pl]golasz4@wp.pl[/url]
Awatar użytkownika
ROBERT

Odp:I-4.Narzędzia, urządzenia niezb. dla zbud. mod..

Post autor: ROBERT »

Dużo czasu minęło od napisania, czegokolwiek w tym temacie. Dlatego postanowiłem coś dodać. Na zdjęciach są narzędzia, które wykorzystuje przy budowach modeli. Niektóre z nich są popularne, a niektóre mniej. Zdjęcia przedstawiają te, z których najczęściej korzystam. Oczywiście są to w większości narzędzia chirurgiczne i stomatologiczne, ale nie tylko. Warto zaopatrzeć się choć w niektóre. W sklepiku wiadomo jakim widziałem niektóre z nich. B) Pęsety i cyrkiel proporcjonalny to najlepsze z nich. Na jednym ze zdjęć pokazałem doskonałe tarcze do multiszlifierki. Skalpel przy nich to dość tępe narzędzie.:woohoo: :woohoo: :woohoo:
To jest cyrkiel proporcjonalny którego zastosowanie w modelarstwie było już wielokrotnie opisywane:P
Obrazek
Razem
Obrazek
Różne szczypce tzw.peny
Obrazek
Tarcze ostre jak....:woohoo: :woohoo: :woohoo: Dwie średnice 22mm i 16mm i grubości 0,1mm
Obrazek
Pęsety i ostrza do skalpela.
Obrazek
To od dentysty:evil: :evil: :evil:
Obrazek
Myślę,że wielu zainteresuje się takimi narzędziami. Są wysokiej jakości i posłużą wiele lat.:) :) :)
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Emilius

O:Odp:I-4.Narzędzia, urządzenia niezb. dla zbud. mod..

Post autor: Emilius »

Minęło trochę czasu i pojawiają się kolejne ciekawe narzędzia godne polecenia takie jak choćby taka piłeczka firmy OLFA pakowana po 3 szt w pudełeczku. Mocowana w uchwyt do nożyków modelarskich jest niezastąpiona przy docinaniu w trudno dostępnych miejscach, choć doskonale sprawdza się przy normalnym cięciu. I faktycznie - jest japońsko ostra :P
Obrazek
Sail Ho!
Emil

W stoczni Santisima Trinidad
www.Santisima Trinidad.jun.pl
Awatar użytkownika
Piotras

Re: I-4.Narzędzia, urządzenia niezb. dla zbud. mod..

Post autor: Piotras »

A ile takie cudo i gdzie można to dostać?
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

A takie cudo jak google ma ? :lol:

Wyobraź sobie , że nie wiedzieć czemu , zupełnie to nie pojęte i szokujące , skandaliczne i anormalne, przeczące wszelkiej logice i zdrowemu rozsądkowi, ale można to dostać...... w sklepach modelarskich!
Tych wolnostojących i internatowych. Na stronie dystrybutorów i przedstawicieli , na allegro i podobnych miejscach..... 8-)
http://www.iik.suzuki.pl/
Awatar użytkownika
Piotras

Post autor: Piotras »

Och jaki ty bystry chłopak jestes brawo.
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Grzesiu75-ty, nie zniechęcaj...
ODPOWIEDZ