Fototrawienie blach

Tu pacujemy nad poradnikiem
Awatar użytkownika
Czarny_Joe

Re: Fototrawienie blach

Post autor: Czarny_Joe »

bartes123 pisze:Kurde, aż się ulituję po tym jak Romek brzydko wam pocisnął i zdradzę wam tajemny sekret podstarzałych wyjadaczy z Kogi...
Na pocieszenie jednak i ku motywacji dodam, że link do bloga jest na pewno!!!
No to do dzieła koledzy internauci!!! Nagroda czeka tuż za rogiem!!!

Ps. Widzicie - potrafimy być też mili, cierpliwi i pomocni.
Z pozdrowieniami
Hamstfo

Witaj stary milusi cierpliwy i pomocny wyjadaczu kogi!
Z tego co zrozumiałem to koledzy znaleźli adres do strony bloga tylko .....
jak by to powiedzieć, Jak byś sprawdził linka to byś wiedział....
i zamiast skakać po 100 postów kolegi nie lepiej wejść w jego profil na kodze,
tam jak byk podany jest link:
http://www.rctug.com.pl/
Tylko coś się zepsuło i link nie działa geniuszu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

RomekS pisze:[
Muli9 po kiego ... Ci ten opis potrzebny ?
Pisałeś, że na nic nie masz czasu,
wierz mi fototrawienie Cię uziemni na długo...
Zanim się nauczysz.

Romku a co Ci do tego - to moja sprawa i pytanie było skierowane do Romanova.
Po drugie nie mam zamiaru się tego uczyć ani się tym zajmować - zwyczajnie człowiek idzie za postępem i chce zgłębiać wiedze - czy to coś złego hmmm....

A ty Bartes jak zawsze masz niewyparzony jęzor aż dziw, że jeszcze go masz... :twisted:
Sprawdź leszczu pierwsze czy link działa to bys sie nie błaźnił na oczach całego forum
gdyby stronka działała nikt by nie zawracał nikomu d...
Awatar użytkownika
bartes123

Post autor: bartes123 »

Mul w twoim przypadku to ja mam poważne wątpliwości czy w ogóle Ci internet działa. I pozostałe podzespoły.
Jeszcze Ci się modelarstwo nie znudziło?
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Witam
Romanov prosił abym napisał w jego imieniu ze link do blogu nie działa bo padł serwer .
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Sance

Post autor: Sance »

I po co ten śmietnik w topicu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Romanov

Post autor: Romanov »

Chciałem wszystkich przeprosić za zamieszanie z moim blogiem. Bloog nie działał przez 3 dni a przyczyną była awaria serwera po burzy. W tej chwili bloog jest online i w najbliższym czasie bede przenosił bloog na inny host więc tez bedą problemy. ALe przed przenoszeniem poinformuję wszystkich o terminie przeprowadzki.
Wracając do tematu trawienia blach to muszę przyznać że proces jest żmudny i czasochłonny a niestety bez specjalistycznego osprzętu jak choćby taka naświetlarka UV jest co najmniej problematyczny.
Aczkolwiek na moim blogu dla wytrwałych jest opisane co i jak ale trzeba pamiętać że to się bedzie wiązało z sporymi kosztami.

Pozdrawiam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
Awatar użytkownika
gdas

Post autor: gdas »

Witam
Mam pytanie , czy mógłbyś pokazać jak układasz folie z blaszką na skanerze , widzę że zastosowałeś 4 żarówki od solarium , czy one za mocno nie nagrzewają obudowy , oraz czy nie przykleja Ci się folia do emulsji światłoczułej bo raz za nisko opuściłem żarówkę i mnie się cos takiego przytrafiło , i jeszcze jedno , naświetlasz dwie strony czy tylko jedną .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romanov

gdas pisze:Witam
Mam pytanie , czy mógłbyś pokazać jak układasz folie z blaszką na skanerze , widzę że zastosowałeś 4 żarówki od solarium , czy one za mocno nie nagrzewają obudowy , oraz czy nie przykleja Ci się folia do emulsji światłoczułej bo raz za nisko opuściłem żarówkę i mnie się cos takiego przytrafiło , i jeszcze jedno , naświetlasz dwie strony czy tylko jedną .
Pozdrawiam

Witam
Kliszę sklejam po jednej krawędzi aby sie nie rozjechały. Następnie miedzy klisze wkladam blachę polakierowaną i w tej formie jest juz gotowa do naswietlania.JA osobiście zamawiam klisze poligraficzne a te się nie sklejają. Lampy użyte do naświetlania nie grzeją prawie wcale, zresztą czas naswietlania teraz mam ok 130 sekund i to w zupełności wystacza. Przy tym czasie kontrast jest jak najbardziej poprawny. Oczywiście naświetlam 2 strony nigdy jedną. Robiłem próby z naswietlaniem po jednej stronie ale zbyt wilekie były podtrawienia i wymiary uciekały. Trochę wprawy i własnej praktyki i zacznie to wychodzić.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Romanov

Witam
Z przyczyn niezależnych od mojej osoby informuję że do końca października nie będę w stanie robić żadnych blach fototrawionych. W listopadzie za to tylko tym się będę zajmował aż do kwietnia 2013r.
Za niedogodność przepraszam

Pozdrawiam
Roman K.
ODPOWIEDZ