Witam
obecnie jestem na etapie projektowania ropewalka. Po wstępnych analizach i konsultacjach rezygnuję z wykonania na przekładniach zębatych. Zbyt hałaśliwe i dość szybka awaryjność przekładni skłoniły mnie do projektu opartego na przekładni paska zębatego. Cicha praca i niezawodność zdecydowały o wyborze.
Co prawda koszty tego urządzenia nie będą małe, koła zębate, łożyskowanie oraz napęd to dość spory wydatek.
Projekt ropa będzie klasyczny na 3 osie. Do tego dojdzie wózek z talerzykiem do skręcania liny który też będzie napędzany silnikiem elektrycznym.
Niebawem więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Romanov
Ropewalk
- Romanov
Re: Ropewalk
Witam
Wstępnie projekt będzie wyglądał tak jak na obrazkach.
Ropewalk będzie budowany w 3 wersjach:
wersja LITE to będzie sam rope bez napędu elektrycznego tak jak na 2 pierwszych zdjęciach (możliwe wykorzystanie wiertarki do napędu )
wersja STANDARD rope wyposażony w napęd elektryczny 12v oraz regulator obrotów kolejne 2 zdjęcia
wersja FULL rope będzie wyposażony dodatkowo w wózek który będzie posiadał własny napęd talerzyka.
Jestem obecnie na etapie projektowania wózka.
Pozdrawiam serdecznie
Romanov
Wstępnie projekt będzie wyglądał tak jak na obrazkach.
Ropewalk będzie budowany w 3 wersjach:
wersja LITE to będzie sam rope bez napędu elektrycznego tak jak na 2 pierwszych zdjęciach (możliwe wykorzystanie wiertarki do napędu )
wersja STANDARD rope wyposażony w napęd elektryczny 12v oraz regulator obrotów kolejne 2 zdjęcia
wersja FULL rope będzie wyposażony dodatkowo w wózek który będzie posiadał własny napęd talerzyka.
Jestem obecnie na etapie projektowania wózka.
Pozdrawiam serdecznie
Romanov
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- mirek
- Romanov
Tak na szybko
rope w wersji podstawowej prawie ukończony. Jedynie brakuje mi pomysłu na haczyki aby były wykonane w sposób powtarzalny. Napęd jest przenoszony za pomocą przekładni na pasku zębatym. Zaletą tego jest cicha praca i praktycznie bez awaryjność. osie są mocowane na łożyskach co na fotkach widać.
Rope jest przystosowany do zasilania za pomocą wiertarki lub wkrętarki. Jest to najprostsza m wersja
Pozdrawiam
Jutro bedą lepszej jakości fotki i mały filmik
Romanov
rope w wersji podstawowej prawie ukończony. Jedynie brakuje mi pomysłu na haczyki aby były wykonane w sposób powtarzalny. Napęd jest przenoszony za pomocą przekładni na pasku zębatym. Zaletą tego jest cicha praca i praktycznie bez awaryjność. osie są mocowane na łożyskach co na fotkach widać.
Rope jest przystosowany do zasilania za pomocą wiertarki lub wkrętarki. Jest to najprostsza m wersja
Pozdrawiam
Jutro bedą lepszej jakości fotki i mały filmik
Romanov
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
Haczyki są w marketach budowlanych w różnych wielkościach - gwintowane i z końcówką wkręta do kołków. Kupowałem metalowe niklowane i takie powlekane plastikiem do używania na zewnątrz.
- rychenko
Na fejsie Roland Vlahović świetny modelarz notabene cos takiego prezentuje
Pozdrawiam Ryszard
- arthx
- Romanov
- mirek
Nareszcie !!! Teraz zrób próby jak to kręci no i filmik by się przydał
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Romanov
mirek pisze:Nareszcie !!! Teraz zrób próby jak to kręci no i filmik by się przydał
dzisiaj chwilkę tylko miałem żeby sprawdzić czy i jak działa
tutaj jest filmik

https://www.youtube.com/watch?v=YInmPm- ... e=youtu.be