RomkuS - jestes wieki!!
Nie wiem jak moglem nie znalezc tego na google. Caluje Cie wirtualnie po stopach i bije poklony :)
Aparatura RC Bismarck - jak ugryzc
- ROBERT
O:Aparatura RC Bismarck - jak ugryzc
To i ja się wypowiem. Romek ma anielską cierpliwość , myślę, że to co ci pokazał to sama esencja wiedzy potrzebnej do zbudowania modelu RC. Ubiegł mnie i za to wielkie dzięki. Zacząłeś od końca. Aby zbudować model RC należ znaleźć i kupić odpowiednią aparaturę w której komplecie jest nadajnik, odbiornik, serwa, akumulatory i ładowarka/ tak wygląda podstawowy zestaw aparatury/.Oczywiście ważny jest zakup silników, wałów, kardanów, akumulatorów. Przed kupnem wszystko trzeba najpierw zaplanować, potem pytać w sklepach i na forach, a dopiero potem kupować .Regulator musi być dobrany do silnika, silnik do modelu. Wiele trzeba się nauczyć by zbudować model RC. Tego nie ma w instrukcji Bismarcka. Widać, że jesteś w tym temacie zielony, więc proponuję zacząć od lektury na temat RC. Tego jest bardzo dużo w internecie. Tak czy inaczej uważam, że ten zestaw nie nadaje się do RC, zbyt dużo trzeba zrobić przeróbek. Ogólnie to jest kiepski zestaw, ale o tym już pisałem. Lepiej zbudować tego Bismarcka jako model wystawowy i odpuścić sobie RC, ale to twoja sprawa. Problemów na które się napotkasz jest jeszcze wiele i tylko czytanie, szukanie i pytanie pomoże zbudować dobry model RC, ale bez relacji i pokazania tego co już zrobiłeś pomoc jak Ci już pisałem jest niemożliwa. Pozdrawiam Robert
PS
Sławek ma na pewno wiedzę potrzebną do zbudowania modelu RC i jak chcesz jego pomocy to pokaż co już zrobiłeś trochę najpierw poczytaj, a dopiero pytaj.
PS
Sławek ma na pewno wiedzę potrzebną do zbudowania modelu RC i jak chcesz jego pomocy to pokaż co już zrobiłeś trochę najpierw poczytaj, a dopiero pytaj.
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- antosiek
Nie ma się co ekscytować i rugać Goldiego za brak wiedzy na temat aparatur, Kto już to łyknął to niech sobie przypomni jak mu się łapki trzęsły z emocji kiedy pierwszy raz trzymał aparaturę i o dziwo to działało.
Ale do rzeczy.
Skoro już masz takie silniki to zostaw, choć są pewnie sporo na wyrost. Silniki klasy 500 czy nawet 480 by wystarczyły. Regulator powinien wytrzymać i dwie 600 połączone równolegle. I tak nie będą pracować na pełnej mocy przy tych śrubach. To nie ma być ślizgacz. Kardany są wskazane bo ułatwiają połączenie silnik-wał. Nie trzeba się martwić o idealną współosiowość.
Pakiet akumulatorów zdecydowanie za słaby. Kilka minut pływania. Myślę, że w tym kadłubie spokojnie się zmieści jeden lub dwa akumulatory żelowe. I tak trzeba będzie dobalastować żeby się trochę zanurzył. Serwo do napędzania sterów dobre, choć z aparaturą dostaniesz w komplecie.
Aparatura może być najprostsza dwukanałowa, nawet typu pistoletowego, tylko już z modulacją FM, czyli modulacja częstotliwości. Nie musi być procesorowa. Owszem procesor ułatwia różne ustawienia, ale to wtedy kiedy mamy kilka modeli i wybiera się je w nadajniku jednym kliknięciem.
Osobiście kupował bym czterokanałową (cztery kanały proporcjonalne) z opcją rozbudowy o następne kanały. To się przydaje. Kupuj zestaw aparatury, a nie po kawałku bo się pogubisz. Masz wtedy komplet, który działa praktycznie z marszu.
Antenę odbiornika można rozłożyć w kadłubie, tylko z daleka od regulatora, silników i serwa, bo to jest źródło zakłóceń, czyli z przodu. To w końcu nie ma mieć 1,5 km zasięgu tylko ze 150.
Jeszcze co do wałów to uszczelniasz je smarem stałym. Wstrzykujesz do środka strzykawką tak, żeby wypełnić całość i z głowy. Mirek dał Ci dobry namiar na inną budowę Bismarka. Tam to dobrze widać.
Ale do rzeczy.
Skoro już masz takie silniki to zostaw, choć są pewnie sporo na wyrost. Silniki klasy 500 czy nawet 480 by wystarczyły. Regulator powinien wytrzymać i dwie 600 połączone równolegle. I tak nie będą pracować na pełnej mocy przy tych śrubach. To nie ma być ślizgacz. Kardany są wskazane bo ułatwiają połączenie silnik-wał. Nie trzeba się martwić o idealną współosiowość.
Pakiet akumulatorów zdecydowanie za słaby. Kilka minut pływania. Myślę, że w tym kadłubie spokojnie się zmieści jeden lub dwa akumulatory żelowe. I tak trzeba będzie dobalastować żeby się trochę zanurzył. Serwo do napędzania sterów dobre, choć z aparaturą dostaniesz w komplecie.
Aparatura może być najprostsza dwukanałowa, nawet typu pistoletowego, tylko już z modulacją FM, czyli modulacja częstotliwości. Nie musi być procesorowa. Owszem procesor ułatwia różne ustawienia, ale to wtedy kiedy mamy kilka modeli i wybiera się je w nadajniku jednym kliknięciem.
Osobiście kupował bym czterokanałową (cztery kanały proporcjonalne) z opcją rozbudowy o następne kanały. To się przydaje. Kupuj zestaw aparatury, a nie po kawałku bo się pogubisz. Masz wtedy komplet, który działa praktycznie z marszu.
Antenę odbiornika można rozłożyć w kadłubie, tylko z daleka od regulatora, silników i serwa, bo to jest źródło zakłóceń, czyli z przodu. To w końcu nie ma mieć 1,5 km zasięgu tylko ze 150.
Jeszcze co do wałów to uszczelniasz je smarem stałym. Wstrzykujesz do środka strzykawką tak, żeby wypełnić całość i z głowy. Mirek dał Ci dobry namiar na inną budowę Bismarka. Tam to dobrze widać.
- goldie
Super, bardzo dziekuje za rzeczowe odpowiedzi. Teraz moge stwierdzic, ze brak wiedzy spowodowal iz zaczalem budowe od konca... taki niestety mam charakter, wszystko robie wg wlasnego widzimisie. Ma to przynajmniej jedna zalete - jesli cos nie wychodzi, wiem kogo obwiniac za niepowodzenie :)
Calkiem prawdopodobne ze zrobie, jak kilkoro z was sugeruje i kupie komplet. Pozostale elementy z czasem i odpowiednia wiedza zostana wykorzystane w innym modelu, na pewno sie przydadza. Jescze raz wielkie dzieki za pomoc i "wyprostowanie" moich wizji.
Relacja z budowy niebawem.
Calkiem prawdopodobne ze zrobie, jak kilkoro z was sugeruje i kupie komplet. Pozostale elementy z czasem i odpowiednia wiedza zostana wykorzystane w innym modelu, na pewno sie przydadza. Jescze raz wielkie dzieki za pomoc i "wyprostowanie" moich wizji.
Relacja z budowy niebawem.
-
Witam Goldiego i wszystkich innych którzy czytają te posty do zrobienia aparatur musisz posiadać niezły warsztat z oprzyrządowaniem laboratoryjnym elektroniki i przyrządami pomiarowymi do ustalenia częstotliwości pracy nadajnika z odbiornikiem oscyloskop , wobuloskop itd.. a przede wszystkim zawód choćby technika elektronika a potem zabierać się za budowę prostych układów,a później za budowę skomplikowanej aparatury pozdrawiam Artur;)
Kocham Laubzegę
- goldie
heh bosman - to mnie pocieszyles :) ... uswiadomilem sobie, ze aby zostac modelarzem trzeba posiadac przynajmniej wyksztalcenie inzyniera budownictwa, stolarza, technika chemika...
Nie zrezygnuje - instalacja bedzie dzialac, chodzbym mial zaklocic odbior "Radio Maryja" na calym osiedlu :)
Nie zrezygnuje - instalacja bedzie dzialac, chodzbym mial zaklocic odbior "Radio Maryja" na calym osiedlu :)
-
witam ponownie chciałem ci napisać żebyś kupił w sklepie cały zestaw niewart tracić czas na budowę aparatury bo rynku aparatur jest olbrzymi wybór nawet modelarze z baaaaardzo z dużym doświadczeniem wolą kupić w sklepie a nie rzucać się na głęboką wodę bez dna ja też posiadam kupną aparaturę mimo ze jestem amatorem pozdrawiam;)
Kocham Laubzegę
- goldie
Tak tez zrobie, kilka osob tutaj sugerowalo mi to delikatnie. Bylo by glupota nie dostosowanie sie do zalecen troche bardziej doswiadczonych "amatorow". Po prostu do glowy mi nie przyszlo, ze mozna dostac wszystko razem ladnie w pudelku zapakowane, chyba naprawde sie starzeje :)
- ROBERT
Witaj. Zajrzyj sobie na stronę http://www.model-fan.com.pl/ tam masz dużo aparatur z opisem, a i z tego, co wiem to odpowiadają na pytania, jeszcze tu http://www.sklep.modelarnia.pl. Różne ceny i duży wybór aparatur, dodatków. Tu znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych stron http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,21609/catid,16/ Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- DakoRC
Cześć
Jeśli chodzi o podstawy wiedzy na temat elektroniki w modelach rc to proponuje poczytać
forum
http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/index.php?sid=dea0adf9480f27b845045e0e62c5c9ae
szczególnie działa elektronika gdzie znajdziesz długi post pod znamiennym tytułem "Tylko chory zrobi nadajnik :)".
Forum dotyczy jednak modeli latających ale jest bardzo dużo opinii o sprzęcie rc warto tam zajrzeć.
Z informacji dotyczących naszego ogródka polecam cykl 5 artykułów Jarka Leońca z Modelarstwa Okrętowego pt. "Mój pierwszy model pływający" gdzie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam
Darek
Jeśli chodzi o podstawy wiedzy na temat elektroniki w modelach rc to proponuje poczytać
forum
http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/index.php?sid=dea0adf9480f27b845045e0e62c5c9ae
szczególnie działa elektronika gdzie znajdziesz długi post pod znamiennym tytułem "Tylko chory zrobi nadajnik :)".
Forum dotyczy jednak modeli latających ale jest bardzo dużo opinii o sprzęcie rc warto tam zajrzeć.
Z informacji dotyczących naszego ogródka polecam cykl 5 artykułów Jarka Leońca z Modelarstwa Okrętowego pt. "Mój pierwszy model pływający" gdzie znajdziesz odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam
Darek
W stoczni:
Karoline (Billing Boats) - prace trwają
Karoline (Billing Boats) - prace trwają