witam
pokład pomalowany i dodatkowo linia wodna bo jakoś jej brakowało było łyso
przybyło też serwo do steru kierunku
ponieważ silnik to stary Mabuch 540 to pewnie wstawie i staroć(ale chodzi i to dobrze)jakim jest regulator obrotów z ubiegłego wieku niezastąpiony w tamtych czasach
a tak wygląda z bliska
do następnego spotkania
sławek
BAŁTYK-model na lato
- marek1
Re: BAŁTYK-model na lato
Witam,mam prośbę ,jak będziesz puszczać model ,zapewne na obiekcie MOSiR z chęcią obejrzę ,przyjrzałbym się temu regulatorowi ,wszak mieszkam o rzut beretem,pozdrawiam Marek
- wurcelstock
Dzień dobry!
Nie mam żadnej wiedzy w temacie RC (a i reszcie modelarstwa też) ale chciałbym wiedzieć...
Czy ten regulator to specjalnie do modeli? Czy jest to przystosowane coś - bo wygląda zupełnie jak część ze wskaźnika paliwa od Garbusa...
Pełen podziwu t.
EDIT:
Dziękuję bardzo - teraz już wiem
t.
Nie mam żadnej wiedzy w temacie RC (a i reszcie modelarstwa też) ale chciałbym wiedzieć...
Czy ten regulator to specjalnie do modeli? Czy jest to przystosowane coś - bo wygląda zupełnie jak część ze wskaźnika paliwa od Garbusa...
Pełen podziwu t.
EDIT:
Dziękuję bardzo - teraz już wiem
t.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2013, 17:30 przez wurcelstock, łącznie zmieniany 1 raz.
- Slawek Kromer
tak to był regulator do modeli nie tylko pływających bo też do samochodów w klasie E-12 jak się nie mylę(w wyścigu)
na fotce jest pokazany jaki ja zrobiłem(w sprzedaży były o innych parametrach -spirala nawinięta była na grubą porcelanke i było ciężkie a ja potrzebowałem lekką konstrukcje)
na fotce jest pokazany jaki ja zrobiłem(w sprzedaży były o innych parametrach -spirala nawinięta była na grubą porcelanke i było ciężkie a ja potrzebowałem lekką konstrukcje)
- Romanov
no wczasach PRLu gdy granice były zamknięte a dolary mogłeś wydać tylko w Pewexie albo w Baltonie
polska myśl techniczna musiała sobie sama radzić z regulatorami a regulatory oporowe były najprostsze w realizacji w domu. Sam miałem podobne konstrukcje i te słynne akumulatory srebrowo-cynkowe.
Pozdrawiam
polska myśl techniczna musiała sobie sama radzić z regulatorami a regulatory oporowe były najprostsze w realizacji w domu. Sam miałem podobne konstrukcje i te słynne akumulatory srebrowo-cynkowe.
Pozdrawiam
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- futaba
- Kontakt:
Jak się pokombinowało, to nawet w tamtych czasach (co prawda rok 1989 to schyłek PRL'u ) można było zbudować prosty regulator mechaniczno-elektroniczny, taki jak ten mój na zdjęciu poniżej. Wystarczyło 3 mikro wyłączniki, 2 tranzystory i 2 potencjometry, wszystko do kupienia za złotówki w każdym ówczesnym sklepie elektronicznym lub serwisie RTV.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- Slawek Kromer
witam
nadbudówka sklejona
widok na wnętrze
teraz malowanie i szklenie
do następnego razu
sławek
nadbudówka sklejona
widok na wnętrze
teraz malowanie i szklenie
do następnego razu
sławek
- Slawek Kromer
witam
nadbudówka trochę upaprana
maszt do pływania podnoszony
cdn
sławek
nadbudówka trochę upaprana
maszt do pływania podnoszony
cdn
sławek
- Slawek Kromer
witam
pierwsze próby na wodzie BAŁTYKA jak dla mnie wypadły dobrze
w innym ujęciu
filmik nakręcony telefonem ale to jutro bo posiałem gdzieś kabel i nie moge przegrać
sławek
pierwsze próby na wodzie BAŁTYKA jak dla mnie wypadły dobrze
w innym ujęciu
filmik nakręcony telefonem ale to jutro bo posiałem gdzieś kabel i nie moge przegrać
sławek
- Slawek Kromer
witam
obiecany filmik
http://www.youtube.com/watch?v=EopnlgG7 ... re=mh_lolz
http://www.youtube.com/watch?v=QRVYHiqL52k
obiecany filmik
http://www.youtube.com/watch?v=EopnlgG7 ... re=mh_lolz
http://www.youtube.com/watch?v=QRVYHiqL52k
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, 15:27 przez Slawek Kromer, łącznie zmieniany 1 raz.