Witajcie,
Postanowiłem postawić pierwsze kroki w modelach RC. Za radą Kolegów z forum zakupiłem kadłub z laminatu epoksydowo - szklanego w Modelmast, aparaturę i serwa. Model buduję w modelarni MKS "Gwarek" w Rudzie Śląskiej, gdzie mogę i mam nadzieję się wiele nauczyć.
Plany modelu LAERKE 65 mam z Internetu, a wzoruję się na artykule Pana Michała Daranowskiego w numerach 3 i 4 /2009 "Modelarza".
Modelem tym chcę na wiosnę rozpocząć przygodę z regatami w tej klasie, ale do tego jeszcze długa droga. Żaglówka, w założeniu ma być jak najlżejsza, stąd do minimum ograniczenie drewnianych części i znaczne odchudzenie tej przedstawionej w artykule, ale zobaczymy co życie przyniesie.
Na dzień dzisiejszy zostały wybrane i wycięte wręgi usztywniające kadłub oraz będące podparciem dla masztu i skrzynki mieczowej. Wycięte i dopasowane są listwy usztywniające kadłub. Reszta jak na zdjęciach.
Pozdrawiam,
Łukasz
NSS-650 standard
- ostry_gl
NSS-650 standard
- Załączniki
-
- IMG_1384.JPG (132.97 KiB) Przejrzano 11023 razy
-
- IMG_1382.JPG (121.82 KiB) Przejrzano 11023 razy
-
- IMG_1380.JPG (113.7 KiB) Przejrzano 11023 razy
-
- IMG_1385.JPG (68.85 KiB) Przejrzano 11023 razy
- Joker 2
Re: NSS-650 standard
Konstrukcja tej łódki jest wzorowana na brazylijskim protoplaście czyli trzy razy naj : najstarsza , najbardziej tradycyjna i najspokojniejsza w żegludze konstrukcja .
A na serio na początek bardzo dobry jacht , spokojnie żegluje jest przewidywalny w zachowaniu na wodzie , ale konstrukcyjnie przestarzały .
Na tym etapie proponował bym dwie zmiany ;
Przesunąć ołowiany balast do tyłu , to znaczy umocować go jak na rysunku .
Następnie przesunąć całą płetwę do przodu i lekko odchylić do tyłu .
Ja zawsze pływałem na konstrukcjach pana Centkowskiego jak " Doris " czy "Foka " , zresztą konstrukcje moje też były na nich wzorowane . Ale do rzeczy . w pierwszym wypadku uzyskamy lekkie obciążenie rufy co skutkuje mniejszym nurkowaniem dziobu przy ostrych kursach . A dodatkowo nie będą się czepiały wodorosty .
W drugim wypadku model będzie bardziej stabilny na pół wiatrach i ostrych oraz troszeczke szybszy , ale nic za darmo , będzie minimalnie mniej zwrotny .
Przepraszam za wtrącanie się w relacje
Joker
A na serio na początek bardzo dobry jacht , spokojnie żegluje jest przewidywalny w zachowaniu na wodzie , ale konstrukcyjnie przestarzały .
Na tym etapie proponował bym dwie zmiany ;
Przesunąć ołowiany balast do tyłu , to znaczy umocować go jak na rysunku .
Następnie przesunąć całą płetwę do przodu i lekko odchylić do tyłu .
Ja zawsze pływałem na konstrukcjach pana Centkowskiego jak " Doris " czy "Foka " , zresztą konstrukcje moje też były na nich wzorowane . Ale do rzeczy . w pierwszym wypadku uzyskamy lekkie obciążenie rufy co skutkuje mniejszym nurkowaniem dziobu przy ostrych kursach . A dodatkowo nie będą się czepiały wodorosty .
W drugim wypadku model będzie bardziej stabilny na pół wiatrach i ostrych oraz troszeczke szybszy , ale nic za darmo , będzie minimalnie mniej zwrotny .
Przepraszam za wtrącanie się w relacje
Joker
- ostry_gl
Dziękuję za radę. Wydrukuję rysunki i przegadam to w modelarni.
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś uwagi to zapraszam do publikowania. Ja się uczę, więc im więcej rad i dyskusji tym lepiej. Myślę, że cechy konstrukcji, które wymieniłeś jak na początek będą O.K.
Pozdrawiam,
Łukasz
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś uwagi to zapraszam do publikowania. Ja się uczę, więc im więcej rad i dyskusji tym lepiej. Myślę, że cechy konstrukcji, które wymieniłeś jak na początek będą O.K.
Pozdrawiam,
Łukasz
-
Witam. Pozwolę sobie wtrącić swoje parę groszy. Laerki nasze były pierwszymi żaglówkami w modelarni i na podstawie tej samej dokumentacji.
Pozdrawiam - PiotrB
- ostry_gl
Cześć
Kadłub został odchudzony o dwie wręgi. Wręga główna wraz z listwami wklejona została na CA. W przyszłości całość będzie wzmocniona żywicą.
Pozdrawiam,
Łukasz
Kadłub został odchudzony o dwie wręgi. Wręga główna wraz z listwami wklejona została na CA. W przyszłości całość będzie wzmocniona żywicą.
Pozdrawiam,
Łukasz
- ostry_gl
Cześć,
Ciąg dalszy prac w modelarni. Powstała skrzynka mieczowa, która została spasowana ze "sprezentowanym" mieczem odzyskanym z niepływającego już RG-65 - dziękuję:)
Następnie rozciąłem dremelem kadłub i poszerzyłem iglakiem otwór na miecz. Ostatnim etapem dzisiejszych prac było wklejenie na CA skrzynki i listwy łączącej ją z dziobem. Poszczególne etapy przedstawiają zdjęcia.
Pozdrawiam,
Łukasz
Ciąg dalszy prac w modelarni. Powstała skrzynka mieczowa, która została spasowana ze "sprezentowanym" mieczem odzyskanym z niepływającego już RG-65 - dziękuję:)
Następnie rozciąłem dremelem kadłub i poszerzyłem iglakiem otwór na miecz. Ostatnim etapem dzisiejszych prac było wklejenie na CA skrzynki i listwy łączącej ją z dziobem. Poszczególne etapy przedstawiają zdjęcia.
Pozdrawiam,
Łukasz
- taganc
Fajnie zaczynasz, ale mała uwaga. Musisz wręgę i skrzynkę mieczową zalaminować paskami tkaniny, bo sam CA nie wytrzyma tego. W tym miejscu działają największe siły i może dojść do wyłamania płetwy.
Poza tym skrzynkę należy dobrze zaimpregnować od środka, bo dostanie trochę wilgoci i zacznie puchnąć.
Poza tym skrzynkę należy dobrze zaimpregnować od środka, bo dostanie trochę wilgoci i zacznie puchnąć.
Pozdrawiam Tadeusz
- acdd
Ostry... w nawiązaniu do słów Tadeusza... potwierdzam że skrzynia mieczowa powinna być bezkompromisowa... jednocześnie sugeruję aby robiąc wzmocnienie skrzynki uwzglęnić również mocowanie masztu... gdybyś połączył skrzynkę mieczową z łożem masztu to fajnie znosiły by ci się siły poprzeczne pochodzące z oporu miecza i naporem wiatru...
-
Dobrze jest, poniżej pokładu wstawić półkę mocującą skrzynię, maszt i serwa a także odbiornik, BEC i lipol. Serwo żagla przed masztem. Ładnie widać na planie żaglówki Viper clasic i Viper swing. W mieczu zrobiłem przecięcie pionowe i 5mm poziome. Wcisnąłem pręt z końcówką nagwintowaną. Po wsunięciu miecza w skrzynię gwint wystaje nad pokładem. Nakrętka zabezpiecza przed wypadnięciem i umożliwia demontaż.
- sebka35
Miałem dwa lata temu okazje pływać jachtem rc ,na jeziorze Powidzkim Chłopaki z modelarni w Witkowie specjalnie dla mnie przywieźli model i dali apke fajna sprawa ,bardzo relaksująca mimo ze nie mam zielonego pojęcia o żeglarstwie.Spodobało mi sie nawet chciałem zbudować sobie żaglówkę rc lecz stwierdziłem ze moje doświadczenie jest zbyt małe podziwiam i bede śledził poczynania . Życze powodzenia