Witam .
Prace nad modelem Metalowca zostały dawno zakończone, a że bezczynnośc niczemu dobremu nie służy, rozpocząłem prace nad modelem małego okrętu rakietowego z planów wydanych w Modelarstwie Okrętowym ORP Świnoujście w skali 1:50 Prace zostały rozpoczęte już dawno,model w swojej podstawowej bryle jest wykonany, ale do zakończenia jeszcze droga daleka. Postanowiłem jednak rozpocząć relację, jestem to winny naszemu koledze Sławkowi K z Pabianic którego serdecznie pozdrawiam. Poniżej wstawiam kilka zdjęć, takich telefonicznych ukazujących aktualny postęp prac.
Mam nadzieje, że detale dokładniej udokumentuję.
ORP ŚWINOUJŚCIE 1:50
- ZdzislawM.
- TomekA
Re: ORP ŚWINOUJŚCIE 1:50
Zawsze jestem pelen podziwu dla tych superprecyzyjnych detali, ktore fabrykujecie "from scratch" do swych modeli! To jest oszalamiajace i nie do wiary, gdy sie z bliska przyjrzec tym elementom! Czapki z glow!
-
ORP Świnoujście to okręt rakietowy typu Kormoran II, który jest jednym z nowszych jednostek w służbie marynarki wojennej Polski. ORP Świnoujście jest wyposażony w rakiety przeciwlotnicze i przeciwokrętowe oraz w system obrony elektronicznej. Okręt został zwodowany w 2006 roku i przez lata brał udział w licznych ćwiczeniach i misjach morskich, w tym w operacjach wojskowych na Morzu Śródziemnym. Obecnie ORP Świnoujście jest jednostką flagową polskiej marynarki wojennej i służy do obrony morskich interesów Polski.
- Slawek Kromer
Coś pomieszane
- Obecnie ORP Świnoujście jest jednostką flagową polskiej marynarki wojennej .
Jak to możliwe skoro został skreślony z listy floty 31 marca 2006 roku. Miał numer burtowy 431 .
Morze coś przeoczyłem że jest nowe ORP Swinoujście
- Obecnie ORP Świnoujście jest jednostką flagową polskiej marynarki wojennej .
Jak to możliwe skoro został skreślony z listy floty 31 marca 2006 roku. Miał numer burtowy 431 .
Morze coś przeoczyłem że jest nowe ORP Swinoujście
- ZdzislawM.
Dorobiłem platformę pod wyrzutnie przeciwlotniczych kierowanych pocisków rakietowych Strzała 2M, oparta na hangarach w części rufowej okrętu. Dorobiłem relingi, materiał to mosiądz pręt 0,7 a oczka 0,2.
Zabrałem się też za wyrzutnie, zrobiłem greting i podstawową ramę, poniżej kilka fotek stanu faktycznego.
Zabrałem się też za wyrzutnie, zrobiłem greting i podstawową ramę, poniżej kilka fotek stanu faktycznego.
Pozdrawiam Serdecznie
Zdzisław
Do następnego wpisu :)
Zdzisław
- ZdzislawM.
Większość elementów wyposażenia udało się wykonać, mogłem więc pozwolić sobie na pomalowanie całości.
W dalszej kolejności wymyśliłem sobie troszkę poeksperymentować i delikatnie pobrudzić, pocieniować ale to w dalszej
kolejności, a poniżej kilka fotek stanu obecnego.
W dalszej kolejności wymyśliłem sobie troszkę poeksperymentować i delikatnie pobrudzić, pocieniować ale to w dalszej
kolejności, a poniżej kilka fotek stanu obecnego.
- Załączniki
Pozdrawiam Serdecznie
Zdzisław
Zdzisław
- ZdzislawM.
Dzięki Tomku, staram się w miarę możliwości i umiejętności to wszystko wykonać. Fajnie jak jeszcze się komuś podoba. Dzisiaj ostatnio wykonane bębny na liny w ilości 3szt, różniące się wielkością. Materiał to mosiądz, narzędzia to tokarka,zaginarka do elementów blaszanych, i lutownica. Poniżej kilka fotek z przebiegu prac.
- Załączniki
Pozdrawiam Serdecznie
Zdzisław
Zdzisław
- Slawek Kromer
Jest na czym oko zawiesić
-
Pięknie to wygląda. Gratulacje.