Witaj Tomek.
Jakiś czas pływałem tam i siam;) i przyznam się że nigdy nie spotkałem się z innym systemem przeciągania cum jak właśnie rolki. Czasem były to wyprofilowane i wzmocnione kluzy . Aha jeśli lina pracowała w pionie to na "zewnątrz" były rolki w poziomie z góry i dołu a za nimi pionowe i na odwrót jeśli chodzi o prace liny w poziomie.
:S masło maślane.... ale rozumiesz o co mi chodzi.
pozdrawiam aqa
Holownik oceaniczny Smit Rotterdam
-
Odp:Holownik oceaniczny Smit Rotterdam
Witam
Gzieś trafiłem na opis jak to działa i w S.Rot. i S Sing było prawie identycznie trafiłem na takie zdjęcie [ S.S], trochę mało widać ale może Ci pomoże .[ po powiększeniu coś widać]
Po mojemu to na krawędzi otwotu prze który przechodzi lina są po obu bokach dwie pionowe rolki , na zewnętrznej szerzej rostawione niż wewnętrzne [ logicznie - by lina się nie załamała] Powinny być też rolki poziome przy czym dolna nie będzie przenosić takich naprężeń jak górna bo lina oprze się na kabłąkach nad pokładem a jak pójdzie do góry to musi ją utrzymać [chyba] zestaw górnych rolek.
pozdrawiam
Michał

Gzieś trafiłem na opis jak to działa i w S.Rot. i S Sing było prawie identycznie trafiłem na takie zdjęcie [ S.S], trochę mało widać ale może Ci pomoże .[ po powiększeniu coś widać]
Po mojemu to na krawędzi otwotu prze który przechodzi lina są po obu bokach dwie pionowe rolki , na zewnętrznej szerzej rostawione niż wewnętrzne [ logicznie - by lina się nie załamała] Powinny być też rolki poziome przy czym dolna nie będzie przenosić takich naprężeń jak górna bo lina oprze się na kabłąkach nad pokładem a jak pójdzie do góry to musi ją utrzymać [chyba] zestaw górnych rolek.
pozdrawiam
Michał

- Tomasz_D
Michał, a jak to rozwiązałeś onegdaj w swoim Smicie ?
-
Witam
O ile dobrze pamietam to tak:
Przepraszam za jakość skanu
Pozdrawiam
[

O ile dobrze pamietam to tak:
Przepraszam za jakość skanu
Pozdrawiam
[

- Tomasz_D
-
Witam!
"Piknie" wyszło !
czekam na resztę.
Pozdrawiam z gratulacjami
Michał
"Piknie" wyszło !
czekam na resztę.
Pozdrawiam z gratulacjami
Michał
- Tomasz_D
- Tomasz_D
Właśnie dzisiaj dotarła do mnie blaszka ze słupkami relingów zamówiona u kolegi Jurka http://www.etchingservice.eu/ na widocznym zdjęciu możecie porównać to co wykonał Jurek w/g moich wytycznych ze słupkiem dołączonym do zestawu Billinga widocznym obok monety; na marginesie dodam że w zestawie wszystkie słupki są takie same, a z analizy zdjęć oryginalnej jednostki wyszło że słupków występuje 5 rodzajów i w takiej ilości oraz różnorodności je otrzymałem - Dziekuję Jureczku !!!
widoczne na fotce plamy to efekt odbicia światła, tylko w prawym dolnym rogu delikatnie nadtrawiona obwódka płytki

widoczne na fotce plamy to efekt odbicia światła, tylko w prawym dolnym rogu delikatnie nadtrawiona obwódka płytki
- mirek
No takie elementy fototrawione napewno ułatwią ci pracę nad modelem a Jurek po malutku wyrasta na specjalistę od fototrawienia to ciszy , zwłaszcza jeszcze nia tak dawno raczkował w tym temacie.
Myślę , ze wielu kolegow będzie kozystalo w umiejętnosci Jerzego , ze mną na czele.
Juz tak sobie kombinuję czy nie dalo by sie zrobić ornamentow do zaglowca , ale ten temat to juz na priva muszę z Jurkiem obgadać
Myślę , ze wielu kolegow będzie kozystalo w umiejętnosci Jerzego , ze mną na czele.
Juz tak sobie kombinuję czy nie dalo by sie zrobić ornamentow do zaglowca , ale ten temat to juz na priva muszę z Jurkiem obgadać
Pozdrawiam Mirek Rybus
- grzegorz75
mirek napisał:
Mireczku , jak Jurek takie piękne do Daru zrobił , to dlaczego do innego miałby nie zrobić . A efekt blaszek jest piorunujący !
Mireczku , jak Jurek takie piękne do Daru zrobił , to dlaczego do innego miałby nie zrobić . A efekt blaszek jest piorunujący !
http://www.iik.suzuki.pl/