Korweta typu Flower

Czyli forum RC.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Korweta typu Flower

Post autor: Tomasz_D »

W czerwcu tego roku dokonałem pewnych zakupów i wybudowałęm sobie pływadełko; zdjęcie zakupów poniżej.

Obrazek

Jak widać wybór padł na model kanadyjskiej korwety eskortowej typu Flower HMCS Snowberry z zestawu firmy Revell, który to zestaw z powodzeniem adoptowany jest przez modelarzy RC do pływania.
W pierwszej kolejności skleiłem połówki kadłuba i zamocowałem dławice wału i steru, niestety okazało się, że kupny ster nie bardzo się nadawał do modelu i musiałem wykorzystać rurkę mosiężną i pręt mosiężny zakupiony wcześniej z przeznaczeniem do innego modelu - dławice klejone do kadłuba klejem epoksydowym.

Obrazek

Większość elementów wewnątrz wykonałem z pleksi 3mm i z opakowań płyt CD

Obrazek

Pierwsze zabawy aerografem, antracyt mat Revella nr.9 na dno łajby.

Obrazek

potem przyszła kolej na malowanie burt

Obrazek
Obrazek

Poniżej macie efekt brudzenia kadłuba - są to moje pierwsze próby tego typu więc proszę nie za ostro krytykować

Obrazek

podpatrując u innych takie same konstrukcje jak mój model postanowiłem wykonać tak samo jak TUTAJ dojście do kluczowych podzespołów w kadłubie - jedyna różnica to taka że na podanej stronie wykonane jest to chyba z drewna, a ja zrobiłem to z pleksi (wiadomo - wilgoć)

Obrazek

malowanie pokładu z wzorkiem mat antypoślizgowych

Obrazek

pokłady znalazły się tam gdzie powinny - na połączeniu pokładu dziobowego z pokładem śródokręcia przyklejony będzie falochron.

Obrazek

przybywa wyposażenia na pokładzie

Obrazek
Obrazek

konieczne przymiarki

Obrazek
Obrazek

przybyła nadbudówka rufowa

Obrazek

Można powiedzieć że budowa modelu skończona - przyszła kolej na wyważenie, a jako zbiornik najbardziej się nadający wybrałem moje akwarium :D

Obrazek

konieczne też było wykonanie w piwnicznym warsztacie skrzynki transportowej na model

Obrazek

no i nadeszla w koncu ta upragniona chwila;
przygotowania
Obrazek
już na wodzie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

no i obowiązkowy FILMIK - waga 24 MB czas 3:00

Model od samego początku traktowany był jako odskocznia od kartonu, którym ostatnimi laty się zajmowałem i jako taki spełnił moje oczekiwania - polecam go wszystkim, któzy w dość krótkim czasie chcieliby złożyć swój pierwszy pływający model RC - jego budowa trwała 3 tygodnie
Awatar użytkownika
Piotrek

Odp:Korweta typu Flower

Post autor: Piotrek »

Pływa jak ścigacz ;-) Prezentuje się bardzo ciekawie

Jakiej aparatury używasz? W przyszłości też planuję zbudować model RC, ale najpierw chcę zdobyć więcej doświadczenia...

Czy praktykuje się używanie silników spalinowych w modelach pływających?
Piotrek
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Jeśli chodzi o jego pływanie a co za tym idzie sprzęt jaki zastosowałem w środku to do napędu posłużył mi silnik klasy Speed 400 Graupnera, który napędza wał i śrubępoprzez przekłądnie zwalniającą 2,33:1, a jak widaćna filmie i tak można zrobić jak słusznie zauważyłeś ścigacz. AParatura jaką steruje tym modelem to Hitec Laser-6 ale docelowo posłuży temu konkretnemu modelowi prostsza dwukanałowa aparaturka a tą wykorzystam do sterowania modelem Smita.
Pytasz czy stosuje się napęd spalinowy w modelach pływających - zastosowaćmożna każdy napęd jednak zdeterminowany on jest posiadanymi funduszami i gabarytami modelu.
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

Chyba nie czmychną Ci w siną dal:) Jutro rano to synowi pokażę. No ale u mnie najbliższa woda to Dunajec, jakieś 400 m...byłby kłopot
Pozdrawiam Adam
PS
Śmiga szybko, bardzo szybko
ODPOWIEDZ