Opisze dokladniej i rozrysuje modyfikacje konstrukcji ktore wprowadzilem i nad ktorymi pracuje. Nie skonczylem jeszcze prac nad burtami, wszystko sie troche przeciaga i byc moze pozmienia, bo czekam na dokladne plany ktore zamowilem.
Na pierwszym zdjeciu szare elementy na dziobie to poxilina. Dolna czesc dziobu przymocowalem wkretem do drewna, zakleilem slady wiercenia i mocowania poxilinia i wyszlifowalem odpowiednio. Dosyc czesto uzywam poxiliny, jest twarda, dobrze przylega do powierzchni i stosunkowo latwo poddaje sie obrobce. Boje sie troche, jak sie bedzie zachowywala z uplywem czasu, jednak nie mam innego pomyslu.
.jpg)
Kolejna fotka przedstawia burty, jeszcze mocno rozgrzebane. Z glownych modyfikacji - podkleilem od wewnatrz listewkami grubosci 2mm miejsca laczen z pokladem, z zewnatrz rownierz podkleilem listewkami 2mm (po obrobce zostanie mniej), ktore beda wystawaly ponad poklad 1mm (to powinno wszystko uszczelnic), ale nie jestem pewien czy nie zrobie tego jeszcze inaczej, bo cala konstrukcja bedzie w sumie o okolo 1-2mm szersza niz zaklada amati... czekam na plany.
.jpg)
Zdjecie kilu dosyc niewyrazne, ale cala plaska czesc dna zrobilem ze sklejki 1mm. Moze wcale nie bylo szybciej i latwiej niz przyklejanie listewek, ale na pewno jest to bardziej trwale rozwiazanie.
.jpg)
ostatnie foto zrobione kilka dni wczesniej - to wlasnie ja podczas drobnych korekt stepki przechylowej :)
niebawem rozrysuje co chce zrobic a co juz zrobilem, a przede wszystki lepsze fotki umieszcze... moze nie bedzie to doskonaly model, ale z cala pewoscia pierwszy, jednak nie ostatni :)