Zaczynam nowy wątek z relacja budowy ORP ISKRA- zrezygnowałem z pierwszej relacji ponieważ model nie spełniał moich oczekiwań, a jak wiadomo jak coś się robi drugi raz to robi się to lepiej.
prace nad modelem zaczęły się już ponad 3-miesiące temu jako eksperyment, jednak efekt pracy był na tyle zadowalający iż postanowiłem kontynuować budowę.
A wiec do rzeczy.
Model powstaje na bazie Pm nr. 130 i na podstawie sporej ilości fotografii którą udało mi się uzbierać.
Szkielet został wykonany z kartonu 4mm grubości.

Poszycie zostało również wykonane z pasków kartonu ułożonych wzdłużnie dzięki czemu powstaje obła powierzchnia poszycia. Pomagałem tu sobie gwoździkami i muszę przyzna że praca bardzo miła i szybko szła. Po przyklejeniu całego poszycia został on oszlifowany.

Kolejnym krokiem było wykonanie właściwego poszycia miałem tutaj 2 idee albo wykona z blachy i polutować -gdzie luty miały miały by imitacja spawu, albo z Polistyrenu.
No i ciesze się, że wybrałem polistyren jest to rewelacyjny materiał do tego typu modeli i generalnie się dziwię dlaczego wcześniej nie robiłem z niego wszystkiego.
Jako pierwszy wykroiłem pokład i wyciąłem w nim od razu dziury na świetliki.

Dalej burty z polistyrenu o grubości 0,5mm

Przed przyklejeniem burt wykonałem otwory na liny cumownicze