Bismarck Kriegsmarine 1:200 (kolejny :))
- karambolis8
- Tomasz_D
O:Bismarck Kriegsmarine 1:200 / mgr
Paliwiak1 napisał:
Problem właśnie w tym że to były działka jednolufowe, a nie dwulufowe.
bo widać, że są to działka dwulufowe a nie jedno prostokątne.
- Paliwiak1
Tomasz_D napisał:
To zmienia kolej rzeczy, bo byłem przekonany jak to w większości dział przeciwlotniczych są minimum dwa sprzężone działka strzelające na przemian bynajmniej w tamtych czasach.
Paliwiak1 napisał:bo widać, że są to działka dwulufowe a nie jedno prostokątne.
To zmienia kolej rzeczy, bo byłem przekonany jak to w większości dział przeciwlotniczych są minimum dwa sprzężone działka strzelające na przemian bynajmniej w tamtych czasach.
Z poważaniem Paliwiak
- Tomasz_D
Tak wyglądało to stanowisko.

- Skywalker
Re: Bismarck Kriegsmarine 1:200 (kolejny :))
Narazie nie zamieszczam zdjęć z postępów przy moim Bismarcku bo walczę z drobnicą jeszcze, a tego narazie nie warto fotografować.
Przy okazji chciałbym się poradzić szanownych forumowiczów a w szczególności tych którzy majstrują przy Bismarcku. Otóż w ostatniej instrukcji zaszokowało mnie że na wieży Bruno należy umocować jedno działo artylerii przeciwlotniczej. Czy tak było na prawde, bo coś mi się wydaje że nie. Poniżej zdjęcie z instrukcji budowy
- Mietek
Znalazłem dwie relacje z budowy tej jednostki:
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t= ... it=bismark
http://www.shipmodels.info/mws_forum/vi ... 13&t=12288
Twoich wątpliwości nie rozwieję ale może zrobią to wykonawcy tego modelu.
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t= ... it=bismark
http://www.shipmodels.info/mws_forum/vi ... 13&t=12288
Twoich wątpliwości nie rozwieję ale może zrobią to wykonawcy tego modelu.
Mietek

- komand0s040
Witaj Skywalker.
Co do tego działka, to nie przykładałem uwagi, ale zaczynam się solidnie brać za lekturę czytania historii o Bismarcku zawartym w każdym zeszycie.
Ale u mnie jest to działko przyklejone z przodu głowicy głównego działa.
U mnie już jest centralna końcówka, zakończyłem olinowania flagsztoku i sztagów, anten i reji mostka admiralskiego, co mi pozostało z olinowania to lina do poruszania nokiem z obu stron oraz relingi obu burtowe.
To tyle co u mnie, wkrótce zamieszczę w moim wątku zdjęcia.
Pozdrawiam !
Co do tego działka, to nie przykładałem uwagi, ale zaczynam się solidnie brać za lekturę czytania historii o Bismarcku zawartym w każdym zeszycie.
Ale u mnie jest to działko przyklejone z przodu głowicy głównego działa.
U mnie już jest centralna końcówka, zakończyłem olinowania flagsztoku i sztagów, anten i reji mostka admiralskiego, co mi pozostało z olinowania to lina do poruszania nokiem z obu stron oraz relingi obu burtowe.
To tyle co u mnie, wkrótce zamieszczę w moim wątku zdjęcia.
Pozdrawiam !

Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
DKM "BISMARCK" 1:200 - kolekcja Hachette 85%
W przygotowaniu: ESKORTOWIEC TOBRUK 1:100 2%
Stocznia :
- Tomasz_D
Flak 38/20mm na lawecie lądowej zamontowany został na wieży Anton w marcu 41 roku podczas postoju okrętu w Kilonii. Było to podyktowana koniecznością wzmocnienia obrony p-lot okrętu w związku z nalotami na niemieckie porty. Nie ma pewności kiedy zestaw ten został usunięty, najprawdopodobniej na początku maja 41 roku ponieważ nie było go już w momencie rozpoczęcia operacji Rheinubung.
- komand0s040
Tak, dokładnie Tomek to określiłeś, ja ostatnio nie mam czasu do precyzji, nadgonię z tym wszystkim
jak rozpocznę jego historię, a skywalker zrobi jak zechce.
Tomek mam do Ciebie sprawę natury "elektroniczno- RC owej, bo już mam bliżej niż dalej, więc może zawitam u Ciebie już niedługo w Nowogardzie.
Ale szczegóły to już na pv, i kończę offa.
Powodzenia skywalker!!!
jak rozpocznę jego historię, a skywalker zrobi jak zechce.

Tomek mam do Ciebie sprawę natury "elektroniczno- RC owej, bo już mam bliżej niż dalej, więc może zawitam u Ciebie już niedługo w Nowogardzie.

Ale szczegóły to już na pv, i kończę offa.

Powodzenia skywalker!!!
Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
Stocznia :
-
Witam
Panowie jak widzicie lakierowanie modelu?? Czym najlepiej go polakierować?? Prosił bym o nazwę jakiegoś lakieru, (raczej akryl). Boje się ze lakierowaniem zniweczę 3 lata pracy. Mój Bismarck jest malowany farbkami Life Color.
Co do działa przeciwlotniczego to raczej go nie zamatuję, nie znalazłem nigdzie na zdjęciach historycznych takiego elementu.
Panowie jak widzicie lakierowanie modelu?? Czym najlepiej go polakierować?? Prosił bym o nazwę jakiegoś lakieru, (raczej akryl). Boje się ze lakierowaniem zniweczę 3 lata pracy. Mój Bismarck jest malowany farbkami Life Color.
Co do działa przeciwlotniczego to raczej go nie zamatuję, nie znalazłem nigdzie na zdjęciach historycznych takiego elementu.