u-boot U-23 - Mirage 1/400

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
goldie

O:u-boot U-23 - Mirage 1/400

Post autor: goldie »

Kolejna czesc informacji ze stoczni. Tym razem walka trwala o zaakcentowanie spawow i innych widocznych na zdjeciach elementow na poszyciu kadluba. Chcialem zrobic delikatne wklesle, jednak za zadna cholere to nie wychodzilo. Poprawialem wszystko okolo czterech razy, szpachlujac niedorobki i rysujac od nowa. Przy tej skali cholernie ciezko zrobic idealnie prosta linie, zwlaszcza na krzywiznach zbiornika balastowego. Pomagalem sobie tasma maskujaca, jednak jest do tych celow za miekka. Za kazdym razem, w ktoryms z miejsc wychodzilo setna milimietra za krzywo.
W koncu sie poddalem, zrobilem wypukle. Na zdjeciach jeszcze nie oszlifowane, zaraz po zdjeciu tasmy maskujacej. Efekt koncowy mam nadzieje osiagnac znacznie lepszy. Jesli nie wyjdzie, znowu bede kombinowal.

Obrazek

Przerobilem odrobine stepke wg fotografii oraz dokleilem zawory denne.
Troszke zaokraglilem kontury wewnatrz kiosku, szkoda ze zabralem sie do tego dopiero teraz, bo z wklejonymi peryskopami praktycznie nie mam tam dostepu.

Obrazek

Obrazek

Byl bym zapomnial - w miedzyczasie, w ramach relaksu pobrudzilem odrobine podstawke, za rowno to wszystko wygladalo i nienaturalnie. Jeszcze nad nia popracuje, jak tylko uporzadkuje sprawy zwiazane z kadlubem.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Będzie dobry

Postaraj się, o coś lepszego do robienia makro albo rób z większej odległości dużą rozdzielczość.
Dużo traci Twoje cacko na nieostrych zdjęciach : nawet skrytykować nie można :) bo nie widać.
A tom przypieprzył - ale taka tu ostatnio moda :).
Chyba się podpiszę xyzxyzxyz :).

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
W pewnej wiosce był piekarz, który strasznie partolił swoją robotę.
Zebrali się mieszkańcy i radzili co z tym fantem począć.
Po dłuższej naradzie wstaje kowal i w te słowa :
- to ja przyp...ę piekarzowi.
Wójt zaprotestował :
- mamy jednego piekarza, a jak ty mu przypieprzysz, to go zabijesz.
zły chleb jest lepszy od braku chleba. Nie przyp...isz piekarzowi.
Narada trwała dalej w najlepsze.
W pewnym momencie wstaje kowal i mówi :
- to ja przyp...ę stolarzowi - mamy dwóch ...

Ten dowcip przypomina mi się, jak czytam niektóre wpisy - nie wiem czemu, pewnie to jakaś choroba na głowę.

Andrzej

A, bym zapomniał : walcz dalej, jest coraz lepiej a będzie ostrzej (mam nadzieję).
Awatar użytkownika
goldie

Pewien goral z podkapracia widac ludzkie nieszczescie, uradowany, mial zwyczaj mowic - " nic mnie tak nie cieszy, jak ludzka krzywda" i cos w tym jest.

Duperele na dziobie juz byly pokazywane, dlatego zmniejszylem glebie ostrosci, aby nie rozpraszac uwagi na innych detalach ;)
Nastepnym razem zrobie na statywie z pelna przyslona, bedzie ostro jak zyletka.
Tak na marginesie, moze ktos podrzuci mi pomysl, jak zrobic wyzlobienia na kadlubie. Koniecznie w linii prostej, krzywo juz potrafie.
Awatar użytkownika
goldie

Sporo czasu upłynęło od ostatniej aktualizacji a to za sprawą młodego Witolda, który ma dopiero ponad roczek i jest bardzo wymagającym dzieckiem. Wieczorami już nie miałem zbyt wiele sił na dłubanie.

Uparłem się i postanowiłem zrobić jednak wklęsłe linie podziału na zbiornikach balastowych. Po prostu podczas malowania lepiej będą wyglądały, bardziej naturalnie. Zeszlifowałem to, co do tej pory z mozołem stworzyłem. Do "wydrapywania" linii potrzebowałem bardziej sztywnej taśmy niż maskująca Tamii, lepiej prowadzącej ostrze. Znalazłem na allegro taśmę bodaj scotch używaną zazwyczaj przez lakierników samochodowych – idealne rozwiązanie.

Obrazek

Drapanie ostrożnie przeprowadziłem markowym nożykiem olfy, później odrobinę bardziej tępym narzędziem, na końcu zaostrzoną wykałaczką. Odbojnicę biegnącą wzdłuż części zbiorników balastowych zrobiłem wypukłą, teraz chyba lepiej. Całość operacji zajęła około miesiąca, niestety mam inne priorytety teraz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na kadłub położyłem delikatną warstwę Mr. Surfacera 1200 aby łatwiej zlokalizować wszelkie nierówności.
P.S. Chyba odrobinę za wielkie zdjęcia wrzuciłem na serwer, bo skompresowało je dosyć nieładnie. Będę uważał następnym razem :)
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Witaj

A już myślałem, że Cię zatopili.

Z ukłonami
Andrzej Korycki

P.S.
Identyczną taśmę (różną co do koloru) użyłem przy SSN688.
[Edit]
Informacja o istnieniu tej taśmy pochodziła od Antośka.
[EOE]
Awatar użytkownika
goldie

Spokojnie, projekt nie utonie. Po prostu, po drodze troszkę za dużo zajęć pozalekcyjnych było.
ODPOWIEDZ