BISMARCK w skali 1:100 / Rekonstrukcja legendy

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rychenko

O:BISMARCK w skali 1:100 / Rekonstrukcja legendy

Post autor: rychenko »

Tomek co ty chcesz szpachlowac tyle przy tym kominie już teraz wygląda świetnie!!!:)
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Post autor: Tomasz_D »

Na przodzie powinien być owal, a nie takie 3 stopniowe schody.
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Czy Ty rozwijasz te elementy w 3d a potem wycinasz.Jak to robisz bo chyba nie metoda kolejnych przybliżeń.Jestem pod wrażeniem.R.
BANDI

Post autor: BANDI »

Ja mam pytanie odnośnie materiału:
jak poradzisz sobie z zapadaniem się większych płaszczyzn?
chodzi mi o to że kiedyś wykonałem model lokomotywy w skali H0 SM31 i maska tej lokomotywy była wykonana z kilku płaszczyzn polistyrenu, bok miał ok 2x8cm(w przybliżeniu bo nie pamiętam już dokładnych wymiarów) no i polistyren jakby się skurczył i zapadł do środka po kilku miesiącach, a miał grubość 1mm, oglądając twój komin mam obawy co do jego trwałości w stanie takim jak teraz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Ryszardzie to jest prostsze niż myślisz. Posiłkuje się po prostu kartonową wycinanką wydawnictwa AH. Podstawowe bryły po powiększeniu i korektach są przenoszone na polistyren, wycinane i sklejane.
Bandi nie wiem normalnie o czym piszesz, polistyren Ci się odkształcił sam z siebie ?. Jedynie zbyt wysoka temperatura i ewentualnie zastosowanie jakiegoś dziwnego kleju może spowodować jego odkształcenie. Trzymam arkusze polistyrenu różnej grubości i wielkości 300x400 mm w pionie i po kilku latach takiego stania nie ma na nich śladu odkształceń. Z doświadczeń wiem że polistyrenowi nie szkodzi temperatura do 100 stopni Celsjusza za to szkodzą mu kleje chlorokauczukowe.
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Tomek ma racje ja tez kleje z tego materiału i to nie kiedy dośc spore elementy i nic mi się nie odkształcilo , jedynie kiedys jak siknołem podkładem Novola to zrobił się nie co miękawy:P i się odkształcił
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

Tomku przepięknie to wszystko wychodzi ale jako mniej doświadczony modelarz, proszę (wraz z innymi kogowiczami) abyś poumieszczał jakieś zdjęcia typu "Jak to jest zrobione".
Sądząc po wpisach, dla Ciebie, wszystko co robisz jest banalne :D Ale dla większości "drewniaków" praca z polistyrenem to coś obcego.
Piszesz tylko, że dziurki robi się wiertełkiem, inne elementy szpachluje i szlifuje, proste elementy wycina się nożykiem....ale ja nie potrafię narysować sobie w głowie jak to robisz, że to tak przepięknie i równiutko wychodzi :D

Wiem, że pstrykanie zdjęć na każdym etapie budowy, ich obróbka, wklejanie na KOGĘ, poprawianie kolejności jak i następne wpisy są bardzo czasochłonne ale jakbyś tak przy okazji pokazał na paru elementach (nie na wszystkich), krok po kroku, "z czym to się je".
Jakiś taki od podstaw element, właśnie z wycinaniem dziurek, cięciem czegoś tam, szpachlowaniem i szlifowaniem.

To wszystko oczywiście jeżeli będziesz miał czas i ochotę.
Można by przesłać Ci jakąś petycję od kogowiczów z wpisami kto chce zobaczyć jak to się robi:D

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Tomasz_D

Jeśli będę robił jakiś taki podzespół w którym trzeba zastosować większość tych wymienionych technik to nie omieszkam wszystkiego pokazać krok po kroku.
Awatar użytkownika
Andrzej1
Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Andrzej1 »

Tomasz_D napisał:
Jeśli będę robił jakiś taki podzespół w którym trzeba zastosować większość tych wymienionych technik to nie omieszkam wszystkiego pokazać krok po kroku.

Witam

A jak mniejszość, to nic nie pokażesz ?
I tyla będziem widzieli.
Za cztery lata wypłynie okrętem na jezioro, zrobi śliczną katastrofę i zacznie budować
następne cacko. A my maluczcy będziem tylko marzyć o wykonaniu detalu z polistyrenu.

A swoją drogą opanowałeś materiał o nazwie polistyren do perfekcji.
Jestem pełen podziwu i gratuluję.

Z ukłonami
Andrzej Korycki
Awatar użytkownika
grzegorz75

Post autor: grzegorz75 »

Ja dokładnie wiem jak On to Robi :P :P :P
http://www.iik.suzuki.pl/
ODPOWIEDZ