Jestem tu piewrszy raz i musze sie troche przedstawic: mam 56 lat i od dziecka jestem zarazony modelarstwem okretowym moj tata byl z krwi i kosci marynista ( pracowal w zegluce ) do tej pory to byla raczej zabawa niz powazne modelarstwo. Teraz postanowilem polaczyc przyjemne z pozytecznym i zaczac robic modele RC. Tu podziwiam twoja robote i wlozony trud w wykonananie tego kadluba, bardzo fajna robota i technika. Jak bedziesz chcial takim plywac, to ja obecnie robie kopyto do robienia kadlubow z laminatu, tez w skali 1/72. Mam tez juz w opracowaniu inne jednostki, ale o tym moze jak cos bedzie juz widac.
PRZEPRASZAM, ze zasmiecam twoj watek ale wydaje mi sie, ze go uatrakcyjnie. No i moze uda mi sie cie tez namowic na plywanie tym bardzo fajnym modelem.
PC-553 USS "Malone"
- oskar
Re: PC-553 USS "Malone"
Witam Szanownych Kolegów.
Niestety mój model pływać nie będzie, gdyż od samego początku zamysł miałem na pierwszorzędny zbieracz kurzu i tak pozostanie w tym wypadku. Oczywiście jestem jak najbardziej zwolennikiem modeli pływających i posiadam takie 2, a w zasadzie jakieś 1,5, może 1,8.
Zabawa jest z tym zawsze świetna. Same materiały których użyłem sprawiają, że model do specjalnego moczenia chyba niezbyt się nadaje. W laminaty nigdy jeszcze się nie bawiłem, ale kto wie... Jak na razie odnośnie techniki wykonania, wolę pozostać przy swoich "podejrzanych eksperymentach" przynajmniej dopóki wygląda to tak jak wygląda.
Niestety muszę zauważyć, iż kadłub na zdjęciach - choć ładny - ma trochę "nieścisłości" jeśli chodzi o układ i szerokość pasów blachy. Zdaje się, że w części dziobowej tych jednostek miały one jednakową szerokość, rufa też nieco inaczej powinna się prezentować. Niezbyt odpowiada to planom i zdjęciom jakie znalazłem szukając materiałów do modelu...
Serdecznie pozdrawiam
Niestety mój model pływać nie będzie, gdyż od samego początku zamysł miałem na pierwszorzędny zbieracz kurzu i tak pozostanie w tym wypadku. Oczywiście jestem jak najbardziej zwolennikiem modeli pływających i posiadam takie 2, a w zasadzie jakieś 1,5, może 1,8.

Niestety muszę zauważyć, iż kadłub na zdjęciach - choć ładny - ma trochę "nieścisłości" jeśli chodzi o układ i szerokość pasów blachy. Zdaje się, że w części dziobowej tych jednostek miały one jednakową szerokość, rufa też nieco inaczej powinna się prezentować. Niezbyt odpowiada to planom i zdjęciom jakie znalazłem szukając materiałów do modelu...
Serdecznie pozdrawiam
Oskar
-
Jeszcze raz przepraszam, ze sie tu wtracilem, oczywiscie masz racje i bledy na moim kadlubie bede oczywiscie poprawial. Milej pracy modelarskiej.
-
Nie mam problemu z krytyka i uwazam, ze kreatywna krytyka jest potrzebna inaczej stalibysmy w miejscu.
Tu dodam jeszcze moje znagania z lodzia motorowa do tego modelu i probymi nautycznymi.
Tu dodam jeszcze moje znagania z lodzia motorowa do tego modelu i probymi nautycznymi.

- Załączniki
-
- proby plywalnosci-F.jpg (212.63 KiB) Przejrzano 3650 razy
-
- lodz motorowa amerykanska-F.jpg (166.59 KiB) Przejrzano 3650 razy