1 sierpnia 1957 r. Polska oraz ZSRR podpisały umowę na mocy której PMW (Polska Marynarka Wojenna) wydzierżawiła od sowietów szereg okrętów, w tym dwa niszczyciele z serii 30 bis - Skoryj ( później ORP "Wicher") oraz Sposobnyj ( później ORP "Grom"). ORP "Grom" został wydzierżawiony dokładnie 15 grudnia 1957 roku, natomiast ORP "Wicher" 29 czerwca 1958 roku. Te dwa niszczyciele były ostatnimi klasycznymi niszczycielami PMW, lecz już w chwili wydzierżawienia ich od ZSRR były one przestarzałymi jednostkami. Dowództwo PMW zdawało sobie z tego sprawę, jednak mimo to wydzierżawiono je w celu wykorzystania ich jako wsparcie ogniowe dla kutrów torpedowych.
Budowa modelu "wichra" rozpoczęła się "kiedyś tam" i została zapoczątkowana przez mojego starszego kolegę, który po jakimś czasie wyprowadził się. Przez spory czas "surowy" kadłub oklejony listewkami nabierał mocy urzędowej. Około półtorej roku temu postanowiłem "dobrać się" do tego okrętu i tak budowa trwa do dziś i pewnie będzie trwała jeszcze...hmm... rok , dwa lata - nie mam pojęcia. Niestety nie mam wielu zdjęć z początkowej budowy okrętu, jednak późniejsze zdjęcia będą wrzucane na bieżąco. Co do wymiarów to Wicher będzie miał długość 1,6 m a szerokość 16 cm.
To by było chyba na tyle.

Pozdrawiam Tomasz Kowalik