Wystrugałem klamki do drzwi wejściowych nadbudówki:
Powstają pierwsze meble wyposażenia sterówki:
KP400 - Pilot 20
- Jarek
Re: KP400 - Pilot 20
Dzisiaj był dzień szczególny
- Wodowanie !!
Wyraźnie widzę, że wymaga sporego doważenia. Po skończeniu budowy wyposażenia będę wyważał. Ale już widać, że ładnie się prezentuje na wodzie. Tutaj w towarzystwie "Szkwała":
Flota się powiększyła. Do transportu z parkingu nad brzeg akwenu zaadoptowałem taczkę wędkarską.
To składany wózek, który po złożeniu (5min) mieści się w bagażniku osobówki
- Wodowanie !!

Wyraźnie widzę, że wymaga sporego doważenia. Po skończeniu budowy wyposażenia będę wyważał. Ale już widać, że ładnie się prezentuje na wodzie. Tutaj w towarzystwie "Szkwała":
Flota się powiększyła. Do transportu z parkingu nad brzeg akwenu zaadoptowałem taczkę wędkarską.
To składany wózek, który po złożeniu (5min) mieści się w bagażniku osobówki

- Hadżi
- Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}
Witaj!
Gratuluję wodowania nowej jednostki. Dopiero na wózku widać, że nie są takie małe.
A co następnego w planach?
Pozdrawiam
"Hadżi"
Gratuluję wodowania nowej jednostki. Dopiero na wózku widać, że nie są takie małe.
A co następnego w planach?
Pozdrawiam
"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
- Jarek
No nie są małe. To prawda. Szkwał waży 10 kg. Po doważeniu Pilot, myślę że osiągnie 15kg. Więc jest co wozić. Pytasz o następny model ? O jejku !!??
Z nautystycznych projektów ?:
Cały czas mam z tyłu głowy Halnego, ale i ślinie się do jakiejś jednostki wojennej (mam kilka planów które przeglądam). Ale jak na razie to chciałbym pokończyć to co mam rozgrzebane. A są to żaglówki. Oprócz Beauforta którego już tu mam na kodze mam jeszcze dwie żaglówki takie "kajaki" po 1,5 metra długości (kadłuby gotowe). Mam zgromadzone materiały do budowy, tylko oby czasu starczyło.
Ale mimo, że popłynął to jeszcze i przy Pilocie jest dużo pracy w związku z wyposażeniem sterówki, podłączeniem instalacji elektrycznej i wykonaniem zdalnego jej sterowania.
Tak, że na razie o nowym modelu na poważnie nie myślę
A Ci co mnie dobrze znają zapewne wiedzą, że lubię też polatać
Więc może jakiegoś "latawca" zbuduję ?
Z nautystycznych projektów ?:
Cały czas mam z tyłu głowy Halnego, ale i ślinie się do jakiejś jednostki wojennej (mam kilka planów które przeglądam). Ale jak na razie to chciałbym pokończyć to co mam rozgrzebane. A są to żaglówki. Oprócz Beauforta którego już tu mam na kodze mam jeszcze dwie żaglówki takie "kajaki" po 1,5 metra długości (kadłuby gotowe). Mam zgromadzone materiały do budowy, tylko oby czasu starczyło.
Ale mimo, że popłynął to jeszcze i przy Pilocie jest dużo pracy w związku z wyposażeniem sterówki, podłączeniem instalacji elektrycznej i wykonaniem zdalnego jej sterowania.
Tak, że na razie o nowym modelu na poważnie nie myślę

A Ci co mnie dobrze znają zapewne wiedzą, że lubię też polatać

Więc może jakiegoś "latawca" zbuduję ?
- Jarek
Powoli powstaje maszynownia:
- TomekA
Ten Twoj model staje sie coraz bardziej imponujacy!
- Jarek
Na pierwszym z powyższych zdjęć widać przekładnię pasową. Ostatnio na próbach na wodzie rozmyślałem: Oby się Qu..a coś tam nie wkręciło (jakiś luźny kabel) i zblokowało mi napęd. Płynąć wpław po model (a to dopiero maj! ) no nie za bardzo to widzę
.
Postanowiłem zażegnać podobne obawy i na rdzeniu styropianowym wykonałem osłonę z laminatu szklano-zywicznego.
Jeden dzień roboty i po problemie
:

Postanowiłem zażegnać podobne obawy i na rdzeniu styropianowym wykonałem osłonę z laminatu szklano-zywicznego.
Jeden dzień roboty i po problemie

- Jarek
Dzisiaj uruchomiłem odlewnię i wykonałem balast. W sumie prawie 5 kg ołowiu.
I kilka fotek jak model się teraz prezentuje :
I kilka fotek jak model się teraz prezentuje :
- Emerjan
Kawał dobrej roboty. Super szkoła dla ewentualnych naśladowców. Pięknie się prezentuje i z pewnością będzie dobrze pływał,
Gratulacje!!! Janek
Gratulacje!!! Janek
- Jarek
Potrzebuję podpowiedzi.
Liczę na pomoc fachowców, którzy są bardziej biegli w tematyce statków i okrętów.
Chodzi mi o ster jednodzwigniowy.
Na załączonej fotce wajcha wychylona jest w prawą stronę.
Pytanie jest takie:
Przy takim ustawieniu w którą stronę statek będzie zakręcał. Wydaje mi się, że w lewo ? Czy mam rację ?
A może się mylę?
Wajcha w prawo, to statek w prawo ?
Wajcha w lewo, to statek w lewo ?
Liczę na pomoc fachowców, którzy są bardziej biegli w tematyce statków i okrętów.
Chodzi mi o ster jednodzwigniowy.
Na załączonej fotce wajcha wychylona jest w prawą stronę.
Pytanie jest takie:
Przy takim ustawieniu w którą stronę statek będzie zakręcał. Wydaje mi się, że w lewo ? Czy mam rację ?
A może się mylę?
Wajcha w prawo, to statek w prawo ?
Wajcha w lewo, to statek w lewo ?