Pancernik IJN Fuso 1/200 - karton/3D

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
wieslaw_
Kontakt:

Re: Pancernik IJN Fuso 1/200 - karton/3D

Post autor: wieslaw_ »

gdas pisze: 03 kwie 2024, 11:35 Witam
Według mnie i posiadanych rysunków to położone są podpory tentów , reling mógł być kładziony na pokład ,
Dzięki Gdasiu, chyba mam jakiś przełom, po raz pierwszy widzę ten rysunek i wnosi on sporo nowego do moich poszukiwań. Przy czym chyba to nie są położone konstrukcje Tentów. Wrzuciłem tekst na bęben Googla i wyskoczyło mi cos takiego:

Płótno Hibakaki nr 4 :) Jakieś pomysły co to może być?
Załączniki
2008-04-03 20-45-38-01.jpg
Awatar użytkownika
gdas

Post autor: gdas »

Gakken nr 30 , nic innego tam nie pasuje tylko maszty tentów , a płótno to może to być system podejmowania wodnosamolotu , rozkładano taka płachtę pod samolot aby go podjąć z wody , po co nie wgłębiałem się w temat , takie systemy były używane przy tendrach
Awatar użytkownika
wieslaw_
Kontakt:

Tylko maszty tentów stoją na pokładzie. Już u Skulskiego widać, że są daleko od brzegu pokładu a te konstrukcje są zamocowane do boku burty. Być może to była konstrukcja na której były rozwieszone siatki jak w przypadku lotniskowców w momencie gdy składano reling do wystrzelenia samolotu. Stąd to "płótno" w tłumaczeniu.

Natomiast konstrukcja jak widzę była i nie jest to fantazja. Dzięki Gdasiu.
Awatar użytkownika
gdas

tenty przy burtach też były ale były demontowane i są niższe nisz te bardziej środka , co widać na rysunku z boku , być może skoro to są płócienne ochraniacze to mogą one być składane jak bomy do sieci torpedowych na burtach i dla tego tak słabo je widać , i mało kto je rysuje , to jest jedyne źródło z tymi detalami które to pokazuje jakie mam
Awatar użytkownika
gdas

Tylko że te dwa zdjęcia tego nie potwierdzają
Załączniki
Fuso 1940a.jpg
1381.jpg
Awatar użytkownika
wieslaw_
Kontakt:

Rozkładane podczas akcji katapultowania samolotów? Tego już chyba nie rozstrzygniemy. Tak czy siak dzięki za zdjęcia.
Awatar użytkownika
wieslaw_
Kontakt:

Hej,

Od początku roku walczę z artylerią główną do Fuso. Poniżej macie skróconą relację z ostatnich trzech miesięcy.
Na pierwszym zdjęciu widać lufy z zestawu dodatków Halińskiego (o lufach więcej będzie potem) plus dodatki, które projektowałem na podstawie elementów z modelu ale wydrukowane na drukarce 3D.

Obrazek

Następne dwa zdjęcia to wszystkie elementy szkieletu wież plus odcięte już od supportów osie, na których osadzę lufy.

Obrazek

Obrazek

Zeszlifowałem z luf opaski trzymające mocowania stanowisk mechanizmów ćwiczenia ładowania, gdyż przeszkadzały by mi w nasunięciu fartuchów, które chciałem wydrukować z życicy.

Obrazek

Poniżej niedoróbka związana z lufami, jedna z nich była krótsza o 0,8mm. Musiałem dorobić końcówkę aby wyrównać długość. Lufy różniły się także nieznacznie średnicą co dało mi mocno w kość podczas późniejszego dopasowywania fartuchów.

Obrazek

Obrazek

Balast w wieżach, tutaj przyznaję ściągnąłem patent od Szebiego.

Obrazek

Następnych kilka zdjęć to podposzycie i montaż głównych elementów w całość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zacząłem także składanie osłon dalmierzy. Przy tym skonstruowałem sobie i wydrukowałem mały szablon do uzyskania odpowiedniego profilu osłon (chyba termicznych?).

Obrazek

Obrazek

Ponieważ całość miała być malowana to chcąc uplastycznić model wydrukowałem też łączenia blach z nitami.

Obrazek

Obrazek

Platformy plot.

Obrazek

Obrazek

Na tych zdjęciach widzicie zrzut z ekranu programu do symulacji materiałów (Marvelous Designer). Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę później napisać o tym więcej. Zaletą takiego rozwiązania są przede wszystkim realistyczne fartuchy, minusem - brak możliwości podnoszenia luf. Można to obejść nieco drukując sobie takie fartuchy w różnych pozycjach podniesionych luf, nadal jednak będą one zamocowane na stałe. Rozwiązanie jednak osobiście uważam za ciekawe i godne rozważenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy na wieżach znalazło się już na tyle dużo detalu, że nie było opcji brania ich do ręki nie łamiąc przy okazji jakichś elementów (poręcze drabinek ułamałem chyba 10 razy), postanowiłem wydrukować sobie w końcu podstawkę do dział, która pozwalała na dalszą pracę z nimi.

Obrazek

Działa złożone w całość i pomalowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po brudzeniu.

Obrazek

Obrazek

i już na miejscu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następny etap to nadbudówka główna - sławna pagoda :) Życzę miłego oglądania.
Awatar użytkownika
TomekA

Post autor: TomekA »

Palce lizac!!! :o
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

:o
Ja bym taki okręt ubezpieczył na kilka tysięcy ;) i trzymał z dala od okna zeby cos przypadkiem nie wpadło bo to by bardzo bolało ...
Awatar użytkownika
futaba
Kontakt:

Post autor: futaba »

Praca genialna. Chylę czoła, bo model wygląda naprawdę wyśmienicie.
A propos Marvelous Designer to ja poproszę jakiś obszerniejszy opis, bo też mnie czekają podobne detale.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
ODPOWIEDZ