Parę lat znowu minęło. Syn rośnie i może też się wciągnie (ma już 8 lat w międzyczasie). Jednak powoli tu i tam znajduję troche czasu.
2 lata temu testowałem HMS Tritona, ale teraz mnie wzięło. Dorobiłem drewna ze starej czereśni i tnę, szlifuję pełna parą.
HMS Triton 1/48 Cross Section
- JurekBin
- Kontakt:
- Artek
Re: HMS Triton 1/48 Cross Section
Cześć.
Gdy zapragnąłem zbudować przekrój Victory, to szukając jakiejkolwiek informacji na temat budowy przekroju, pierwszym co było na Kodze to właśnie Triton.
https://www.koga.net.pl/forum/7/16364.html
Dlatego siadam w pierwszym rzędzie czekając na kontynuację.
Gdy zapragnąłem zbudować przekrój Victory, to szukając jakiejkolwiek informacji na temat budowy przekroju, pierwszym co było na Kodze to właśnie Triton.
https://www.koga.net.pl/forum/7/16364.html
Dlatego siadam w pierwszym rzędzie czekając na kontynuację.
- Zbyszek
- Siberian
No i pięknie. Będzie co oglądać na "Kodze". Wreszcie jakieś konkretne modelarstwo, a nie bicie piany.
Pozdrawiam, Wojtek.
- JurekBin
- Kontakt:
Powolutku do przodu. Zrobiłem wręgi, zakołkowałem. 2 wręgi zrobiłem od nowa i zabrałem się za składanie konstrukcji w całość. Najpierw na sucho.
Naciąłem odpowiednie wręgi pod furtę, ponieważ teraz jeszcze łatwiej i krok po kroku przyklejam do kila.
Dalej pójdzie keelson i pokrywanie od wewnątrz począwszy właśnie od keelsona.
Naciąłem odpowiednie wręgi pod furtę, ponieważ teraz jeszcze łatwiej i krok po kroku przyklejam do kila.
Dalej pójdzie keelson i pokrywanie od wewnątrz począwszy właśnie od keelsona.
- JurekBin
- Kontakt:
Święta i po świętach. Wróciłem do domu. Czekam na zamówione drewno - czarny heban i orzech, i parę innych, ale w międzyczasie dokończyłem że tak powiem główną strukturę rayem z furtami. Jeszcze trzeba trochę poszlifować, ale już wygląda ładnie.
Aczkolwiek wychodzą błedy i nedokładności jak i natura drewna.
Dociąłem grubsze listwy i powolutku myśle o dalszym pokrywaniu listwami.
Heban będzie głównie na walesy
Aczkolwiek wychodzą błedy i nedokładności jak i natura drewna.
Dociąłem grubsze listwy i powolutku myśle o dalszym pokrywaniu listwami.
Heban będzie głównie na walesy
- TomekA
Czarny heban mozna z latwoscia zastapic czyms innym, np. czeresnia czy grusza i potem pomalowac hebanowa bejca, czy nawet czarna matowa farba - bedzie nie do odroznienia.
A co do orzecha, to nie polecam go uzywac - ma grube, otwarte pory i tez jest dosc ciemny, zwlaszcza po olejowaniu, no chyba ze taki jest Twoj zamierzony cel...
A co do orzecha, to nie polecam go uzywac - ma grube, otwarte pory i tez jest dosc ciemny, zwlaszcza po olejowaniu, no chyba ze taki jest Twoj zamierzony cel...
- Zbyszek
Jurek tak jak Tomek napisał, zapomni o orzechu, skusiłem się raz przy budowie K&M. Nie nadaje się do naszych prac. Zamiast hebana użyj zwykłej brzozy dobrze zaimpregnowanej czarną farbą lub czarną bejcą. Przy dobieraniu drewna na wręgi czy inne elementy trzeba zwracać uwagę na przebieg słoi. Czekam na dalszy ciąg.
Pozdrawiam!!!