Jeszcze jeden Halny

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antosiek

Odp:Jeszcze jeden Halny

Post autor: antosiek »

W ramach relaksu zabrałem się za wykonanie lamp oświetleniowych pokładu wokół sterówki.
Podstawy wytoczyłem z mosiądzu. Osłony polutowałem z drucików miedzianych.
No i decyzja: żarówki czy diody. W moim przypadku zdecydowanie żarówki.
Żarówka na 14V zasilana z 9.6V. Bardzo ładne ciepłe światło.

części składowe
Obrazek

Finalny wyrób
Obrazek

miłe ciepełko
Obrazek

Dalej ciągnę kominy. W zasadzie są już skończone tylko trwa dopasowywanie do sterówki.
Awatar użytkownika
antosiek

O:Odp:Jeszcze jeden Halny

Troszkę czasu upłynęło od ostatniego postu, ale coś się działo. Główne części sterówki są już posklejane i poszpachlowane. Parę drobiazgów jest już doklejonych. Jak wykonam ramy oszklenia wiatrochronu to mogę już malować podkładem. Zobaczymy ile będzie do poprawy. Tak to się prezentuje...

dodatkowo pobawiłem się trochę w wykonanie wyposażenia.
Awatar użytkownika
antosiek

ostatnia fotka się nie wgrała. Teraz jest już komplet.
Awatar użytkownika
antosiek

Nie wiem czemu wykasowało zdjęcia, więc jeszcze raz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

Post autor: SlawekOkrojek »

Oglądam tą relację z budowy od początku powstania i z podziwem patrzę na postęp prac z taką szybkością.Jeśli tępo prac będzie utrzymane w takim tępie to w przyszłym roku zapraszamy do udziału w zawodach klas NS.
R-17 Halny w skali 1:20 nadaje się do startu w klasie F2 b
Pierwsze zawody jak co roku odbywają się na basenie w Opolu, w ferie zimowe (Luty) natomiast na otwartym akwenie pierwszy majowy wekend w Rudzie Śląskiej.

Serdecznie zapraszam bo model jest wart pokazania nie tylko statycznie.
Z modelarskim pozdrowieniem
Sławek Okrojek
Awatar użytkownika
antosiek

Sławku. Dzięki za zaproszenie, ale chyba ostro mnie przeceniasz z tym tempem prac. Ten etap jest może szybki w wizualnym odbiorze, bo to duże części i szybko przyrastają, ale dalej będzie szło wyposażenie, które zawsze się wlecze niemiłosiernie. Jeszcze elektronika. Mam nadajnik i odbiornik. Nadajnik będzie przerobiony. Zostaną do zrobienia regulatory silników i jakieś układy wykonawcze do sterowania oświetleniem. Na razie koncentruje się na pomalowaniu sterówki. Podkład już leży i pierwsza warstwa białego lakieru, przeszlifowana. Musi być odpowiednia pogoda bo natrysku w domu nie zrobię tylko na zewnątrz.
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

A co Ty chcesz przerabiać w nadajniku?

Piszesz o regulatorach obrotów, czy chcesz zastosowac dwa?

Czy zastanawiałeś się nad gretingiem metalowym na pokładzie przed wejściem do sterówki o sposobie wykonania.
Sławek Okrojek
Awatar użytkownika
antosiek

Od początku zakładałem niezależne sterowanie silnikami, czyli dwa regulatory. Żeby to spokojnie realizować muszę przerobić w nadajniku jeden manipulator, tak żeby obok siebie były dwie dźwignie, które można obsługiwać jedną ręką. Normalnie są krzyżowe, a będą równolegle. Dodatkowo jednym kanałem proporcjonalnym chcę przesyłać cztery sygnały typu ON/OFF. To kiedyś zrealizowałem. Muszę tylko poszukać czy mam czy kolejna robota. To nie jest mój wymysł. Coś takiego kiedyś widziałem w katalogu Graupnera, było zapotrzebowanie to wymyśliłem elektronikę z kumplem i zadziałało.

Nad gretingiem owszem się zastanawiałem i wymyśliłem coś takiego. Całość z cienkiego mosiądzu lub miedzi i lutowane. Może Masz inny patent? Chętnie popatrzę.
Obrazek
Awatar użytkownika
SlawekOkrojek

Zapytałem Cię o gretingi, ponieważ mam zrobione takie blaszki i chciałem podarować je Tobie ale jak sam doszedłeś do tej technologji to tylko pogratulować.

Natomiast co do sterowania dwoma silnikami to ja bym odradzał takie rozwiązanie przy tak krótkim modelu. Takie sterowanie jest potrzebne do modeli w klasie F2c gdy długość modelu bazuje w granicach 2m i są problemy ze skrętem wtedy wewnętrzną śrubą daje się na pracę wstecz i zacieśnia się skręt modelu. Takie rozwiązanie stosują zawodnicy z Chin widziałem to na własne oczy na Mistrzostwach Świata w Iławie w 1995 i 2001 roku i naprawdę to działa.

Halny pływa tak realistycznie i niema potrzeby zacieśniać skrętów nawet na basenie w Opolu gdzie brakowało miejsca na rozstawienie pełnowymiarowego toru nie było kłopotów ze skrętem , moim zdaniem szkoda kasy na dwa regulatory,a dwa silniki podłącz do jednego regulatora i naprawdę będziesz zadowolony z pływań i dzielności tej jednostki
Sławek Okrojek
langustier

Post autor: langustier »

Witam
Rozumiem, ze chcesz "podzielić" jeden kanał proporcjonalny na cztery nieproporcjonalne, a może prościej zrobić sekwencję na proporcjonalnym? Ten kanał zostanie dalej proporcjonalny.
Co do przerobienia agregatu w aparaturze to tylko prosta mechaniczna robota - przerobilem tak swoją Sanwę i nie ma problemu - działa.
pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ