Czas na krótkie przestawienie mojej skromnej osoby
Krzysztof Bosak zam.w Bydgoszczy . Modelarstwem zajmuję się od najmłodszych lat dzięki memu Tacie a trwa to już od … .
To czas na fotki i skromne teksty.
Kolejna a właściwie początek foto relacji z budowy holownika PARAT z napędem VOITH-SCHNEIDER.
Tak jak widać na zdjęciach zapowiada się dość ciekawy model do startu w klasie F4B .
Jestem w trakcie zdobywania stoczniowych pomocy co do kolorów i drobnych zmian jakie nastąpiły od czasu zwodowania w 1983roku .
Są w drodze 230 fotki czyli może coś ciekawego popłynie na wiosnę. :wink:
W miarę posuwających się prac jeśli będzie to kogoś interesowało chętnie zamieszczę kolejne zdjęcia.
A tymczasem

Proszę kolejne zdjęcia mechanizmu.

Pod tym adresem jest schemacik ustawień łopat i jak reaguje na nie model i w jakim kierunku płynie.
http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=143474
Witam ponownie i muszę się pochwalić :oops: wnętrzem kabinki z członkami załogi.
Wnętrze wykonane jest na podstawie zdjęć oryginału.

Modell
Länge ü.a. ca. 885 mm
Breite ca. 285 mm
Tiefgang ca. 75 mm
Gesamthöhe ca. 670 mm
Leergewicht ca. 4,5 kg
Gesamtverdrängung max. ca. 10 kg
Maßstab ca. 1:33
Vorbild
Länge ü.a. ca. 28,50 m
Breite ca. 8,80 m
Tiefgang ca. 4,40 m
Gesamthöhe ca. -
Leergewicht ca. -
Gesamtverdrängung max. ca. 211 BRT
Maßstab ca. -
No to kilka fotek z drobnych rewaloryzacji.
Tak miało wyglądać z zestawu

A jest tak jeszcze surowe ale zbliżone do oryginału.

A tu oryginał

Skrzynka elektryczna a na niej wiertło 0.5mm śruby i nakrętki są mosiężne M 0.6mm

A tu orginał

Na zdjęciach śruby i nakrętki M 0.6 , M 0.8 , M 1 i dla porównania M2.

Kolejne prawie skończone elementy

Coś z dziennika budowy .
Paratowe ludki zaczytują się tym miesięcznikiem. :shock:

A i proporca się dorobiły

Tu oryginał.

Pora było pomyśleć o szczelnych oknach co by załoga nie zamoczyła sobie czytanych gazet a ramki mam nadzieje im w tym pomogą.(to dopiero przymiarka)

Kolejne elementy których niema na dokumentacji ale są na zdjęciach drzwiczki na burtach , pałąk na rufie czy kilka otworów w burcie.

[img][img]http://www.domowa.internetdsl.pl/burta.jpg[/img]
Dość długo myślałem nad tym co zrobiłem bo jak by nie wyszło to troszkę roboty bym sobie narobił ale decyzja zapadła i oto efekt jeszcze w mocno stanie surowym ale jest.
Tak miało być

Tak jest na razie

A tak jest w oryginale mam nadzieję się troszkę do tego zbliżyć.

Witam cała sztuka to było wykonanie szablonu z blachy 2mm.
Początkowo miałem to zrobić na frezarce ale ostatecznie po zrobieniu rysunku w CAD-dzie wrzuciłem to pod wycinarkę wodną i wyszło to znacznie szybciej i lepiej jak z frezarki .
Po naklejenie szablonu na kadłub widać to na zdjęciu powolutku proxxonkiem z frezikiem palcowym wydłubałem to co widać wcześniej na zdjęciach.
To jeszcze nie wszystkie otwory zostały do zrobienia podobne do tych co są ale w dnie .
Jak wydłubie to zamieszczę fotki.