Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:Luger Le Coureur 1776 (zestaw Shipyard)

Post autor: Kon_Bar »

Po kilku dniach kombinowania z czego by tu wykonać bloczki do talii, prób i błędów osiągnąłem coś takiego (wykałaczka + drut 0,3mm) :

Obrazek

Już miałem napisać, że jestem dumny ze swojego osiągnięcia (jak na moje doświadczenie i możliwości to chyba dużo), gdy przypomniałem sobie, że kolega oksal prezentował wykonanie podobnych rozmiarem bloków i... szybko wpadłem w kompleksy :dry: Przyjdzie chyba jeszcze poćwiczyć pewne rzeczy (choć nie obiecuję efektów - trzeba znać granice swoich możliwości...)
Awatar użytkownika
Mithrandir159

Post autor: Mithrandir159 »

Kon_Bar chciałem się dowiedzieć jak wygiąłeś te listewki na poszyciu:ohmy: :ohmy:
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Mithrandir159 napisał:
Kon_Bar chciałem się dowiedzieć jak wygiąłeś te listewki na poszyciu:ohmy: :ohmy:

Jak by Ci to delikatnie powiedzieć... Bez problemu. Delikatnie skręcałem planki palcami (na sucho). Przecież cały model to karton :)

Jeżeli mogę coś poradzić, to oprócz oglądania obrazków warto czasami poczytać tekst między nimi :whistle:
Awatar użytkownika
Mithrandir159

narazie to mi wystarczy bo buduję inny model ale tak chciałem sie dowiedzieć jak je można wygią:whistle: ć:whistle:
Awatar użytkownika
stefan

Post autor: stefan »

Kon_Bar napisał:
Mithrandir159 napisał:

Jak by Ci to delikatnie powiedzieć... Bez problemu. Delikatnie skręcałem planki palcami (na sucho). Przecież cały model to karton :)

Jeżeli mogę coś poradzić, to oprócz oglądania obrazków warto czasami poczytać tekst między nimi :whistle:

Ja tam delikatny nie jestem więc...
Niektórzy piszą tylko zeby pisać, nic nie wynika z ich postów więc najlepiej takiego...ignorowac.
Awatar użytkownika
Mithrandir159

Ja się dopiero uczę i chce się dowiedzieć niektórych rzeczy:angry: :angry: :P :P
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Mithrandir159 napisał:
Ja się dopiero uczę i chce się dowiedzieć niektórych rzeczy:angry: :angry: :P :P

No to bardzo dobrze , ze się uczysz , ale żeby się czegoś nauczyć to należy czytać a nie oglądać tylko obrazki
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
PawelCH

Post autor: PawelCH »

Cześć
Czym ty te bloczki potem obrabiasz?Dla mnie wykałaczki są za miękie.Kiedyś próbowałem i nic z tego nie wyszło.
pozdrawiam
paweł
Paweł
Awatar użytkownika
Mithrandir159

a więc już nie będę się nikogo o n:angry: ic pytał:angry:
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Tym razem bez postępów w budowie - ot takie tam pogaduchy:

1.

Przeglądając Sieć pod kątem fotografii gotowych modeli lugra natknąłem się na kilka większych zdjęć modelu Mamoli i odniosłem nieodparte wrażenie, że albo on jest wzorem dla modelu Shipyard'u, albo modele te musiały mieć jakiegoś 'wspólnego przodka' ;)

Obrazek

Obrazek

Obydwa modele posiadają bardzo podobne olinowanie i wiele innych elementów konstrukcyjnych (np rufa rozwiązana jest tak samo w Mamoli i pierwszym wydaniu Shipyard'u; to samo z wyposażeniem pokładowym itd.). Co było źródłem - nie wiem choć swoje przypuszczenia zawarłem powyżej :whistle:

2.

Pochwalę się zakupami :) Dziś odebrałem poniższą książkę:

Obrazek

Do jej zakupu skłoniło mnie parę rzeczy - m.in. to, że jednym z opisanych okrętów jest ... luger francuski (przypadkowo Le Coureur ;) ) Książka zawiera jedynie szkice olinowania, ale co ciekawe Autor opierał się na zachowanym w muzeum pochodzącym z około 1800 roku modelu prototypowego lugra - Le Coureur miał właśnie należeć do tej linii / klasy.

Inną ciekawostką jest fakt, że podobno zachowały się oryginalne plany jak i brytyjskie szkice zdobycznego Le Coureur. Jak dla mnie to sensacja. Dostępne plany Ancre to przecież chyba tylko prawdopodobna rekonstrukcja :S

3.

Porównałem szkic pokładu Le Coureur z książki z moim modelem.

Obrazek

Cóż mogę napisać: książka przypomina w znacznej części opracowanie Ancre.

Łatwo zauważyć, że najlepiej byłoby zamienić (biorąc pod uwagę liczbę otworów i długość) kołkownice z ławami talrepowymi :silly: . Inna sprawa, że książka zawiera kolejną wariację na temat - ławy talrepowe... zawierają talrepy! Shipyard proponuje system bloczków, Ancre jego wariację (choć bez ław) a tu mamy klasyczne ławy (i to trzy! na burtę). Mamy o wiele bardziej rozbudowane kołkownice (z czego ta na śródokręciu jest wg książki w dużym stopniu niewykorzystana) a nawet kołkownice nie występujące na modelu Shipyard'u.

Po zastanowieniu postanowiłem:
- wykonać wanty (?) jak sugeruje to Shipyard (i tak nie dojdę już prawdy z tym modelem :pinch: );
- wykorzystać istniejące kołkownice (być może zdecyduję się na rozbudowę dziobowych i/lub dodanie tej na śródokręciu);
- nie dorabiać ław i kołkownic rufowych;
- "opędzić" co się da knagami;
- olinowanie żagli i rej wykonać jednak wg książki;
- być może wykonać rolki w masztach (to z kolei kłóci się chyba z Monfredem - on sugerował bloki a rolki tylko w basenie Morza Śródziemnego ale: a) mogę źle pamiętać i jest na odwrót :) b) model tak czy siak przeistacza się w jeden wielki koktail pomysłów, więc czemu nie poćwiczyć pewnych rozwiązań?).
Sumując - olinowanie stałe Le Coureur jest dla mnie jedną wielką niewiadomą, ruchome natomiast chciałbym wykonać tak, aby jak najbardziej odpowiadało w pełni funkcjonalnemu rozwiązaniu.

4.

Mithrandir159
Starałem się wyrwać Cię ze szponów cywilizacji obrazkowej. Jak nie chcesz to nie :huh:

PawelCH
Czym traktuję bloczki? "Potem" niczym. Są trochę kanciaste, ale... Bloki wykonuję tak: ostrzem noża kształtuję przekrój wykałaczki w owal, następnie lakieruję ją i tnę na "bloczki" piłką z żyletki. Takie "bloczki" oklejam pasem rozpłaszczonego drucika i po zakończeniu tego etapu nawiercam w drewienku otworek i kształtuję hak. Mam nadzieję, że wszystko jasne :)

stefan
Stado Żubrów dla Ciebie :D
ODPOWIEDZ