Jak obiecałam w mojej poprzedniej relacji zakładam nową. Tym razem prezentować będę budowę Le Coureur 1776 z zestawu wycinanego laserowo wydawnictwa Shipyard.
Z powodu braku większej ilości wolnego czasu będzie to skrócona wersja relacji.
Z ciekawością śledziłam relacię Modelarza Kon_Bar i byłam troche zaskoczona problemami jakie napotkał podczas budowy swojego modelu.
Mój model jest już ukończony i nie miłam żadnych problemów przy jego budowie.
Postaram sie zamieścić zdjęcia z takich etapów budowy przy których mój Kolega Kon_Bar napotkał problemy a ja ich nie miałam.
Jest to drugi zestaw z wydawnictwa Shipyard z którego budowałam okręt. Tak jak w pierwszym ( HMS Alert ) tak i w drugim ( Le Coureur) stosowałam się tylko i wyłącznie do instrukcji budowy (oczywiście każdy Modelarz ma swoje metody wykonywania modeli i to w modelarstwie jest fascynujące ale z drugiej strony myślę, że przy stosowaniu swoich metod np. w tego typu zestawch należy być ostrożnym albo wcześniej dokładnie je przetestować. Pełne pole do popisu dają Nam np. plany modelarskie.)
Jak widziałam w relacij Kon_Bar`a stosował On swoje metody budowy - szlifowanie krawędzi wręgów, zmieniał rufę, szlifował drugie poszycie , zwężał deski trzeciego poszycia. Ja takich zabiegów nie stosowałam bo nie było tego w instrukcij budowy modelu, i jak patrzę na mój model to wiem że dobrze zrobiłam bo jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu ( tak samo jak w przypadku HMS Alert) Co będziecie mogli zobaczyć na zdjęciach i ocenić sami.
Dzisiaj zamieszczę zdjęcia z pierwszych etapów -szkielet, I II III poszycie.

Szkielet w pełnej krasie

Część rufowa okrętu

Konsrukcja rufy

Pierwsze poszycie na rufie

Pierwsze poszycie na dziobie

Rufa z pierwszym poszyciem.

II poszycie przyklejone już na całym kadłubie.

Zdjęcie od rufy pokazuje kawałek III poszycia i części rufy

III poszycie na całym kadłubie z przygotowanym do przyklejenia killem
Jutro dodam kilka kolejnych zdjęć
Mam nadzieję że kolega Kon_Bar będzie również tak jak ja zadowolony z efektu końcowego i nie będzie miał więcej problemów przy budowie modelu.
Pozdrawiam