Polonez cos innego
- goldie
O:Polonez cos innego
w protetyce dentystycznej uzywa sie z powodzeniem akrylowych tworzyw termoutwardzalnych. Sa dostepne przezroczyste, biale, rozowe z wloknami i chyba jeszcze kilka innych kolorow, dokladnie nie pamietam. Robisz patryce gipsowa (skladajaca sie z dwoch elementow) z matrycy z wosku, mieszasz proszek akrylowy z monomerem, wlewasz do formy (forme izolujemy nanoszac pedzelkiem cieniutka warstewke miekkim akrylem), czekasz chwilke i do gotowania we wrzatku. Pozniej obrobka frezami, polerka pumeksem, filcem z pasta polerska, spryskac plynem do mycia plastikow w samochodach i wyjdzie kawal niezlego szkla. Sprawdzony latwy i pewny sposob. Wiecej szczegolow i wyjasnien na priv, ewentualnie zrobie ci cis takiego po udostepnieniu rysunkow, jednak nie wczesniej niz za okolo miesiac, urlopuje sie niedlugo i nie dam rady wczesniej.
- Travis22
Bardzo ciekawa alternatywa widziałem coś takiego na Discovery "Jak to jest zrobione" tam robili jakies nagrody okolicznościowe.
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
- Travis22
Forma z płyty wermikulidowej już wykonana , teraz tylko położyć taflę szkła i ustawić się w kolejkę do pieca. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się "ułoży" i powstanie piękna szklana kabina .A jak nie to trudno ...

W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
-
Półkulę już masz - super. Teraz wytnij dwa kwadraty w środku których wytniesz otwór o 1mm większej średnicy niż półkula. Między powierzchniami kwadratów umieść tworzywo sztuczne - może być z butelki po wodzie mineralnej. Połącz te trzy elementy (kwadrat 1, tworzywo, kwadrat 2) w taki sposób aby nic się nie poruszyło. Można "zbić" gwoździkami na narożnikach. Następnie ogrzewaj tworzywo opalarką i jednocześnie staraj się powoli wciskać półkulę.
Za pierwszym razem może się nie udać, jednak kolejne próby powinny być zadowalające. Powodzenia.
Widziałem jak to robił kolega w swoim modelu i wyszło OK.
Za pierwszym razem może się nie udać, jednak kolejne próby powinny być zadowalające. Powodzenia.
Widziałem jak to robił kolega w swoim modelu i wyszło OK.
Pozdrawiam - PiotrB
-
Witam
Dobry pomysł ze stemplem tylko go najpierw wypoleruj bo wszystkie niedokładności wyjdą na gotowym elemencie.
Pozdrawiam
Michał
Dobry pomysł ze stemplem tylko go najpierw wypoleruj bo wszystkie niedokładności wyjdą na gotowym elemencie.
Pozdrawiam
Michał
- Travis22
Ciesze sie ze forumowicze dokładnie czytają posty a nie tylko sugerują sie obrazkami :laugh: Ponieważ cala noc śniłem o formowaniu tej paskudnej szybki ,zabrałem sie za nią na czczo. Skończyło sie to klęską na całej linii. Kombinowałem z formowaniem w oleju i wyszło na jaw wiele problemów natury technologicznej.
Po pierwsze problem w dobraniu temperatury oleju "kujawskiego" bez termometru nie da rady po drugie jako półproduktu użyłem kilku butelek jak radziliście, miedzy innymi po pepsi coli i po wodzi mineralnej -skutek był taki ze albo z powodu wysokiej temp. plastik zwijał sie w piękna rzeźbę o cudownych kształtach albo nie osiągał temp. plastyczności i nie dał sie formować.
Drugim materiałem jakiego użyłem było opakowanie po CD, niestety w zbyt wysokiej temp. robił sie mleczny i następowała deformacja arkusza w zbyt małej zachowywał swoja przejrzystość ale tracił plastyczność zaraz po wyciągnięciu go z oleju. Moze plexia sprawdziła by sie w tej metodzie niestety nie dysponuje nią w tej chwili .
Teraz tylko cudowny zapach panujący w domu bedzie mi przypominał o eksperymencie.
Rano forma którą widać na powyższych zdjęciach pojechała do pieca i pozostało czekać na wyniki wypału.
jeżeli to nie wypali pozostanie sprobować z akrylem.
A teraz zabieram sie za sprzatanie tego " bajzlu " ci sie niechcący zrobił.
Po pierwsze problem w dobraniu temperatury oleju "kujawskiego" bez termometru nie da rady po drugie jako półproduktu użyłem kilku butelek jak radziliście, miedzy innymi po pepsi coli i po wodzi mineralnej -skutek był taki ze albo z powodu wysokiej temp. plastik zwijał sie w piękna rzeźbę o cudownych kształtach albo nie osiągał temp. plastyczności i nie dał sie formować.
Drugim materiałem jakiego użyłem było opakowanie po CD, niestety w zbyt wysokiej temp. robił sie mleczny i następowała deformacja arkusza w zbyt małej zachowywał swoja przejrzystość ale tracił plastyczność zaraz po wyciągnięciu go z oleju. Moze plexia sprawdziła by sie w tej metodzie niestety nie dysponuje nią w tej chwili .
Teraz tylko cudowny zapach panujący w domu bedzie mi przypominał o eksperymencie.
Rano forma którą widać na powyższych zdjęciach pojechała do pieca i pozostało czekać na wyniki wypału.
jeżeli to nie wypali pozostanie sprobować z akrylem.
A teraz zabieram sie za sprzatanie tego " bajzlu " ci sie niechcący zrobił.
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
- antosiek
Butelki po napojach typu PET są dmuchane do końcowego kształtu, więc każda ingerencja termiczna powoduje ich kurczenie. Chęć powrotu do półproduktu wyjściowego. Można z tego zrobić, ale metodą obkurczania. Do środka butelki wkładasz kopyto. Ważne, żeby było ciasno. Jak najmniej luzu. Można rozeprzeć czymkolwiek. Dalej to już tylko opalarka. Zaczynamy od spodu kopyta. Po kilku próbach złapiesz o co chodzi. Materiał praktycznie darmowy.
Poczytaj tutaj
http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=432
Poczytaj tutaj
http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=432
-
Witam
Sprubój z innym materiałem niż ten z PET -ów . Dobrze sie sprawdza PCV i wystarczy dobra suszarka nawet nie opalarka.
Michał
Sprubój z innym materiałem niż ten z PET -ów . Dobrze sie sprawdza PCV i wystarczy dobra suszarka nawet nie opalarka.
Michał
- Travis22
Bardzo fajny link dzięki wielkie, po majstruje w długi weekend. Będzie w sam raz zajęcie do grilla :)
W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
- Travis22
Najprostsze rozwiązania jest najtrudniej wymyślić. I dzisiaj przez przypadek wpadłem na pomysł jak zrobić ściągacze want.
Ściągacze są wykonane z drutu cynowego 2.6mm W pierwszej wersji wykonywałem 3 elementy i lutowałem jednak w miejscach lutowania często mi pękają i się tylko denerwuje (strzałki oznaczają miejsca lutowania)
W drugiej wersji na pręcie naciąłem tylko wierzchołki i nagniotłem w miejscach gdzie powinno być przewężenie . Teraz czeka minie wymiana wszystkich ściągaczy miła robota a i estetyka sie znacząco poprawiła.
Fotki prezentują nowe ściągacze i rysunek poglądowy wyjaśniający o co mi chodzi w powyższym tekście .

Ściągacze są wykonane z drutu cynowego 2.6mm W pierwszej wersji wykonywałem 3 elementy i lutowałem jednak w miejscach lutowania często mi pękają i się tylko denerwuje (strzałki oznaczają miejsca lutowania)
W drugiej wersji na pręcie naciąłem tylko wierzchołki i nagniotłem w miejscach gdzie powinno być przewężenie . Teraz czeka minie wymiana wszystkich ściągaczy miła robota a i estetyka sie znacząco poprawiła.
Fotki prezentują nowe ściągacze i rysunek poglądowy wyjaśniający o co mi chodzi w powyższym tekście .

W stoczni:
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory
POLONEZ
ORP ISKRA
W porcie:
Section HMS Victory