HMS Bellona
- Kazek
Re: HMS Bellona
No Borek tak trzymaj modelik coraz ładniej wyglada i pamietaj że dobrze wykonany poszczególny element modelu w całości daje piekny model . Początki sa zawsze ciężkie ale widać ,że dajesz sobie radę a każdy następny będzie tylko ładniejszy.
Pozdrawiam Kazik 

- Wojtek-Sos
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam.
Dziękuję za miłe słowo. Zrobiłem ster, brak mu jeszcze okuć. Wykonałem go z kartonu, oklejonego fornirem. Miedź się spatynuje i jej odcienie się wyrównają. Wg Shipyardu, grubość steru powinna być jednakowa, taka jak grubość stępki. Przerobiłem to tak, jak jest pokazane w Anatomii Bellony, a mianowicie zeszlifowałem tylnią cześć, aby w przekroju patrząc od dołu przypominał trapez.
Dziękuję za miłe słowo. Zrobiłem ster, brak mu jeszcze okuć. Wykonałem go z kartonu, oklejonego fornirem. Miedź się spatynuje i jej odcienie się wyrównają. Wg Shipyardu, grubość steru powinna być jednakowa, taka jak grubość stępki. Przerobiłem to tak, jak jest pokazane w Anatomii Bellony, a mianowicie zeszlifowałem tylnią cześć, aby w przekroju patrząc od dołu przypominał trapez.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Sacrebleu
malina, a powiedz mi, pisałes o patynowaniu, rozumiem, że drewno będzie maskowane jakoś chyba że kontakt z płynem nie wpłynie na jego kolor ?
Seba
Seba
- Borek
Najlepszym środkiem na patynowanie jest upływ czasu i cierpliwość
Nic nie robię z płytkami, same pokrywają się patyną i to bardzo szybko. Jedynie pod płytki stosuję lakier aby płytki lepiej łapały - równiejsza powierzchnia. Tylko trzeba uważać żeby nie zapaćkać miejsc gdzie będzie drewno impregnowane

- Borek
Witam.
Zrobiłem mocowania steru. Całość będzie przyklejony w dalszych etapach budowy, po wykonaniu rufy.
Do wykonania wykorzystałem elementy z wycinanki:
Do wykonania zawiasu użyłem drutu stalowego oraz izolacji z drutu, którą dodatkowo rozwierciłęm wiertłem 0,5mm:
I tak to wyszło:
Okucia malowane tą samą farbą co armaty. Imitację gwoździ stanowią krople kleju pattex.
Zrobiłem mocowania steru. Całość będzie przyklejony w dalszych etapach budowy, po wykonaniu rufy.
Do wykonania wykorzystałem elementy z wycinanki:
Do wykonania zawiasu użyłem drutu stalowego oraz izolacji z drutu, którą dodatkowo rozwierciłęm wiertłem 0,5mm:
I tak to wyszło:
Okucia malowane tą samą farbą co armaty. Imitację gwoździ stanowią krople kleju pattex.
- Slawek Kromer
zastanawiam się czy nie popełniasz błędu przy takim zamocowaniu okuć steru
-chyba że tak jest pokazane w wycinance
co prawda to nie zdjęcia z BELLONY
tak jest na Victory
atak na Cutty Sark
-chyba że tak jest pokazane w wycinance
co prawda to nie zdjęcia z BELLONY
tak jest na Victory
atak na Cutty Sark
- PawelCH
Sławek chyba ma rację.Zawiasy za bardzo wystają, a powinny być schowane w te wycięcia w sterze.
Paweł
- Borek
Macie rację, w wycinance miernie jest to pokazane a nie sprawdziłem a anatomii bellony
Okucia zerwane, będą nowe. W sumie i tak mi się nie podobały tak jak powinny

Okucia zerwane, będą nowe. W sumie i tak mi się nie podobały tak jak powinny
- Kazek
Borek zawiasy maja się chować w te otwory i trochę szersze powinny być
- Załączniki
-
- Table.JPG (78.91 KiB) Przejrzano 7824 razy
Pozdrawiam Kazik