Jest jeszcze sposób na "upartego".Jak się system uprze,żeby wgrywać obrazki od tyłu.To my też likwidujemy dany post i zaczynamy od nowa i wgrywamy od tyłu.A jak chce nas przechytrzyć i znowu zacznie od przodu,to my ciach post i zaczynamy od nowa od pierwszego obrazka.Po dwóch,trzech razach ujarzmiamy bestię i już jest nam posłuszna.Jest to o tyle lepiej,że nie trzeba edytować,kopiować i przestawiać.Oczywiście najlepiej jest mieć już przygotowany tekst np.w notatniku.Wybrane zdjęcia na pulpicie. Potem to tylko przechytrzyć bestię i gotowe.Nie wiem od czego to zależy,że to tak wychodzi.Ale stosuję ten sposób od dłuższego już czasu.
Pozdrawiam.Kazimierz
San Martin
- Smok_740
O:San Martin
Niesmiale sié wtrace :)
Jak dodaje zdjecia (wysylam na serwer) w takiej kolejnosci jak chce zamieszczac w poscie nie mam problemu z losowoscia zdjec.
Moze po prostu ma szczescie :)
Pozdrawiam
Jak dodaje zdjecia (wysylam na serwer) w takiej kolejnosci jak chce zamieszczac w poscie nie mam problemu z losowoscia zdjec.
Moze po prostu ma szczescie :)
Pozdrawiam
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
- Mirek77
Ja już próbowałem i od tyłu i od przodu:) i zdjęcia numerowałem od 1 do... i nic.Wchodzą jak popadnie,ale będę jeszcze próbował.
- Karrex
O:San Martin / Kolejność zdjęć
Mirek77 napisał:
To, że numerujesz zdjęcia to bardzo dobrze, tego się trzymaj, ale jeszcze trzeba dać indywidualną nazwę do zdjęcia (np. masz zdjęcia z kuchnią – to dajesz nazwy od 01 do ... np. 01kuchM.jpg i tak dalej).
Dlaczego indywidualną, a nie np.1.jpg, ano dlatego, że już ktoś takie proste nazwy dawał i jeżeli nazwa się powtarza to automat i tak da Ci dziewięciocyfrową nazwę, a w tym trudno się połapać, żeby ułożyć właściwą kolejność.
Pierwsza rzecz zmiana nazwy fotki na indywidualną z kolejnym numerem.
Druga dobrze jest opanować skróty klawiszowe (5 klawiszy w Lewym dole klawiatury mianowicie Ctrl+Z (cofnij), Ctrl+X (wytnij), Ctrl+C (kopiuj) i Ctrl+V (wklej) – przydają się.
Ale do rzeczy.
Teraz piszesz post lub wklejasz z jakiegoś edytora tekstu przygotowany wcześniej – tu przydają się skróty klawiszowe Ctrl+C (kopiuj) i Ctrl+V (wklej), następnie zamieszczasz zdjęcia do relacji (ja zamieszczam od ostatniego zdjęcia i czasami jest zachowana kolejność :), ale nie patrz na to, to my musimy ujarzmić potwora, a nie on nas;)).
Klikasz „Dalej” i nowy post masz w relacji z przypadkową kolejnością zdjęć.
Teraz klikasz „Edytuj” – trzeci przycisk na dole pod postem.
W edytorze masz swój tekst i zdjęcia w zapisie np. (ramki oczywiście kwadratowe)
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........02kuchM.jpg[/img]
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........03kuchM.jpg[/img]
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........01kuchM.jpg[/img]
Pierwsze zdjęcie masz na końcu. Przeciągasz kursorem po całej nazwie (czyli zaznaczasz), możesz też kilka razy kliknąć, też się zaznaczy (musi być cała nazwa - jak na zdjęciu poniżej).
Jak masz zaznaczone to zdjęcie (u mnie tło niebieskie), to klawiszami Ctrl+X (wytnij) wycinasz z końca.
Teraz kursor ustaw na początek gdzie powinno być pierwsze zdjęcie i kliknij Lewym Przyciskiem Myszy (LPM) (mryga pionowa kreska) i klawiszami Ctrl+V wklejasz.
I tak po kolei ustawiasz kolejność zdjęć.
U mnie wygląda to tak:
Możesz jeszcze dopisać komentarz między zdjęciami.
Po ustawieniu klikasz „Dalej”.
Masz taką wiadomość:
Wiadomość została uaktualniona.
Klikasz >> Jeśli za chwilę automatycznie nie wrócisz do postu,
I masz swój post z prawidłową kolejnością zdjęć. Jeżeli coś jeszcze jest nie tak „Edytujesz” jeszcze raz i poprawiasz.
Mirku dla próby EDYTUJ swój ostatni post ze zdjęciami kuchni i przenieś ostatnie zdjęcie na początek.
Możesz też zrobić próbę z odklejeniem zdjęć od siebie (interlinia). Myszą, kursor ustaw za pierwszym zdjęciem tzn. .......01kuchM.jpg[/img] i kliknij (LPM) i na klawiaturze wciśnij „Enter”.
Przepraszam za „łopatologię”, ale chciałem żeby wszystko było jasne :) .
Ja już próbowałem i od tyłu i od przodu:) i zdjęcia numerowałem od 1 do... i nic.Wchodzą jak popadnie,ale będę jeszcze próbował.
To, że numerujesz zdjęcia to bardzo dobrze, tego się trzymaj, ale jeszcze trzeba dać indywidualną nazwę do zdjęcia (np. masz zdjęcia z kuchnią – to dajesz nazwy od 01 do ... np. 01kuchM.jpg i tak dalej).
Dlaczego indywidualną, a nie np.1.jpg, ano dlatego, że już ktoś takie proste nazwy dawał i jeżeli nazwa się powtarza to automat i tak da Ci dziewięciocyfrową nazwę, a w tym trudno się połapać, żeby ułożyć właściwą kolejność.
Pierwsza rzecz zmiana nazwy fotki na indywidualną z kolejnym numerem.
Druga dobrze jest opanować skróty klawiszowe (5 klawiszy w Lewym dole klawiatury mianowicie Ctrl+Z (cofnij), Ctrl+X (wytnij), Ctrl+C (kopiuj) i Ctrl+V (wklej) – przydają się.
Ale do rzeczy.
Teraz piszesz post lub wklejasz z jakiegoś edytora tekstu przygotowany wcześniej – tu przydają się skróty klawiszowe Ctrl+C (kopiuj) i Ctrl+V (wklej), następnie zamieszczasz zdjęcia do relacji (ja zamieszczam od ostatniego zdjęcia i czasami jest zachowana kolejność :), ale nie patrz na to, to my musimy ujarzmić potwora, a nie on nas;)).
Klikasz „Dalej” i nowy post masz w relacji z przypadkową kolejnością zdjęć.
Teraz klikasz „Edytuj” – trzeci przycisk na dole pod postem.
W edytorze masz swój tekst i zdjęcia w zapisie np. (ramki oczywiście kwadratowe)
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........02kuchM.jpg[/img]
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........03kuchM.jpg[/img]
{img size=650]http://koga.net.pl/components/........01kuchM.jpg[/img]
Pierwsze zdjęcie masz na końcu. Przeciągasz kursorem po całej nazwie (czyli zaznaczasz), możesz też kilka razy kliknąć, też się zaznaczy (musi być cała nazwa - jak na zdjęciu poniżej).
Jak masz zaznaczone to zdjęcie (u mnie tło niebieskie), to klawiszami Ctrl+X (wytnij) wycinasz z końca.
Teraz kursor ustaw na początek gdzie powinno być pierwsze zdjęcie i kliknij Lewym Przyciskiem Myszy (LPM) (mryga pionowa kreska) i klawiszami Ctrl+V wklejasz.
I tak po kolei ustawiasz kolejność zdjęć.
U mnie wygląda to tak:

Możesz jeszcze dopisać komentarz między zdjęciami.
Po ustawieniu klikasz „Dalej”.
Masz taką wiadomość:
Wiadomość została uaktualniona.
Klikasz >> Jeśli za chwilę automatycznie nie wrócisz do postu,
I masz swój post z prawidłową kolejnością zdjęć. Jeżeli coś jeszcze jest nie tak „Edytujesz” jeszcze raz i poprawiasz.
Mirku dla próby EDYTUJ swój ostatni post ze zdjęciami kuchni i przenieś ostatnie zdjęcie na początek.
Możesz też zrobić próbę z odklejeniem zdjęć od siebie (interlinia). Myszą, kursor ustaw za pierwszym zdjęciem tzn. .......01kuchM.jpg[/img] i kliknij (LPM) i na klawiaturze wciśnij „Enter”.
Przepraszam za „łopatologię”, ale chciałem żeby wszystko było jasne :) .
Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,23559/catid,533/
- Mirek77
Dzięki za łopatologię.Właśnie tego było mi trzeba.Już się naumiałem.Post poprawiony:)
- Mirek77
Witam.Dziś wydłubałem i zamontowałem płetwę steru.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- Mirek77
Cześć.Troszkę dziś nastrugałem drobiazgów.Pachołki i kołkownice.
Metoda robienia kołkownicy myślę że znana:
Drut miedziany 0,5mm
Farbkę witrażową nakładam na czubek i maluję
Jak dojdą buchty linowe to większość kołka będzie zasłonięta.
Metoda robienia kołkownicy myślę że znana:

Drut miedziany 0,5mm

Farbkę witrażową nakładam na czubek i maluję

Jak dojdą buchty linowe to większość kołka będzie zasłonięta.
- Mirek77
Witam świątecznie.Korzystając z wolnego zrobiłem kilka drobiazgów.
Wszystkie elementy mocowania lin na pokładzie mam już gotowe.

Wszystkie elementy mocowania lin na pokładzie mam już gotowe.

- Mirek77
Schodki mam już z głowy:)
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.