Witam wszystkich.Moja relacja na razie wstrzymana.Robi się nowe poszycie.Z tamtym nic nie dało się zrobić.Było paskudne i nie mogłem na nie patrzeć.Niestety za błędy trzeba płacić.Trzymajcie kciuki.
Pozdrawiam.
San Martin
- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
O:San Martin
Witam
Ja trzymam i współczuję.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
Ja trzymam i współczuję.
Z ukłonami
Andrzej Korycki
- Mirek77
Witam.Zrobiłem kilka prób bejcowania.Zastanawiam się nad zrobieniem imitacji gwozdzi.Wyglądało by to tak jak na zdjęcich.Zrobiłem to poprostu nakłuwając igłą-szybko i łatwo.Wcześniej nie miałem tego w planach,ale chyba mi się tak podoba.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

- Mirek77
Jeszcze jedna próbka.Nie bardzo wiem jaki układ gwoździ zastosować.Ten podoba mi się chyba najbardziej.Co tym sądzicie?Proszę o opinie ,bo jak przeniose to na model ,a ktoś napisze ,że jest źle to mnie trafi coś:angry: ;) :)
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

-
Cześć Mirek . Prosisz o opinie . Nie bardzo rozumie co mam napisać . Robisz model na podstawie jakiś planów i tam powinno być pokazane jak to ma być . Samą technologie gwoździowania to już na tym Forum koledzy pokazali . Jeżeli zależy Tobie na mojej opinii , to powiem Ci że fajnie to wygląda . Dobrałoś kolor który ja osobiście też bym wybrał . Ale to tylko moja opinia . Ja budując swojego Willema nie opieram się na pozytywnych lub negatywnych opiniach . Buduje go tak jak umie i staram się według jakiś zasad podpatrzonych u kolegów z większym stażem . A jak zrobisz tak jak uważasz że powinno być i jakiś „dowcipniś „ napisze że źle to co , rozwalisz wszystko i będziesz robił od nowa . Popatrz w wiarygodnych źródłach jak przebiegać powinno gwoździowanie dla jednostki z tych czasów i działaj . A jaką metodę wybierzesz to zależy tylko od Ciebie . Ja na przykład przy następnym modelu wybiorę imitacje gwoździ robioną metoda podpatrzoną u P . Ryszarda {igła} . Nigdy nie zastosuje już drutu . Szacunek dla Ciebie za wytrwałość . Bo nie wiem czy mnie było by stać na robienie nowego poszycia . Pozdrawiam :) .
Pozdrawiam . Andrzej :)
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
- mirek
myszor napisał:
Nic dodać nic ująć
Cześć Mirek . Prosisz o opinie . Nie bardzo rozumie co mam napisać . Robisz model na podstawie jakiś planów i tam powinno być pokazane jak to ma być . Samą technologie gwoździowania to już na tym Forum koledzy pokazali . Jeżeli zależy Tobie na mojej opinii , to powiem Ci że fajnie to wygląda . Dobrałeś kolor który ja osobiście też bym wybrał . Ale to tylko moja opinia . Ja budując swojego Willema nie opieram się na pozytywnych lub negatywnych opiniach . Buduje go tak jak umie i staram się według jakiś zasad podpatrzonych u kolegów z większym stażem . A jak zrobisz tak jak uważasz że powinno być i jakiś „dowcipniś „ napisze że źle to co , rozwalisz wszystko i będziesz robił od nowa . Popatrz w wiarygodnych źródłach jak przebiegać powinno gwoździowanie dla jednostki z tych czasów i działaj . A jaką metodę wybierzesz to zależy tylko od Ciebie . Ja na przykład przy następnym modelu wybiorę imitacje gwoździ robioną metoda podpatrzoną u P . Ryszarda {igła} . Nigdy nie zastosuje już drutu . Szacunek dla Ciebie za wytrwałość . Bo nie wiem czy mnie było by stać na robienie nowego poszycia . Pozdrawiam :) .
Nic dodać nic ująć
Pozdrawiam Mirek Rybus
- Mirek77
Święte słowa!!!W planach kóre posiadam nie ma nic o gwoździowaniu niestety.U Mondfelda są schematy i chyba muszę się ich trzymać.Dzięki za opinię.
- ryszardw
Z tym gwoździowaniem to nie można przesadzać.Tak jak pokazałeś gwoździe bite gęsto stosowano i łby były na wierzchu widoczne.Ale stosowano tę metodę w celach zabezpieczenia powierzchni okrętu.Rdza z gwoździ ,siarka i wapno tworzyło zajzajer który uodparniał powierzchnię drewna przed robalami gniciem.To co my pokazujemy to gwoździe konstrukcyjne które mocują poszycie do wręg i są kołkowane.Te gwoździe biegły wzdłuż wręgi.Wręgi były dosyć gęsto co widać na przekroju u Mirka.Przy skali 1:100 musiały by być bardzo gęsto.Praktycznie pokazuje się w pewnym uproszczeniu np co 1cm.W rzeczywistości było by to co 1m a na tym odcinku było kilka wręg.Najlepiej obejrzeć kołkowanie Vasy,rozstaw wręg .To kopalnia naocznych technicznych rozwiązań.R
- Mirek77
Witam.Lewa burta częściowo w gwoździach i zabejcowana.Nie wytrzymałem i pomalowałem żeby się przekonać jak to wyjdzie.Po naniesieniu bejcy odczekałem chwilę i wytarłem szmatką.Tym razem wszystko równo pokryte bez żadnych plam,uff.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

-
Witam . Nooo ELEGANCKO :) .Widzisz jednak potrafisz . Gratuluje:)
Pozdrawiam . Andrzej :)