Pinka genueńska (Pinco Genovese; Il Pinco)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartek_W

Re: Pinka genueńska (Pinco Genovese; Il Pinco)

Post autor: Bartek_W »

Cześć

Tak naginałem, że aż piszczało. Tłoczyłem przed cięciem na paski. Miał być ster, ale wyszła "zawiasowa" zaprawka.

zawiasiki002.jpg

Zrobiłem, jak umiałem. Jestem zadowolony.
Pinka jest bardzo wdzięcznym modelem na początek. Jest dość wymagająca, ale z drugiej strony większość elementów ma prostą formę.

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Serwus

W następnej kolejności będę budować ster dla Pinki. Szlag chce mnie trafić, gdy analizując plany stwierdzam, że im bardziej w nie patrzę, tym głupszy się staję. Ale co robić, jeśli nie dociekać tego, co prawdziwe, albo dopuszczalnie zakrzywione? Mam w swojej dyspozycji dwa źródła, z których poza ogólnym kształtem steru nie można wyczytać nic więcej, niż szereg rozbieżności:

ster.jpg

Szerokość rumpla i jego kształt, to w zasadzie najmniejszy problem (1). Co jednak począć z fazowaniem krawędzi steru w jego górnej części (2), albo długością bolców "zawiasów" (3)? Na rysunku z epoki Pinki widnieje również fazowanie krawędzi steru od strony kadłuba (4), przez co bolce zawiasów steru znajdują się w specjalnych "wgłębieniach", a ich oś pokrywa się z linią krawędzi steru. Być może plany dedykowane budowie modelu z zestawu posiadają pewne uproszczenia związane z konstrukcją modelu? W oczy bije również różna długość sztab zawiasów (5) i dolna krawędź steru, umiejscowiona na różnych wysokościach w obu rysunkach (6).
Po wnikliwej analizie literatury zdecydowałem, że ster zbuduję zgodnie z planami z zestawu, jednak wyposażę go w dłuższe sztaby i bolce zawiasów, a także wykonam fazowanie krawędzi steru od strony kadłuba. Mam nadzieję, że te eksperymenty pozostaną w miarę wierne historycznej prawdzie, a zapalonych i nadgorliwych "szkutników" nie będą kłuć w oczy.

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Rozwiązanie z lewej jest prawidłowe.Boczne fazy pozwalały na wychył steru a trzpień licował się z czołem steru.Widać to dobrze na sterze z Wasy.R
Załączniki
ster 1.jpg
ster 1.jpg (63.78 KiB) Przejrzano 5221 razy
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Cześć Bartek.Moim zdaniem na obu rysunkach są prawidłowo wykonane elementy.Są to: fazowanie,aby ster mógł się swobodnie obracać,sztaby zawiasów raczej te dłuższe,dolna krawędź płetwy sterowej raczej nie powinna wystawać poniżej kilu.Może być równa, lub któtsza.
Ale ja się nie znam... ;)
Awatar użytkownika
Bartek_W

Cześć

Dziękuję Panowie za cenne wskazówki i uwagi. Stosując się do nich i pomyślunku, o którym była mowa wcześniej, zrobiłem sobie płetwę steru (tak wygląda w stanie surowym, po jednorazowym zabezpieczeniu pokostem):

ster.jpg

Technika wykonania - konsekwentnie fornirowo-kartonowo-listewkowa. Od strony kadłuba płetwa jest fazowana. Nad wgłębieniami jeszcze pomyślę po przymiarkach zawiasów. Zawiasy będą na długich sztabach, a rumpel będzie mieć przekrój kwadratowy "u podstawy" i prostokątny na końcu. Rozważam malowanie górnej części steru na kolor tła pawęży, ale to jeszcze nic pewnego.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Cześć

Czasu mało, do Tczewa niedaleko, a pokład pustkami świeci.
Ster przynajmniej zawisł na blaszkach ze skoroszytów, "przymocowany" do nich mniej lub bardziej udanymi imitacjami nitów z kleju CA. Wytrawne oko dojrzy również na poniższym zdjęciu kilka metalowych "oczek" na burtach modelu, przez które w przyszłości mają biec sobie liny.

pinka001.jpg

Kolejny krok, to górny reling na rufie:

pinka002.jpg

... którego konstrukcja wyglądać ma tak (plansza dydaktyczna nr 1 :D ):

pinka003.jpg

Części "bardzogięte" wykonam z widocznego wyżej forniru ciętego w poprzek słojów, jak to już kiedyś czyniłem podczas wykańczania nadburcia. Pokażę, jak będzie gotowe.

Ciąg dalszy kiedyś nastąpi...
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Cześć

Gotowe - więc pokazuję (stan przed impregnowaniem pokostem):

pinka_reling.jpg

Dalej polecę już sobie po pokładzie - zapowiada się fajna zabawa.

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_W

Cześć

Dziś zapraszam na pierwszą z małych wycieczek po pokładzie Pinki.
W wolnych chwilach powstało sobie jarzmo bezanmasztu (grusza + toczenie i frezowanie), drzwi i daszek zejściówki (fornir + fornir + fornir) wraz z "beleczką" pod kompasy (listeweczka sapeli), ...

pinka000.jpg

a także właz na dziobie (listeweczka sapeli + fornir):

pinka002.jpg

Muszę przyznać, że prace pokładowe są niezwykle przyjemne. :D

Ciąg dalszy nastąpi...
Pozdrawiam z zadowoleniem
Bartek
Awatar użytkownika
awas

Post autor: awas »

Bartek, z dużą przyjemnościa ogladam Twoją relację. Okręt śródziemnomorski, ciekawy i nieczęsto pokazywany. Wykonanie bez zarzutu. Masz we mnie stałego widza.
Artur
Awatar użytkownika
Bartek_W

awas pisze:Bartek, z dużą przyjemnościa ogladam Twoją relację. Okręt śródziemnomorski, ciekawy i nieczęsto pokazywany. Wykonanie bez zarzutu. Masz we mnie stałego widza.
Artur

Cześć

Dzięki Arturze, chociaż mam obawy, że tym razem zarówno Ciebie, jak i pozostałych, zawiodę.
W wolnych chwilach "wystrugałem" sobie główny luk ładunkowy dla Pinki:

luk_gl.jpg

Wykonałem go z listeweczek sapeli, tektury i forniru olchowego, malowanego bejcą rustykalną w kolorze cedru. Zdjęcie przedstawia drugą już wersję luku - pokrywy pierwszej wersji wykonałem z forniru mahoniowego, aby zachować kolorystyczną konsekwencję w stosunku do małego luku, jaki wykonałem już dawno temu. Nadmierna "kolorowatość" mojego modelu trochę mnie teraz przeraziła. Znaleźli by się tacy, którzy zapewne w takich sytuacjach przy swoich modelach podkreślaliby ich "dydaktyczny" charakter - lepiej uwidaczniający konstrukcyjne meandry, jednak ja jestem średnio zadowolony z tego efektu. A co do mahoniu, stwierdziłem, że w skalach około 1:50 nadaje się on jedynie do robienia podstawek. Kółeczka - uchwyty wykonane są z opalonych nad palnikiem gazowym szpilek jubilerskich. Nie są lutowane, bo lutownicy nie mam, a i samo lutowanie nie wychodzi mi chyba najlepiej.

Niebawem dalszy ciąg programu...
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
ODPOWIEDZ