HMS Victory
- mam_humor
HMS Victory
Zaczynam budować,a sumie to sklejać Victory z Małego Modelarza,będę w czasie prac robił zdięcia i opisywał krótko.Wydaje mi się,że jest to jeden z najpiekniejszych żaglowców na świecie.Wszystkich zainteresowanych właśnie tym modelem zapraszam na forum.Zaczynam od sklejenia szkieletu,niby prosta konstrukcja,lecz należy się bardzo postarać,żeby była wykonana solidnie,ponieważ nawet małe niedociągnięcia ,będą się odbijały w dalszym procesie klejenia...Początek już mam więc do roboty...:)

Krisi
- Paliwiak1
O:HMS Victory
Witam
Ale może zacznij od przywitalni, bo możesz za chwile dostać parę nie miłych uwag do Ciebie a nie chcemy żebyś się zraził.
Z poważaniem PawełG.
Ale może zacznij od przywitalni, bo możesz za chwile dostać parę nie miłych uwag do Ciebie a nie chcemy żebyś się zraził.
Z poważaniem PawełG.
Z poważaniem Paliwiak
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
mam_humor napisał:
Dzień dobry.
Zaiste, bardzo ciekawy początek.
Czyżbyś robił TEN OKRĘT z kartonu falistego ?
Bo jeżeli tak to... Masz humor mam humor.

.Początek już mam ...
Dzień dobry.
Zaiste, bardzo ciekawy początek.
Czyżbyś robił TEN OKRĘT z kartonu falistego ?
Bo jeżeli tak to... Masz humor mam humor.

- mam_humor
Z kartonu falistego?widzę,że też masz humor,albo musisz sobie sprawić lepsze szkło powiekaszające,ale dziekuję za zainteresowanie,myślę,że jeszcze nie jedna dziarska uwaga mnie czeka:)
Krisi
- mam_humor
No i szkielet okazał się całkiem dobry,ogólny zarys kadłuba już mam,teraz kolej na zabawki:)

Krisi
- mam_humor
Victory c.d.
Witam!Jak widac na zdięciu zaczynam się bawić w struganie masztów,ale nurtuje mnie to poszycie,a konkretnie kolor,chyba w 86 roku był dyficyt na brązową farbę.Zdobyłem co prawda nr Victory z 2005 roku i tam już jest ono w kolorze brązowym,lecz skala modelu jest jeszcze większa od mojego.czyli model byłby jeszcze mniejszy,czyżby w trosce o nasze dobra naturalne żałowano papieru?Proszę o poradę jaką farbą mogę ewentualnie pomalować to poszycie?Powinienem co prawda pomyślec o tym trochę wcześniej.ale może lepiej pozniej jak wcale.
Czekam na podpowiedzi:)

Krisi
- Bartek_W
O:Victory c.d.
Cześć Krzyśku :)
Na Twoich zdjęciach rzeczywiście widać bardzo wiele. Proponuję rozważyć zakupienie kącika fotograficznego.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
Na Twoich zdjęciach rzeczywiście widać bardzo wiele. Proponuję rozważyć zakupienie kącika fotograficznego.
Pozdrawiam serdecznie
Bartek
- mam_humor
Cześć!Bartku moje empiryczne metody pracy są takie,iż nie sprzątam kompletnie przy klejeniu,ponieważ taki stan zachęca mnie ciągle do dalszej pracy:) Nadal jednak brak pomocy na temat wspomnianej farby,czyżby brak empirii?Może znajdzie się ktoś,o mniejszym zapale fotograficznym i rzuci jakąś konkretną podpowiedż:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Krisi
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,22124/catid,533/
http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,23559/catid,533/
Kup brystol w kolorze niebieskim za 2,50,
połóż go na stole,
oprzyj w połowie na ścianie,
postaw model na drugiej poziomej połówce,
zapewnij dobre oświetlenie,
cyknij 30 fotek,
wybierz jedną interesującą
umieść na Forum.
Wcześniej przeczytaj porady powyżej.
Ta sama fotka z wyciętym interesującym Wszystkich kawałkiem wstawiona na niebieskie tło.
Jest to dużo trudniejsze niż rozłożenie brystolu.
No chyba, że chodzi o inną "martwą naturę".
Aparat posiada funkcję fotek "macro" spróbuj wykonać parę fotek poszczególnych elementów pokładu.
W tej chwili model wygląda jak coś żółtego na tle różności.
Pamiętaj.
Moja fotka świadczy o mnie.

http://www.koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,23559/catid,533/
Kup brystol w kolorze niebieskim za 2,50,
połóż go na stole,
oprzyj w połowie na ścianie,
postaw model na drugiej poziomej połówce,
zapewnij dobre oświetlenie,
cyknij 30 fotek,
wybierz jedną interesującą
umieść na Forum.
Wcześniej przeczytaj porady powyżej.
Ta sama fotka z wyciętym interesującym Wszystkich kawałkiem wstawiona na niebieskie tło.
Jest to dużo trudniejsze niż rozłożenie brystolu.
No chyba, że chodzi o inną "martwą naturę".
Aparat posiada funkcję fotek "macro" spróbuj wykonać parę fotek poszczególnych elementów pokładu.
W tej chwili model wygląda jak coś żółtego na tle różności.
Pamiętaj.
Moja fotka świadczy o mnie.

- korasonek
mam_humor napisał:
Witam i ja.
Jeżeli chodzi o Victory to do linii wody jest miedziowany, wiec kolor miedzi jeśli już chcesz malować,
Powyżej żółto czarne pasy.
Pozdrawiam
Witam!
.......
Proszę o poradę jaką farbą mogę ewentualnie pomalować to poszycie?Powinienem co prawda pomyślec o tym trochę wcześniej.ale może lepiej pozniej jak wcale.
Witam i ja.
Jeżeli chodzi o Victory to do linii wody jest miedziowany, wiec kolor miedzi jeśli już chcesz malować,
Powyżej żółto czarne pasy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)