Mayflower - jeszcze raz (z MM)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
woj195

Re: Mayflower - jeszcze raz (z MM)

Post autor: woj195 »

Witam Kogowiczów,
dalsze prace przy żaglowcu. Nitki powiązałem i pobuchtowałem. Kolej na szalupę.
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
Załączniki
IMG_4304.JPG
IMG_4304.JPG (77.55 KiB) Przejrzano 6464 razy
IMG_4297.jpg
Już krótsza. Spróbowałem „deskowania" z pasków szarego papieru.
Już krótsza. Spróbowałem „deskowania" z pasków szarego papieru.
„Surowy” greting.
„Surowy” greting.
IMG_4290.jpg (109.27 KiB) Przejrzano 6464 razy
Robi się greting.
Robi się greting.
O tyle.
O tyle.
Szalupa niestety okazała się za długa.
Szalupa niestety okazała się za długa.
Awatar użytkownika
woj195

Witam Kogowiczów,
zaglądając ostatnio na strony naszego ulubionego forum jestem coraz bardziej zafascynowany tym, co oglądam. Pięknie wykonane, z dużą dbałością o szczegóły, niesamowicie pracowite egzemplarze, mogące zdobywać laury na wystawach. (I chyba tak się dzieje, nie wiem, na wystawach nie bywam.) Ich autorzy osiągnęli już chyba największy poziom kunsztu "dłubackiego". Coraz więcej się takich cudeniek pojawia, zaczynam się zastanawiać, czy zwykli "zjadacze modelarskiego budulca" powinni się tu pokazywać ?...
No, ale jak zacząłem - to pociągnę do końca.
Oto kolejna relacja:
Załączniki
Już prawie koniec. Jeszcze ponowne malowanie części podwodnej na biało, montaż steru, wykonanie podstawki, odkurzenie tego, co czas przyćmił, i    …do gabloty. <br />Powoli także ciągnę budowę USS Constitution. Trochę jestem na rozdrożu, ale o tym w innej relacji.<br /><br />Wojciech Łączyński
Już prawie koniec. Jeszcze ponowne malowanie części podwodnej na biało, montaż steru, wykonanie podstawki, odkurzenie tego, co czas przyćmił, i …do gabloty.
Powoli także ciągnę budowę USS Constitution. Trochę jestem na rozdrożu, ale o tym w innej relacji.

Wojciech Łączyński
IMG_4375.JPG
IMG_4372.JPG
IMG_4310.JPG
IMG_4310.JPG (84.75 KiB) Przejrzano 6295 razy
IMG_4307.JPG
IMG_4306.JPG
IMG_4306.JPG (50.44 KiB) Przejrzano 6295 razy
Surowe wiosła.
Surowe wiosła.
Awatar użytkownika
woj195

Witam Kogowiczów,
prace przy Mayflowerze dobiegły końca. Trwało to trochę może zbyt długo, ale w tzw. międzyczasie bawiłem się z małym holenderskim lemsterakiem i z amerykańskim Constitution. O tym drugim w specjalnej relacji.
Chyba – idąc za radą Kazka – założę własną relację. Początek mojej budowy tutaj : viewtopic.php?f=519&t=44682&hilit=USS+Constitution&start=20,
a kontynuację pokażę niebawem.
Tymczasem pozdrawiam wszystkich,
Wojtek Łączyński
Załączniki
IMG_4499.JPG
IMG_4487.JPG
IMG_4465.JPG
IMG_4505.JPG
IMG_4506.JPG
IMG_4489.JPG
IMG_4511.JPG
IMG_4485.JPG
IMG_4482.JPG
IMG_4479.JPG
IMG_4483.JPG
IMG_4481.JPG
Niestety nie mam niebieskiego tła o dostatecznie dużej powierzchni. W domu nie było zgody na zakup niebieskiej wersalki.
Niestety nie mam niebieskiego tła o dostatecznie dużej powierzchni. W domu nie było zgody na zakup niebieskiej wersalki.
Od dawna stosuję ten wzór podstawki. Jest łatwa do wykonania.
Od dawna stosuję ten wzór podstawki. Jest łatwa do wykonania.
Flagi zrobiłem z cienkiego papieru typu pergamin – bibułka. Pomalowałem mazakami. <br />(Nie znalazłem uzasadnionienia dla zakupu specjalnych farb do malowania na materiale, aby pomalować dwie małe flagi).
Flagi zrobiłem z cienkiego papieru typu pergamin – bibułka. Pomalowałem mazakami.
(Nie znalazłem uzasadnionienia dla zakupu specjalnych farb do malowania na materiale, aby pomalować dwie małe flagi).
Awatar użytkownika
Romanov

Post autor: Romanov »

Witam
Pogratulować pięknego modelu. Sam kiedyś popełniłem taki model i.............. wspomnienia ruszyły a muszę przyznać że oglądając Twój tak jak bym patrzył na swój :)

Pozdrawiam i czekam na kolejne relacje :)

Romanov
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
myszor

Post autor: myszor »

Gratuluje ślicznego modelu .
Brawo :)
Pozdrawiam . Andrzej :)

Drewno to surowiec , który od niepamiętnych czasów odgrywał wielką role w życiu człowieka , dlatego też powinno być traktowane z należytą atencją .
Awatar użytkownika
Kazek

Post autor: Kazek »

gratuluje ukończenia fajnego modelu i czekam na następną relację
Pozdrawiam Kazik :)
Awatar użytkownika
PiotrekM

Post autor: PiotrekM »

Witam,
Przylaczam sie w 100% do wypowiedzi przedmowcy. Kazdy gotowy model to troche jak udany porod.
Gratuluje.
Serdecznie Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
władek

Post autor: władek »

Również gratuluję ukończenia ładnego modelu. Dużo pracy, ale i satysfakcji z ukończenia.
Pozdrawiam
Władek
Awatar użytkownika
Siberian

Post autor: Siberian »

Witam. Sam też kiedyś budowałem z kartonu i stwierdziłem, że karton nie daje wielkich możliwości zrobienia dobrego modelu. Jednak Twój Mayflower temu przeczy. :shock: Gratuluję.
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
paniol2005

Post autor: paniol2005 »

Pamiętam mój z MM był wcale nie podobny do Twojego , miałem wtedy parę lat i pstro w głowie - teraz dopiero widzę jak powinien wygladać.
Jeśli można wtrącić swoje trzy grosze , podstawka by była bardziej tematyczna z drewna - ale to tylko moje zdanie.
Jesli Tobie się podoba to nas cieszy , czekamy na następne modele.
Pozdrwiam - Tomek
ODPOWIEDZ