HMS Mercury - Shipyard

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Siberian

Re: HMS Mercury - Shipyard

Post autor: Siberian »

Sezon grzewczy i tak się już kończy. A model piękny i na pewno na "gotowo" będzie jeszcze piękniejszy.
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Jest bardzo dobrze, a będzie jeszcze lepiej bo zdobywasz doświadczenie.
Jeszcze słowo o niebieskim pasie z rzeźbami na burcie - mógłbyś się pokusić o uplastycznienie tego elementu za pomocą złotej farby DecorFin Talensa. Tubka jest wyposażona w cos na kształt igły i można za jej pomocą nakładać złotą farbę wprost na rysunek rzeźb. Nie kosztuje to wiele roboty, a model zyskał by dużo. Możesz to oczywiście zostawić tak jak jest i tez będzie Ok.
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
s_bek

Post autor: s_bek »

Witam,

taka pogoda za oknem, jest porażką dla takiego hobby. Czy u Was prace zwalniają w okresie gdy słońce jest wyżej i dłużej świeci ;)
Ikemot, dzięki za radę. Też się zastanawiałem co z tym zrobić. Córka zaczęła zauważać znikającą ciastolinę, ale ta masa się nie nadaje więc sobie odpuściłem.
Potrenuje z decofin i zobaczymy.
A teraz o tym co się udało wykonać.
Galera rufowa, jak zwykle większość elementów zastąpione fornirem.Pozostały do zrobienia kolumny i rzeźby. No i malowania, z wycinanki słabo się prezentują.
m59.JPG

m60.JPG

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Siberian

Post autor: Siberian »

Witam. No tak, te "rysunki" na ściance koło steru wypada zrobić w trzech wymiarach. Ale na tempo nie narzekaj, szybko Ci to idzie, mimo "niesprzyjającej" modelowaniu aury.
Pozdrawiam, Wojtek.
Awatar użytkownika
s_bek

Witam,
prace, powoli ale do przodu.
W oczekiwania na elementy do ropawalka(kółka zębate), podmieniłem kilka elementów wykonanych wcześniej z kartonu na fornir, tutaj jeszcze bez malowania.
m61.jpg

No i artyleria. Lawety wcześniej przygotowane. Armaty wykonałem, wcześniej przygotowując wzornik pomniejszony o grubość papieru, wzmocnienia wykonane z pasków papieru. Pierwsze podejście do bloczków, wykonane z forniru .
m62.jpg

No i ropewalk, tutaj również posłużyłem się opisami budowy na forum. Pierwsza linka skręcona na szybko na poprzednim zdjęciu - niestety z nitki poliestrowej. Odwiedziłem chyba z 5 pasmanterii i hurtownie, reklamującą się jako największa w europie i najcieńsze nici bawełniane to 30, optymalne byłyby 120 tylko gdzie je można dostać?
m63.JPG

m64.JPG

m65.JPG

Biorę się za pierwsze stanowisko ogniowe. Zdjęcia zamieszczę niezwłocznie na forum.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Nici bawełniane tex 120/3 i 120/2 dostaniesz w sklepie firmowym Ariadny w Łodzi
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
s_bek

Właśnie szukałem od Ariadny, wypad do Łodzi raczej odpada a na sklepie internetowym nie widzę 120 bawełnianych.

Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
s_bek

Witam,

dwa zdjęcia pierwszej przymierzonej armaty i prośba o Waszą pomoc.

m66.jpg

m67.jpg

1.Linki,bloczki,umocowania - tak to ma wyglądać?
2.Grubość lin ,jest ok?
3.liny, zastosowałem nitki poliestrowe, po skręceniu wydawało się ok, jednak w przybliżeniu na fotkach widać włoski. Opalanie odpada, znane mazidło na forum chciałbym zastosować w ostateczności, czy jest jeszcze jakiś inny sposób?

Oczywiście dojdą do tego jeszcze słoneczka. Zastanawiam się czy elementy z "kute" nie powinny być wykonane z drutu o mniejszej średnicy?

Dzięki z góry za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Tak ma być, jest bardzo dobrze. A nici sztucznych bym raczej nie opalał....
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Awatar użytkownika
s_bek

Tak jak pisałem, opalanie odpada bo wiadomo jak to się skończy...
ODPOWIEDZ