Witam Kogowiczów.
poniżej dalsza część relacji z budowy.
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
USS Constitution na podst. Fly Model
- woj195
Re: USS Constitution na podst. Fly Model
- Załączniki
-
- IMG_3651.JPG (68.81 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- IMG_3650.JPG (90.13 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- IMG_3648.JPG (79.13 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- IMG_3647.JPG (76.44 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- IMG_3646.JPG (78.03 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- Po naprawie.
- IMG_3635.JPG (59.89 KiB) Przejrzano 7599 razy
-
- Czasem się coś popsuje. Próba rozwiercenia zamalowanego otworu tak się skończyła.
- IMG_3628.JPG (56.8 KiB) Przejrzano 7599 razy
- TomekA
Bardzo przystojny model Ci wychodzi! Gratulacje!
- woj195
Dziękuję za słowa pocieszenia.
Przede mną jeszcze kawał roboty. Ze "sznurkami" jakoś się uporam; może do wiosny. Przeraża mnie myśl o wykańczaniu "szalupek", tych wiszących i tej, która ma stać na śródokręciu.
Wszyscy mamy w pamięci mistrzowskie wykonanie tych drobiazgów przez nieoodżałowanej pamięci Marka Kasprzaka. Widziałem je z bliska będąc u niego, zrobiłem sporo fotek i już wówczas wiedziałem, że tak nie wykonam (nie ta skala modelu i nie ten warsztat modelarza). Chcę jednak zrobić coś, co nie zepsuje ogólnego wrażenia. Mam wykonane skorupy łódek metodą naklejania kolejnych warstw kartonu i wycinania wnętrza. Metoda ta polecana jest przez twórcę amerykańskich planów, na podstawie których budował Marek. (On budował w klasyczny sposób metodą szkutniczą). Ja także się na nich opieram. Spróbuję zewnętrzne powierzchnie okleić paskami, jako deskami poszycia, a do wnętrza mam laserowo wycięte gretingi. Ławeczki, to już łatwiejsza rzecz... Może się uda i będzie jakoś sensownie wyglądało?
Pozdrawiam budujących i oglądających.
Wojciech Łączyński
Przede mną jeszcze kawał roboty. Ze "sznurkami" jakoś się uporam; może do wiosny. Przeraża mnie myśl o wykańczaniu "szalupek", tych wiszących i tej, która ma stać na śródokręciu.
Wszyscy mamy w pamięci mistrzowskie wykonanie tych drobiazgów przez nieoodżałowanej pamięci Marka Kasprzaka. Widziałem je z bliska będąc u niego, zrobiłem sporo fotek i już wówczas wiedziałem, że tak nie wykonam (nie ta skala modelu i nie ten warsztat modelarza). Chcę jednak zrobić coś, co nie zepsuje ogólnego wrażenia. Mam wykonane skorupy łódek metodą naklejania kolejnych warstw kartonu i wycinania wnętrza. Metoda ta polecana jest przez twórcę amerykańskich planów, na podstawie których budował Marek. (On budował w klasyczny sposób metodą szkutniczą). Ja także się na nich opieram. Spróbuję zewnętrzne powierzchnie okleić paskami, jako deskami poszycia, a do wnętrza mam laserowo wycięte gretingi. Ławeczki, to już łatwiejsza rzecz... Może się uda i będzie jakoś sensownie wyglądało?
Pozdrawiam budujących i oglądających.
Wojciech Łączyński
- woj195
Po dość długiej przerwie na inne zabawki ( MS Grażyna, latająca PZL Wilga i Citroen 2CV), powróciłem na niwę szkutnictwa. Dawno wykonane patyczki poziome uzbroiłem w bloki i perty.
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
- woj195
Witam.
Budowa powoli idzie do przodu. Poniżej ciąg dalszy relacji:
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
Budowa powoli idzie do przodu. Poniżej ciąg dalszy relacji:
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
- Załączniki
-
- Dolne reje wiszą.
- IMG_5265.JPG (51.99 KiB) Przejrzano 6132 razy
-
- Reja gotowa do powieszenia.
- IMG_5262.JPG (36.32 KiB) Przejrzano 6132 razy
-
- Wreszcie skończyłem zabawę z bukszprytem.
- IMG_5258.JPG (79.74 KiB) Przejrzano 6132 razy
- woj195
Witam Miłośników Kogi.
Tak teraz wygląda mój Constitution, jak na załączonych fotkach.
Niedawno rozpoczął się nowy rok, więc myślę że jeszcze pora na życzenia. Życzę więc wszystkim budującym i oglądającym dużo zdrowia, samych dobrych pomysłów, wytrwałości w ich realizacji i zadowolenia z efektów.
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
Tak teraz wygląda mój Constitution, jak na załączonych fotkach.
Niedawno rozpoczął się nowy rok, więc myślę że jeszcze pora na życzenia. Życzę więc wszystkim budującym i oglądającym dużo zdrowia, samych dobrych pomysłów, wytrwałości w ich realizacji i zadowolenia z efektów.
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
- Załączniki
-
- IMG_5296.JPG (92.1 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5292.JPG (99.43 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- Nie wiem, gdzie przyczepić końce tych odciągów. Pomóżcie...
- IMG_5290z.JPG (123.83 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5289.JPG (94.79 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5287.JPG (78.07 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5286.JPG (103.16 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5284.JPG (95.47 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5283.JPG (90.23 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5293.JPG (75.17 KiB) Przejrzano 5787 razy
-
- IMG_5281.JPG (85.33 KiB) Przejrzano 5787 razy
- Slawek Kromer
Tak wygląda na oryginale
- woj195
Witaj Sławku.
Dzięki za odpowiedź.
Nie pytałem o końce lin do podciągania dział, lecz o końcówki fałów talii trzymających bom w pozycji spoczynkowej. Może na fotce nie dokładnie to widać, dlatego wyjaśniam.
A co do tych lin, które wskazałeś - to chyba nie będę ich robił... Za dużo tego, a poza tym, mój sposób na wykonywanie słoneczek jest uciążliwy i mało skuteczny. Wolę, przy tej skali modelu, zaniechać tego.
I tak czeka mnie jeszcze dużo "upierdliwości" - mam na myśli buchty wszystkich fałów na nagelbankach. Ufff...
Przede mną montaż bloków zwrotnych brasów pod marsami. Nie zrobiłem wcześniej zaczepów, haczyków, czy innych "eyebolsów" i teraz mam kłopot, bo obecnie dostęp jest b. utrudniony.
Myślę podkleić pod każdym z marsów minilistwy z odpowiednią ilością zaczepów, a następnie podczepiać do nich bloki zwrotne brasów na przedłużonych "ogonkach". Oczywiście przez bloki, w chwili podczepiania, te będą już przewleczone odpowiednie fragmenty brasów.
Nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.
Wczoraj dostałem od zaprzyjaźnionej krawcowej trochę nici (w kolorach "białobrudnych"), które będę plątał w dalszej budowie. W sklepach pasmanteryjnych nie ma nic, co mogło by się nam przydać. A to, co znalazłem u krawcowej - to niemieckie, albo tureckie.
To tyle na razie na temat.
Następne fotki postaram się zrobić przy mocniejszym świetle. W garażu ciemno, a na taras żal wynieść, bo jeszcze śniegiem zasypie...
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
Dzięki za odpowiedź.
Nie pytałem o końce lin do podciągania dział, lecz o końcówki fałów talii trzymających bom w pozycji spoczynkowej. Może na fotce nie dokładnie to widać, dlatego wyjaśniam.
A co do tych lin, które wskazałeś - to chyba nie będę ich robił... Za dużo tego, a poza tym, mój sposób na wykonywanie słoneczek jest uciążliwy i mało skuteczny. Wolę, przy tej skali modelu, zaniechać tego.
I tak czeka mnie jeszcze dużo "upierdliwości" - mam na myśli buchty wszystkich fałów na nagelbankach. Ufff...
Przede mną montaż bloków zwrotnych brasów pod marsami. Nie zrobiłem wcześniej zaczepów, haczyków, czy innych "eyebolsów" i teraz mam kłopot, bo obecnie dostęp jest b. utrudniony.
Myślę podkleić pod każdym z marsów minilistwy z odpowiednią ilością zaczepów, a następnie podczepiać do nich bloki zwrotne brasów na przedłużonych "ogonkach". Oczywiście przez bloki, w chwili podczepiania, te będą już przewleczone odpowiednie fragmenty brasów.
Nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.
Wczoraj dostałem od zaprzyjaźnionej krawcowej trochę nici (w kolorach "białobrudnych"), które będę plątał w dalszej budowie. W sklepach pasmanteryjnych nie ma nic, co mogło by się nam przydać. A to, co znalazłem u krawcowej - to niemieckie, albo tureckie.
To tyle na razie na temat.
Następne fotki postaram się zrobić przy mocniejszym świetle. W garażu ciemno, a na taras żal wynieść, bo jeszcze śniegiem zasypie...
Pozdrawiam
Wojciech Łączyński
- TomekA
- Slawek Kromer
Przez moją nieuwage wprowadziłem w błąd . Myslałem że ta linka biegnie od bloczka działa (ona tylko leży na bloczku i przechodzi dalej) . Tomek wstawił prawidłową fotke