Tylnokołowiec Western River - skala 1:36

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Wojtek-Opole

Tylnokołowiec Western River - skala 1:36

Post autor: Wojtek-Opole »

Witam,
rozpoczynam budowę modelu tylnokołowca Western River, w skali 1:36. Model budowany jest w technice kartonowo-fornirowej, na podstawie planów, które opracowałem niespełna dwa lata temu.
PROJEKT TYLNOKOŁOWCA
Długość kadłuba - 846 mm, szerokość 180 mm.

DSC02345.JPG

DSC02346.JPG

DSC02347.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
janek44

Re: Tylnokołowiec Western River - skala 1:36

Post autor: janek44 »

Witaj,
obejrzałem relację z Twojego projektu. Zapowiada się imponujący model :D.
Widziałem w necie fotki modelu tego parowca, wszystkie miały malowany kadłub. Twój jak widzę, będzie miał poszycie wykonane z fornirowych listewek. Jednostki te, budowane były z drewna, tak że wszystko jest OK. Twoje wykonanie będzie znacznie trudniejsze, ale efekt końcowy, moim zdaniem, bez porównania piękniejszy, niż zaszpachlowany i malowany kadłub.
Życzę powodzenia w budowie.
Wojtek-Opole

Ciąg dalszy

DSC02348.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Wojtek-Opole

Nadbudówka zmontowana. Przymiarka do pokładu.

DSC02349.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

Niesłychanie szybko i sprawnie budujesz ten model.Wiele razy myślałem o nim i kto wie czy pod wpływem Twojej relacji nie zdecyduję się na jego budowę. Pozdr.R
Wojtek-Opole

ryszardw pisze:Niesłychanie szybko i sprawnie budujesz ten model. Pozdr.R

Witam,
z tym "niesłychanie szybko i sprawnie", to nie do końca prawda. :)
Kadłub poszyty jest w około 60 %. Aby oderwać się od monotonii poszywania, zabrałem się dla urozmaicenia za nadbudówkę.
Model, jak wskazuje na to nazwa działu, jest budowany jest technice kartonowo - fornirowej. Na szkielet użyłem kartonu o grubości 3 mm, kadłub i nadbudówki poszywam fornirem - czereśnia amerykańska, natomiast pokłady wykonam z obłogu- klon - 1.5 mm, który widać na poniższej fotce. Na zdjęciu pokazany jest również kawałek pianki której użyłem do wypełnienia kadłuba. Na to szpachla akrylowa i szlifowanie.

DSC02351.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Wojtek-Opole

Tak będą prezentować się pokłady na moim WR

DSC02352.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Awatar użytkownika
lkemot

Post autor: lkemot »

Wojtku,
Na początek wielka pochwała za projekt, który robiłeś na Kodze i oczywiście za model który robisz teraz...popełniłem w młodości model tego tylnokołowca z MM i sentyment powrócił - może by go zrobić RC.
Ale dodaje się do pytania kolegi -> gdzie są aktualne plany...., bo w końcu relacji jest tylko Twoja zapowiedź, że będą udostępnione po skończeniu. Nie odbierz tego jako roszczenie, powiesz mi masz co jest i Ok, ale chciałbym mieć wersję końcową - obiecywałeś, że będzie na Kodze
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot

W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Wojtek-Opole

lkemot pisze: ...dodaje się do pytania kolegi -> gdzie są aktualne plany...., bo w końcu relacji jest tylko Twoja zapowiedź, że będą udostępnione po skończeniu. Nie odbierz tego jako roszczenie, powiesz mi masz co jest i Ok, ale chciałbym mieć wersję końcową - obiecywałeś, że będzie na Kodze

Tomku,
swego czasu, przekazałem "górze", szczegółowe plany szkieletu, w skali 1:25. Tak gdzieś dwa lata temu. Miały być zamieszczone na Kodze. Jak widać, nic z tego nie wyszło. Jeżeli nikomu na tym nie zależało, nie mam zamiaru narzucać się ze swoim projektem. W międzyczasie, przestałem być zainteresowany rozpowszechnianiem swojej pracy. Mam kompletne plany, wraz z rysunkami wykonawczymi i według nich, robię swój model.
Tymczasem trwa poszywanie pokładu.

DSC02353.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
Wojtek-Opole

Pokład położony, teraz szlifowanie, cyklinowanie...

DSC02354.JPG
Pozdrawiam Wszystkich
Wojtek
ODPOWIEDZ