Karaka Trinidad- pokłady
- Bielszczanin
Karaka Trinidad- pokłady
Jestem na forum pierwszy raz- witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie związane z budową Karaki, okrętu flagowego Magellana. Czy ktoś dysponuje planami wyposażenia pokładów tego żaglowca? Może coś z własnych doświadczeń? Model buduję na podstawie zeszytu Shipyard nr 5. Plany są marne,ogólnikowe a budowa modelu na ich podstawie przypomina jazdę bez trzymanki.
- Slawek Kromer
Re: Karaka Trinidad- pokłady
piszesz że model budujesz na podstawie zeszytu Shipyard nr 5 -to rozumie. Następne zdanie Plany są marne,ogólnikowe a budowa modelu na ich podstawie przypomina jazdę bez trzymanki.
Ja jestem tak ciemny że nie rozumie o co chodzi pierw wycinanka potem plany .Budujesz na podstawie czego??????? i z czego???
chciałbyś aby w wycinance były pokazane beczk ,wiadra i inne pierdoły a inwencja własna to gdzie???
gdybyś poszukał w internecie to byś znalazł co było na żaglowcach w tamtych czasach a nie powiedzcie
Ja jestem tak ciemny że nie rozumie o co chodzi pierw wycinanka potem plany .Budujesz na podstawie czego??????? i z czego???
chciałbyś aby w wycinance były pokazane beczk ,wiadra i inne pierdoły a inwencja własna to gdzie???
gdybyś poszukał w internecie to byś znalazł co było na żaglowcach w tamtych czasach a nie powiedzcie
- rychenko
Witam
Nie ma to jak „miłe” powitanie na początek
, witaj na Kodze jest tu wielu życzliwych kolegów i na pewno Tobie pomogą i doradzą , ale są tu i Tacy którzy tylko czyhają żeby swoje mądrości napisać , nie przejmuj się i klej dalej i prowadź relacje .
Nie ma to jak „miłe” powitanie na początek

Pozdrawiam Ryszard
- Bielszczanin
Slawek Kromer pisze:piszesz że model budujesz na podstawie zeszytu Shipyard nr 5 -to rozumie. Następne zdanie Plany są marne,ogólnikowe a budowa modelu na ich podstawie przypomina jazdę bez trzymanki.
Rozumiem, że pięcioletnia obecność na forum upoważnia Cię do pokrzykiwania na świeżaków. Pozwól, że coś Ci wyjaśnię. Nie wiem czy- jak piszesz- jesteś ciemny czy jasny, jeżeli nie potrafisz pomóc- nie trać czasu. Nie odsyłaj mnie do internetu abym pooglądał żaglowce, ponieważ na internecie świat się nie kończy a przed internetem były wydawnictwa (karaki Trinidad w internecie nie znajdziesz). To tyle. Dzięki za życzliwe przyjęcie i pozdrowienia z Bielska-Białej.
- ataman
Kolego Bielszczanin: Sugeruję więcej powściągliwości! Uwagi Sławka były w większości słuszne, a Ty odpowiadając polemizujesz z formą a nie z meritum - nieładnie. Twój pierwszy post jest rzeczywiście mało czytelny, brak w nim konkretów, o które dopytuje się (słusznie) Sławek. Trudno radzić nie znając podstawowych informacji o Twojej budowie.
Ponadto: po pierwsze, mam nadzieję, że zapoznałeś się z regulaminem KOGI, i to, że nie zastosowałeś się do niego jest tylko przeoczeniem, i zaraz przedstawisz nam się w przywitalni.
po drugie, akurat 5 lat temu nastąpiła zmiana lajołtu czy jak to tam mądrzy informatycy nazywają i wtedy "uciekły " daty rejestracji , wielu jest tu znacznie dłużej na forum, niż podane w profilu "od 2010 r" - jednym z nich jest wielce doświadczony instruktor modelarstwa kolega Sławek Kromer.
Ponadto: po pierwsze, mam nadzieję, że zapoznałeś się z regulaminem KOGI, i to, że nie zastosowałeś się do niego jest tylko przeoczeniem, i zaraz przedstawisz nam się w przywitalni.
po drugie, akurat 5 lat temu nastąpiła zmiana lajołtu czy jak to tam mądrzy informatycy nazywają i wtedy "uciekły " daty rejestracji , wielu jest tu znacznie dłużej na forum, niż podane w profilu "od 2010 r" - jednym z nich jest wielce doświadczony instruktor modelarstwa kolega Sławek Kromer.
Pozdrawiam
- Zdzisław
Witaj na Kodze Adam.
Ja jestem od niedawna na Kodze i mówię Ci nie ma się co obrażać. Po prostu zrób tak jak pisze Ataman bo on jest tutaj "wszechwładnym nadzorcą." Natomiast Sławek Kromer to w rzeczywistości fajny kumpel i nieoceniona skarbnica wiedzy modelarskiej.
Czekam na więcej zdjęć Twojego modelu.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
Ja jestem od niedawna na Kodze i mówię Ci nie ma się co obrażać. Po prostu zrób tak jak pisze Ataman bo on jest tutaj "wszechwładnym nadzorcą." Natomiast Sławek Kromer to w rzeczywistości fajny kumpel i nieoceniona skarbnica wiedzy modelarskiej.
Czekam na więcej zdjęć Twojego modelu.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław