Witam,
Rozpoczynam relację z budowy HMS Enterprize – SHIPYARD, model kartonowy, skala 1:96, szkielet kadłuba wycinany laserowo.
Przed laty budowałem szybowce i modele samolotów na uwięzi, głownie akrobacyjne. Teraz postanowiłem powrócić do modelarstwa i wybudować swój pierwszy model żaglowca. Wybór padł na HMS Enterprize wydawnictwa SHIPYARD. Dziękuję wszystkim uczestnikom forum za dzielenie się swoją wiedzą, warsztatem i tajnikami budowy. Proszą o radę, gdy będę jej potrzebował i konstruktywną krytykę jeśli na nią zasłużę. A jeśli coś się będzie Wam podobało to proszę też o tym dać znać.
HMS Enterprize - SHIPYARD
- Miron
HMS Enterprize - SHIPYARD
- Załączniki
-
- szkielet kadłuba złożony "na sucho"
Pozdrawiam
Mirek S. - 17-01-06_rys_002.jpg (51.5 KiB) Przejrzano 9515 razy
-
- 17-01-05_rys_001.jpg (62.01 KiB) Przejrzano 9515 razy
- Slawek Kromer
Re: HMS Enterprize - SHIPYARD
to zasiadam i będe podpaprywał
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
I ja z miłą chęcią będę śledził relację. Zamierzasz waloryzować model używając forniru? Warto przemyśleć tę opcję - model na pewno będzie dużo bardziej atrakcyjnie wyglądał, a i praca w drewnie jest przyjemna.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- Miron
Zamierzam waloryzować, ale boję się to głośno wypowiedzieć, gdyż jak na wstępie napisałem jest to mój pierwszy żaglowiec, pierwszy model od baaaardzo dawna i nigdy modelu z użyciem forniru nie wykonywałem. Ale jak już spaść to z wierzchowca a nie z byle jakiej kobyły.
- taganc
Witaj Kolego i życzę powodzenia, szalej z drewienkiem bo to przyjemne i nie wstydź się pytać. Pytaj aż do znudzenia, a na pewno uzyskasz odpowiedź i pomoc. Jedna zasada , jeśli pytasz i otrzymujesz odpowiedź z poradą, to się do niej zastosuj wtedy będziesz miał przyjemność i satysfakcję z wykonanej roboty.
Pozdrawiam Tadeusz
- Zdzisław
Witam
Ja również zasiadam w pierwszym rzędzie. Wszak Enterprize to także mój model. Nie przejmuj się tym, że to Twój pierwszy żaglowiec. Ważne żeby zabawa przy jego budowie sprawiała Ci przyjemność, a wtedy na pewno ze wszystkim sobie poradzisz. Na Kodze uzyskasz każdą pomoc. Czekam na relację z budowy.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
Ja również zasiadam w pierwszym rzędzie. Wszak Enterprize to także mój model. Nie przejmuj się tym, że to Twój pierwszy żaglowiec. Ważne żeby zabawa przy jego budowie sprawiała Ci przyjemność, a wtedy na pewno ze wszystkim sobie poradzisz. Na Kodze uzyskasz każdą pomoc. Czekam na relację z budowy.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
-
Witam,
Bardzo się cieszę że rozpoczynasz relację, napewno będę uważnie śledził gdyż od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy HMS Mercury, nawet zakupiłem już wycinankę
a to bardzo podobne jednostki w dodatku w tej samej klasy.
Życzę powodzenia i zasiadam do relacji
Bardzo się cieszę że rozpoczynasz relację, napewno będę uważnie śledził gdyż od jakiegoś czasu przymierzam się do budowy HMS Mercury, nawet zakupiłem już wycinankę

Życzę powodzenia i zasiadam do relacji

- Miron
Witam,
chciałbym pokazać drobny postęp prac.
chciałbym pokazać drobny postęp prac.
- Załączniki
-
- Taką pianką chciałbym wypełnić kadłub. Jest bardzo sztywna i twarda ale wydaje się, że dobrze się ją obrabia. Pochodzi ze starych zapasów z lat 70-tych ubiegłego wieku. Rybacy łowiący ryby na Zalewie Szczecińskim i Bałtyku używali jej do wykonywania pływaków sieci. Mam nadzieję, że to dobry wybór.
- 17-01-08_rys_005.jpg (55.58 KiB) Przejrzano 8803 razy
-
- Szkielet kadłuba przygotowany do klejenia.
- 17-01-08_rys_004.jpg (62.08 KiB) Przejrzano 8803 razy
-
- Wykonałem przyrząd taką niby stocznię, aby kadłubie nie uległ zwichrzeniu na dalszym etapie budowy.
- 17-01-08_rys_003.jpg (65.21 KiB) Przejrzano 8803 razy
- Borek
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
Przed wklejaniem pianki zaimpregnuj brzegi wręg cyjanoakrylem. Później podczas szlifowania pianki nie zeszlifujesz wręg. Rozplanuj sobie jak będziesz robił poszycie. Ja w swoim modelu dawałem poszycie kartonowe i na to fornir grubości 1 mm. Poszycie w ten sposób wyszło mi takiej grubości jak w instrukcji.
Pozdrawiam serdecznie Piotr
- PanLipazMiodem
Nie wiem jakiego kleju chcesz później używać, sprawdź sobie najpierw czy pianka nie reaguje np z butaprenem albo superglue. Niestety takie pianki wykluczają używanie butaprenu, no chyba że na tą piankę pójdzie gruba warstwa szpachli.
Pozdrawiam
Przemek
Pozdrawiam
Przemek