Modelem będzie poduszkowiec ZAKYNTHOS w skali 1:200 w barwach Grecji. Model był dołączony do czasopisma Modelarstwo Okrętowe gdzie ma tam nazwę ZAKYNTOS (bez H)(nie wiem czemu).
Budowę chcę przeprowadzić w standardzie co będzie o tyle trudne, że nie znalazłem w internecie żadnej relacji w standardzie. Projektant wycinanki złożył model ale drukował wszystko na papierze barwionym. Inna relacja jaką znalazłem jest nieskończona a sam model jest malowany.
Na początku parę uwag do jakości druku. Jest tragiczna, kolory szare na jednej stronie wycinanki przechodzą w kolor szaro-czerwony. Myślałem że jest to błąd w mojej wycinance więc skontaktowałem się z MO a miły Pan wysłał mi inny egzemplarz wycinanki lecz i w tej jest ten sam problem z drukiem. Spróbuję to skleić i zobaczymy jak to będzie wyglądać. Jeśli będzie tragedia to będzie malowanko całości.
Kolejnym problemem są "wiszące w powietrzu" oklejki. Nie wiem czemu tak to zaprojektowano że od razu trzeba doklejać sklejki pomocnicze. Jak dla mnie mogły być od razu wydrukowane i być całością z oklejką ściany. A najlepszym wyjściem moim zdaniem byłoby takie zaprojektowanie szkieletu żeby miał formę "skrzyniową" i oklejki zewnętrzne naklejałoby się na płaskie powierzchnie kartonu.
Spośród tych wszystkich minusów jest jeden plus, który te wszystkie minusy zeruje - model jest przepiękny

Pozdrawiam
Przemek