Trochę drobnych detali jak obręcze wokół masztów, otworów pod liny kotwiczne, bloki na topach masztów, knagi na burtach i takie czarne ustrojstwo, które nie mam pojęcia do czego służyło.
Ktoś wie co to i do czego?
Pinta
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Pinta
Przygotowane barierki wokół pokładów. Na razie poczekają na wklejenie, aż do momentu zamocowania masztów i olinowania, bo pewnie nie raz bym je wyłamał. Nie mam ścierarki, ale do wyszlifowania równych i tej samej grubości kołeczków sprawdza się patent, który już gdzieś widziałem na forum. Przeszlifowanie z patyka szaszłykowego na niespełna 1mm średnicy to dosłownie chwila.
- Witek...
Ostatnie kilka dni to zabawa z bloczkami, jufersami i kręceniem linek. Pojedyńcze bloczki z listewki jabłoni najpierw nawiercane, później szlifowanie (wykonanie pokazane w Ninie). Niestety ta sama technologia okazała się nieprzydatna do bloczków podwójnych i potrójnych, ze względu na problem z utrzymaniem dokładności wiercenia. Zrobiłem je z forniru gruszy i przyznam, że całkiem nieźle wyszły i całkiem szybko się je robiło. Dodatkowo patent na nacinanie rowków. Myślę, że zdjęcia wystarczająco obrazują kolejność prac.
- Witek...
Olinowanie stałe zawieszone. Nitkę bawełniana 0,1 próbowałem przeciągać przez wosk pszczeli i niby było ok, włoski zniknęły, ale przy zakładaniu na jufersy i bloczki znowu zaczęły wychodzić. Ostatecznie zdecydowałem się na nić polyesterową.
- Witek...
Wcześniej przygotowane poręcze burt zamontowane. Wykonane również pokrywy luków, odciągi jufersów i stelaż namiotu. Chyba tak się to wszystko nazywa
A tak na teraz wygląda :

- Witek...
Kolejne elementy wykonane i zamontowane na swoih miejscach. Ster oraz kołkownice. Jako że na burtach nic już nie będzie doklejane pociągnałem je olejem 3v3 . Na pokładzie tylko pokrywę luku i dobrze, że tylko pokrywę. Okazało się, że pod wpływem oleju rozmazał się trochę marker imitujący kołkowanie pokładu i uszczelnienia pomiędzy deskami. W Pincie robiłem tak samo i wszystko wyszło ok. Z jednym szczegółem, marker permanentny i tu i tam tyle, że z dwóch różnych firm. Nauka na przyszłość - zawsze robić test. Ostatecznie pokład pociągnąłem lakierem akrylowym. Na teraz tak to już wygląda :
- ralfee3
Cześć,
Super Ci to wychodzi. Ja zrobiłem Pintę z zestawu Amati, ale ona bardziej przypomina Ninę niż Pintę. No i poza tym zrobiłem tyle błędów i niedoróbek, że potraktowałem tę budowę jako wstęp
Super że pokazujesz jak i co robisz, bo chyba to jest dla oglądających najbardziej ciekawe, no... może poza tym że jak się patrzy na takie cacka to się nie można napatrzeć 
pozdrawiam,
Rafał
Super Ci to wychodzi. Ja zrobiłem Pintę z zestawu Amati, ale ona bardziej przypomina Ninę niż Pintę. No i poza tym zrobiłem tyle błędów i niedoróbek, że potraktowałem tę budowę jako wstęp

pozdrawiam,
Rafał
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
- Witek...
Żagle uszyte, krzyże namalowane zwykłym czerwonym długopisem, przesmarowane rozwodnionym patexem i wyprofilowane. Na rejach zamocowane bloczki. Teraz czas to poskładać razem i zawieszać