Dobry wieczór.
Zamontowałem odbojnicę z trochę grubszego forniru. Fornir gruszowy na poszyciu ma ok 0,5mm a ten na odbojnicy brzozowy ok 0,8mm i nie wiem czy odbojnica nie będzie zbyt płaska bo wystawać będzie tylko 0,3mm co w realu dawałoby 3cm. Z drugiej strony będzie odznaczała się czarną barwą więc moim zdaniem będzie widoczna i dobrze wyeksponowana. Odbojnica pomalowana czarnym humbrolem mat, podczas prac trochę się farba pościerała ale kosmetyka będzie na końcu. Zapomniałem w ogóle przetestować jakby sprawował się zwykły tusz kreślarski.
Poszycie dopiero co przyklejone. Brzegi listewek przetarte twardym ołówkiem aby lepiej się odznaczały.
Otwory strzelnicze będę dopiero wycinał. Nic jeszcze nie jest wyszlifowane.
Pozdrawiam
Przemek
HMS SPEEDY z MO skala 1:100
- lkemot
Re: HMS SPEEDY z MO skala 1:100
Bardzo ładnie Ci to wychodzi - pełna profeska, a zważywszy na wielkość modelu to szacun...
Pozdrawiam
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
Tomekl vel lkemot
W stoczni: Victory, Akagi
W porcie: Santa Leocadia, Yamato, Lexington, H.M.S Cleopatra, Le Coureur, Szebeka
- PanLipazMiodem
Dobry wieczór.
Skończyłem wstępnie poszycie. Jeszcze nic nie szlifowałem.
Na początku zmierzyłem odległość od kilu do odbojnicy. Wtedy mogłem obliczyć jak szerokie mają być planki poszycia - wycinanka sugeruje tu 3mm co w rzeczywistości dałoby 30cm. Wydawało mi się to za szerokie więc stwierdziłem, że planki w najszerszym miejscu będą miały 2,5mm i wydaje mi się że jest dobrze. Na rufie musiałem i tak zrobić stealersy.
Później również zrobiłem sobie prostą pomoc na kartce papieru i tym kontrolowałem co chwilę szerokość planek.
Pozdrawiam
Przemek
Skończyłem wstępnie poszycie. Jeszcze nic nie szlifowałem.
Na początku zmierzyłem odległość od kilu do odbojnicy. Wtedy mogłem obliczyć jak szerokie mają być planki poszycia - wycinanka sugeruje tu 3mm co w rzeczywistości dałoby 30cm. Wydawało mi się to za szerokie więc stwierdziłem, że planki w najszerszym miejscu będą miały 2,5mm i wydaje mi się że jest dobrze. Na rufie musiałem i tak zrobić stealersy.
Później również zrobiłem sobie prostą pomoc na kartce papieru i tym kontrolowałem co chwilę szerokość planek.
Pozdrawiam
Przemek
- TomekA
Fantastycznie Ci to wyszlo! 

- oksal
Co tu mówić..., zacytuję
TomekA pisze:Fantastycznie Ci to wyszlo!
- PanLipazMiodem
Dobry wieczór.
Popracowałem troszkę nad kasztankiem.
Musiałem zerwać odbojnice bo wydawało mi się że zbyt mało wystawała. Oderwaną podkleiłem 0,4mm kartonikiem i teraz wydaje się że jest dobrze.
Do rysowania linii wodnej użyłem przyrządu, który kiedyś podarował mi Roman - dzięki Romek, sprawuje się
Na zdjęciach widać teraz niedomalowania w niektórych miejscach bo malowałem przy sztucznym świetle. Będę to musiał poprawić w dziennym świetle.
Pozdrawiam
Przemek
Popracowałem troszkę nad kasztankiem.
Musiałem zerwać odbojnice bo wydawało mi się że zbyt mało wystawała. Oderwaną podkleiłem 0,4mm kartonikiem i teraz wydaje się że jest dobrze.
Do rysowania linii wodnej użyłem przyrządu, który kiedyś podarował mi Roman - dzięki Romek, sprawuje się

Na zdjęciach widać teraz niedomalowania w niektórych miejscach bo malowałem przy sztucznym świetle. Będę to musiał poprawić w dziennym świetle.
Pozdrawiam
Przemek
- PanLipazMiodem
Witam.
Pobawiłem się trochę z wyposażeniem pokładu.
Pozdrawiam
Przemek
Pobawiłem się trochę z wyposażeniem pokładu.
Pozdrawiam
Przemek