Co do wykonania imitacji kołkowania przez wypalanie lutownicą, faktycznie do tej pory nie trafiłem w relacjach i na innych formach na ten sposób a czy się przyjmie zależy kto jeszcze spróbuje i jak to oceni w porównaniu do obecnie stosowanych metod, natomiast żadne to odkrycie Ameryki, że gorący metal wypala drewno

Porobiłem trochę próbek z bejc i smarowideł, które posiadam. Na zdjęciach do końca nie potrafię oddać faktycznego koloru ze względu na oświetlenie, sprzęt a najwięcej to deficyt umiejętności fotograficznych.
Kołkowanie od ręki, więc proszę wybaczyć, że nierówno, natomiast zrobienie tych ok 300 kropek zajęło mniej więcej tyle sekund więc z dobre 5 min

Mogą się pojawić pytania co to HWS112, do tej pory też raczej nie było o tym mowy. Jest to preparat łączący właściwości oleju i lakieru. Oczywiście co do koloru, struktury powierzchni każdy ma indywidualne preferencję natomiast dla mnie przewagą tego preparatu nad olejem jest to, że daje efekt lepszego zamknięcia i gładkości powierzchni, mniej zmienia kolor drewna, jak chodzi o ewent połysk czy jego brak - bardzo podobnie do olejów i wosków. Kolejny plus, to w próbach z klejem białym oraz CA jest zdecydowanie lepsze wiązanie niż do powierzchni olejowanej.
3,4,5 próbka jest od góry malowana HWS112 i dolna część olejem. I ta z dużym zbliżeniem również HWS112.
Pozdrawiam Witek