[zapowiedź] 6 Numer Specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Przegląd biblioteki szkutnika
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

[zapowiedź] 6 Numer Specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: MODELARSTWO OKRĘTOWE »

Witajcie

Szósty Numer Specjalny czasopisma "MODELARSTWO OKRĘTOWE" ukaże się ok. 20 listopada 2008

Obrazek

Znajdziecie w nim:

- Relację z Mistrzostw Świata klas "C" Jablonec 2008. 13 stron, mnóstwo zdjęć i trzy różne spojrzenia na tę imprezę. Refleksje i spostrzeżenia.

- Relację z Mistrzostw Europy klas NS" Pabianice 2008. Artykuł Jarka Leońca, a więc będzie mocno...

- Poszukujemy planów modelarskich cz. 4; tym razem Marine Nationale

- Komputerowe projektowanie modeli - Siatki cz. 1. Zaczynamy cykl artykułów dotyczących komputerowego projektowania. Zaczynamy od dokładnego przyjrzenia się dobrze znanemu programowi Siatki. Opis możliwości i funkcji programu oraz przede wszystkim wykorzystanie go w praktyce do zaprojektowania poszycia modelu okrętu. O tym wszystkim pisze sam autor programu Jakub Znamirowski na 12 stronach 1 części poradnika.

- 7 część cyklu "Malowania okrętów PWM". 2 część malowania niszczyciela ORP "Błyskawica" - 7 plansz barwnych z dokładnym opisem wszystkich kamuflaży naszego niszczyciela od kampanii norweskiej do końca służby okrętu.

- Prezentacja modelu okrętu flagowego adm. Nelsona HMS "Victory" w skali 1:48 wykonanego przez Rex'a Lethleama z Australii. Według znawców tematu zza oceanu jest to najlepiej i najwierniej zbudowany model tego okrętu na świecie!!! Mamy zaszczyt zaprezentować go na naszych łamach dzięki naszemu człowiekowi na Antypodach Zibbiemu Lellito, który przeprowadził długą rozmowę z autorem modelu. Jest co oglądać i co poczytać.
Obrazek

Oczywiście, zgodnie z tradycją do Numeru Specjalnego dodany został model kartonowy. Tym razem w "zestawie" znajdziecie model brytyjskiej dużej barki desantowej piechoty LCI(L)-125 (znanej z planów w 15 MO) w skali 1:200
Obrazek
Obrazek

Cena 6 Numeru Specjalnego to 25 zł.
Numer dostępny będzie TYLKO w sieci Empik-u oraz sklepach modelarskich. Nie będzie go można zakupić w sieci RUCH-u !!!
Dla prenumeratorów przy zakupie w naszym sklepie on-line cena jest tak jak zwykle niższa 22 zł.

Zapraszamy do lektury.
Awatar użytkownika
Kon_Bar

O:[zapowiedź] 6 Numer Specjalny MODELARSTWA OKRĘTOWEGO

Post autor: Kon_Bar »

Ja tylko tak nieśmiało przypomnę:

MODELARSTWO OKRĘTOWE napisał:
Rozmawiałem z autorem planów Panem Markiem Kowalikiem.
Porobił zdjęcia dodatkowe tej konkretnie jednostki i rozrysuje jeszcze parę dodatkowych detali.
Zostaną one najprawdopodobniej umieszczone na naszej stronie www do ściągnięcia w PDF (oczywiście tylko same dorysowane detale i nowe fotki).

To jaki jest URL?
Herne

Post autor: Herne »

A z innej bajki - pytanie do Modelarstwa Okrętowego - zgodnie z deklaracją, na stronie wydawnictwa miał się ukazać suplement z planami planami modelarskimi holenderskiego jachtu typu “Booter” HZ 45 „Vrouwe Kornelia” w formie PDF-a, a tu ani widu ani słychu :angry: .

Czy wiadomo, kiedy to się ukaże?
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Powiem szczerze i otwarcie: facet zniknął i zamilkł.
Nie odpowiada na moje e-maile, zapadł sie pod ziemię.
Obiecał mi, że to zrobi i cisza.

Oczywiście powiecie że to moja wina. Tak, moja bo mu zaufałem.
wojteczekx

Post autor: wojteczekx »

Co do modelu Victory: autor R. Lethlean to polecam
www.victorymodel.com.

Czego nie znajdzie się w internecie - tego daremnie szukać w MO.

WJK
Awatar użytkownika
jerry_bee

Post autor: jerry_bee »

Oczywiście powiecie że to moja wina.

Sylwek, samo życie, nie denerwuj się. liczymy teraz, że sam zrobisz te rysunki ;):P nie mówiąc już o planach Lwowa :P:P:P
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

OOoooo, wojteczek, a już myslałem że przegapiłeś zapowiedź kolejnego MO.
Ale ty jak zwykle na posterunku...
Można na ciebie liczyć.

Nawet wczoraj sie zastanawialiśmy z grzegorzem75 gdzie uderzysz, Tu czy na Kartonworku.
Ja twierdziłem, że TU, bo na Kartonworku sie nie odważysz, no i miałem rację.

Pozdrawiam Cię i z niecierpliwością jak zwykle oczekuję na kolejnego e-maila ze stekiem błota i obelg pod moim adresem i ludzi związanych z MO.
Wszystkie dotychczasowe zachowałem i kiedyś je upublicznię, aby wszyscy poczytali ktoś ty i jakiej kultury jesteś człowiekiem.
Awatar użytkownika
MODELARSTWO OKRĘTOWE

Jarek, ze Lwowem to teraz do Jurka Bina, wszak został już rysownikiem :)
Awatar użytkownika
Tomek Aleksinski

Post autor: Tomek Aleksinski »

- Prezentacja modelu okrętu flagowego adm. Nelsona HMS "Victory" w skali 1:48 wykonanego przez Rex'a Lethleama z Australii. Według znawców tematu zza oceanu jest to najlepiej i najwierniej zbudowany model tego okrętu na świecie!!! .

No z ta deklaracja to ja bylbym troszke ostrozniejszy! Kazdy swoje chwali, ale...
Model jest, owszem, owszem. Ale chyba ostatecznym modelem HMS Victory jest model N. Longridge'a w londynskim Science Museum (przynajmniej, jesli chodzi o autentyczne, w skali, oddanie detalu).
Prawda, ze model ten przeszedl wiele, szczegolnie podczas II wojny sw. i pokazuje juz znak czasu. Uwazam, ze powinien byc poddany jakiejs gruntownej restauracji i naprawie uszkodzonych elementow.

Patrzac jednak poprzez te szkody, trzeba podziwiac ogromny kunszt i wysilek modelarza.
ODPOWIEDZ